Linkuri accesibilitate

18.08 - Chișinău: Informații incerte despre cetățenii moldoveni care lucrau la World Trade Center


11 septembrie 2001, New York
11 septembrie 2001, New York

Radu Bujoreanu: „Deocamdată date precise despre cetăţenii R. Moldova, care au suferit în urma accidentelor respective nu avem.”




18 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Informații incerte despre cetățenii moldoveni care lucrau la World Trade Center.

Printre cele circa şase mii de persoane despre care se crede că şi-au pierdut viaţa ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie se numără şi cetăţeni ai altor ţări aflaţi peste ocean în interes de serviciu sau ca turişti. Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei a declarat că numai la Centrul comerţului mondial din New York au fost ucişi, după toate probabilităţile, în jur de o sută de cetăţeni germani. Printre victime s-au aflat şi trei persoane de origine română stabilite cu domiciliul în Statele Unite ale Americii. Astăzi consulul Republicii Moldova la Washington a declarat că în clădirea Centrului comerţului mondial lucrau şi patru cetăţeni moldoveni. Dar să-l ascultăm mai bine pe Alexandru Eftodi.

Cel puţin patru cetăţeni ai Republicii Moldova îşi aveau locul de muncă în cele două turnuri ale World Trade Center din New York, care s-au prăbuşit în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie. Consulul moldovean în Statele Unite ale Americii, Radu Bujoreanu, a declarat astăzi postului nostru de radio că doi dintre aceştea sunt nevătămaţi. În privinţa celorlalţi deocamdată nu există nici o informaţie.

Radu Bujoreanu: „Deocamdată date precise, exacte despre cetăţenii Republicii Moldova, care au suferit în urma accidentelor respective nu avem. Am doar o informaţie despre doi cetăţeni ai Republicii Moldova care lucrau în World Trade Center şi care deocamdată sunt dispăruţi, adică nu-i putem găsi. Dar nu este cu siguranţă că ei au suferit în urma atacurilor sau nu. Restul, eu îi cunoşteam încă pe alţi doi cetăţeni ai Moldovei care lucrau acolo, pe care îi cunoşteam eu personal şi ei sunt nevătămaţi.”

Consulul Radu Bujoreanu nu a comunicat numele celor patru persoane. El a spus că nu cunoaşte dacă şi alţi cetăţeni moldoveni au lucrat în World Trade Center. El spune că de regulă cetăţenii moldoveni nu pun la curent ambasada şi consulatul despre aflarea lor în Statele Unite.

Radu Bujoreanu: „Dacă mai lucrează şi altcineva acolo noi nu ştim deoarece cetăţenii Republicii Moldova, cu toate că ar fi trebuit să fie luaţi la evidenţă consulară la ambasadă, deseori nu contactează ambasada la venirea în Statele Unite. De aceea pentru noi este foarte greu să controlăm cumva numărul persoanelor care lucrează într-un anumit oraş sau într-o anumită companie. În cazul de faţă eu personal contactez mai multe persoane din New York, care au careva legături sau tangenţe cu acei care lucrau în World Trade Center, în ambele clădiri. Eu tot încerc de mai multe zile să-i găsesc pe unii, dar cu părere de rău în foarte multe cazuri eu în loc de cooperare găsesc un fel de neglijare din partea noastră. Nu ştiu de ce, dar e greu să identific anume persoanele respective, pentru că n-am nici măcar numele lor.”

Consulul Republicii Moldova în Statele Unite, Radu Bujoreanu a exclus posibilitatea ca cetăţeni moldoveni să se fi aflat în Pentagon în momentul atacului terorist.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

*

Şi acum o ştire privitoare la relaţiile dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii. Preşedintele Vladimir Voronin a semnat la 17 septembrie un decret prin care i se acordă ambasadorului Statelor Unite la Chişinău, Rudolf Vilem Perina, medalia Meritul Civic pentru „contribuţie substanţială la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Statele Unite ale Americii şi Republica Moldova”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG