Linkuri accesibilitate

Desele schimbări de la ministerul român al muncii


Sulfina Barbu
Sulfina Barbu

Cu dilema averii încă nerezolvată, Sulfina Barbu a luat în primire Ministerul Muncii, după demiterea lui Sebastian Lăzăroiu, care făcea prea multe analize.


România are nou ministru al muncii, Sulfina Barbu. În urma unei remanieri rapide, politiciana partidului de guvernământ democrat-liberal a depus astăzi jurământul, la numai două zile după destituirea predecesorului ei, Sebastian Lăzăroiu. Despre cauzele remanierii la unul din ministerele cheie pe timp de criză economică ne spune mai multe de la București Sabina Fati:

România are un nou ministru al muncii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct



În mai puțin de un an, Romania a avut trei miniștri ai muncii și trei scandaluri, incluzind și investitura de astăzi: Sulfina Barbu, fostă ministră a mediului, specializata în geofizică și președinta organizației de femei a Partidului Democrat Liberal (PDL).

Noua ministră a muncii a intrat acum sase ani in Parlamentul Romaniei cu un apartament de 60 de metri patrati, cumparat pe numele sotului si din leafa de sub 1000 de euro pe luna, cit cistiga un deputat roman, a reusit sa-si faca o dota considerabila: trei terenuri intravilane, o casa mare de vacanta in Delta Dunarii, un apartament generos la Bucuresti, o alta casa in judetul Prahova, bijuterii de 15 mii de euro plus conturi de peste 30 de mii de euro.

Cu dilema averii inca nerezolvata, Sulfina Barbu si-a luat astazi in primire Ministerul Muncii, dupa demiterea neasteptata si brusca a predecesorului ei, Sebastian Lazaroiu. Fost consilier prezidential pentru probleme de politica interna, Lazaroiu, sociolog de meserie, a devenit extrem de incomod pentru PDL, principalul partid de guvernare din Romania. Criticile sale la adresa partidului care il sustinea la guvernare, capacitatea de a fi prezent zilnic in mass media, dar se pare si ambitiile sale politice l-au facut antipatic atit în rindul guvernului, cit și al conducerii PDL.

Demiterea fostului consilier prezidential ridica, insa, cel putin un semn de intrebare: in ce masura acest gest este o declaratie de nemultumire a partidului fata de liderul sau, președintele Romaniei, Traian Basescu? Este adevarat ca fostul ministru roman al muncii, Sebastian Lazaroiu a vorbit prea mult in presa si a avansat chiar necesitatea formarii unei Miscari Populare, sub care ar fi urmat sa candideze PDL la alegerile generale care vor avea loc anul viitor in Romania.

Toate aceste detalii pareau convenite cu presedintele Traian Baesescu astfel incit sa maximizeze sansele PDL, de aceea demiterea lui Sebastian Lazaroiu ar putea indica o ruptura intre partid si presedinte. Traian Basescu a gindit pina acum toate strategiile prin care sa mentina PDL la putere, pornind de la ipoteza ca o eventuala victorie a Opozitiei la alegerile de anul viitor ar putea duce si la suspendarea sa din functie. Este, pe de alta parte, pentru prima data cind democrat-liberalii romani nu mai au nevoie de Traian Basescu, fiindca tot pentru prima data presedintele roman se afla in sondaje sub propriul partid. Traian Basescu va incerca sa refaca legatura cu partidul sau, dar de data aceasta cel care va pune conditiile nu va mai fi presedintele Romaniei.

Asadar dupa ce Ioan Botis a fost demis din functia de ministru al muncii in luna aprilie, dupa ce jurnalistii au descoperit ca o fundatie cu adresa chiar la el acasa, de unde lua bani si sotia sa, cistigase un proiect cofinantat din bugetul ministerului muncii, iar Sebastian Lazaroiu a fost dat afara pentru prea multe analize politice, cel mai greu domeniu din aceasta perioada de criza va fi gestionat de deputata PDL, Sulfina Barbu si ea pe lista scandalurilor prezente si viitoare.

Politigraf

XS
SM
MD
LG