Linkuri accesibilitate

Ce șanse are Moldova ca să devină un potențial candidat la intrarea în Uniunea Europeană?


Cristian Bușoi: Lucrurile sunt de lungă durată și există încă numeroase obstacole



În premieră săptămâna trecută, Parlamentul European a recomandat executivului și liderilor Uniunii Europene să ofere Moldovei perspectiva aderării. O recomandare care, dacă ar fi acceptată de țările membre, ar încuraja Moldova să continue reformele începute cu doi ani în urmă – a argumentat președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliță a discutat despre șansele ca Moldova să fie inclusă printre țările potențial candidate la aderare cu europarlamentarul român din delegația de cooperare cu Republica Moldova, Cristian Bușoi:

Cristian Bușoi în dialog cu Iolanda Bădiliță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct



Europa Liberă: Domnule Bușoi, după cum știti, săptămâna trecută Parlamentul European a votat raportul Watson. Este de fapt o recomandare adresata Comisiei Europene, Serviciului de Actiune Externa si Consiliului Uniunii Europene de a oferi Moldovei o perspectiva clara de aderare la UE. Acum, sigur, este vorba de Parlamentul European, de un semnal politic, insa cata greutate are acest vot in economia globala a integrarii Moldovei in UE?

Cristian Bușoi:
„Eu cred că este un semnal foarte important pe care il da Parlamentul European, este o urmare fireasca a tuturor discutiilor si semnalelor care s-au dat dinspre Parlamentul European in ultima perioada si mai ales de cand Alianta pentru Integrare Europeana se afla la guvernare si are un program ambitios de reforme. Sigur insa ca pana la urma lucrurile sunt de lunga durata si exista inca numeroase obstacole care trebuiesc depasite pana cand va veni momentul mult asteptat de noi ca Republica Moldova sa fie membru cu drepturi depline in UE. Si Comisia Europeana si Consiliul tin cont de aceste semnale politice.

Important este ca reformele sa continue in Republica Moldova, gasirea unei solutii la conflictul transnistrean care, in opinia mea, este cel mai mare obstacol pe care il avem de trecut in chestiunea aderarii Republicii Moldova la UE, dar in acelasi timp tine si de felul in care UE isi vede propriul viitor, pentru ca in acest moment sunt discutii intense legate de felul in care va arata viitorul institutional al UE.”

Europa Libera: Zilele acestea se negociaza Acordul de asociere intre Moldova si UE. Este de asteptat ca aceasta perspectiva sa fie inscrisa in mod clar in acest document?

Cristian Bușoi:
„Acordul de asociere reprezinta, institutional, un pas obligatoriu necesar in procesul de aderare. Si este foarte important ca in curand Republica Moldova sa fie stat asociat UE. La un moment dat va trebui sa devina in mod oficial tara candidata si abia ulterior va fi vorba de calitatea de membru cu drepturi depline.

Acordul de asociere este, evident, o chestiune tehnica, dar cred ca in acelasi timp trebuie sa aiba si cateva mesaje politice. Sigur ca, daca exista vointa politica, poate fi inserat faptul ca Republicii Moldova i se da o perspectiva certa de aderare. Fara insa a putea in acest moment sa pretindem aproximarea unei date, a unei date, a unui an, care ne-ar putea orienta asupra unui calendar.”
XS
SM
MD
LG