Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Reacții bulgare la anunțatul veto olandez


Nikolai Mladenov critică „decizia injustă a Olandei de a-și impune vetoul” asupră aderării Bulgariei la spațiul Schengen.



Ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov a avertizat că Sofia va putea bloca reformarea zonei Schengen ca un răspuns la „decizia injustă a Olandei de a-și impune vetoul asupra aderării Bulgariei la aceasta zonă”.

„Dacă se va lua o decizie înțeleaptă care corespunde intereselor tuturor, vom sprijini modificarea regulilor Schengen. În caz contrar vom fi puși în situația de a analiza foarte atent politica noastră”, a spus Mladenov.

Ultimatumul nu ia în considerare faptul că instituțiile europene și-au exprimat deja sprijinul pentru aderarea Sofiei dar nu pot influența deciziile guvernelor naționale.

34% din participanții bulgari la o anchetă reprezentativă realizată de institutul „Soietatea deschisă” consideră însă că Olanda are dreptate când se opune aderării Bulgariei și României. Teoretic cele două țări au îndeplinit criteriile tehnice. Peste o treime din participanții la ancheta recunosc însă că respectarea regulilor formale nu este mai presus decât combaterea corupției și crimei organizate. Orice presiuni asupra autorităților bulgare, sunt binevenite întrucât corespund unui interes național major.

Guvernul Borisov însă nu vede legătura între corupția, crima organizată și Schengenul. De organele justiției ce să mai vorbim, constată ziarista Tatiana Vaksberg în comentariul său pe marginea rezultatelor anchetei. În timp ce țara bate la ușa Schengenului un organ administrativ al justiției, aflat sub influența ministrului de interne a pus în fruntea Tribunalului municipal Sofia o persoană aparent incompetentă și în conflict de interese.

Ancheta demonstrează că bulgarii au o înaltă și stabilă încredere în instituțiile europene. La întrebarea dece țara este nedorită numai 13% vorbesc de absența unor motive, 5,6% - că europenii se tem de imigrație. Marea majoritate - 54% sunt de părere că principalul motiv îl reprezintă lipsa de progrese în combaterea corupției și crimei organizate.

Cea mai mare parte din cetățenii bulgari consideră că o instituție europeană nu minte și nu are motive ascunse. La o astfel de încredere instituțiile bulgare nici nu pot visa.
XS
SM
MD
LG