Linkuri accesibilitate

20.09 - Chișinău: Intrevederi diplomatice la plecarea ambasadorului Statelor Unite la Chișinău


Ambasadorul american la Chișinău, Rudolf V. Perina
Ambasadorul american la Chișinău, Rudolf V. Perina

Presa comunistă critică la adresa politicii americane.






20 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Intrevederi diplomatice la plecarea ambasadorului Statelor Unite la Chișinău.

Astăzi preşedintele Vladimir Voronin a avut o întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Rudolf Perina, care îşi încheie misiunea în Republica Moldova. Cu această ocazie preşedintele a lăudat în mod special stadiul actual al relaţiilor dintre cele două state. Iată însă că în ultima sa ediţie organul de presă al Partidului Comuniştilor a publicat, pe fondul evenimentelor tragice din Statele Unite ale Americii, o serie de atacuri neobişnuit de dure la adresa Washingtonului. Mai multe de la Sergiu Praporşcic.

Şeful statului Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor, l-a primit astăzi pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Rudolf Perina, care îşi încheie misiunea diplomatică în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă de la Preşedinţie, în cadrul întrevederii Vladimir Voronin a apreciat înalt contribuţia ambasadorului la dezvoltarea relaţiilor moldo-americane şi a mulţumit pentru sprijinul acordat Chişinăului în soluţionarea diferendului transnistrean. Acum câteva zile preşedintele Voronin l-a decorat pe Rudolf Perina cu medalia Meritul Civic. La rândul său ambasadorul american i-a mulţumit lui Vladimir Voronin pentru aprecierea dată şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile dintre Statele Unite şi Republica Moldova vor fi în ascensiune.

Rudolf Perina a fost primit astăzi şi de către preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, care este membru a Partidului Comuniştilor. Potrivit agenţiei de presă Flux, Eugenia Ostapciuc a remarcat aportul diplomatului american în implementarea Programului naţional Pământ, deşi anterior criticase în repetate rânduri modul în care a fost realizat acest proiect de împroprietărire a ţăranilor.

Eugenia Ostapciuc şi-a exprimat compasiunea în legătură cu evenimentele tragice din Statele Unite, care s-au soldat cu mii de victime. Eugenia Ostapciuc a declarat, aşa cum a făcut-o acum câteva zile şi şeful ei de partid, preşedintele Vladimir Voronin, că „Republica Moldova condamnă actele de terorism din Statele Unite şi va acorda sprijin comunităţii internaţionale pentru combaterea acestui fenomen”.

Să menţionăm că în timp ce liderii comunişti în declaraţiile oficiale deplâng victimele din America, ziarul partidului de guvernământ, Comunistul, publică un articol de jumătate de pagină, în care este acreditată ideea că Statele Unite şi-ar merita o asemenea soartă. Articolul a apărut în limba rusă în numărul de miercuri al Comunistului, are un caracter profund antiamerican şi este întitulat „Demonii îl atacă pe satan”.

Iată ce scrie autorul Valeriu Kosarev despre actele de terorism de la New York şi Washington: „Sunt nişte crime diabolice, dar nu mai diabolice decât cele pe care le-a săvârşit Statele Unite de-a lungul ultimilor decenii.” Organul de presă al Partidului Comuniştilor mai scrie: „La 11 septembrie în Statele Unite blocurile de beton aruncate în aer, focul diabolic şi metalul topit au nimicit oameni, tot aşa cum în 1999 trei luni la rând au omorât oameni în Serbia şi Cosovo”.

Autorul comunist consideră că 11 septembrie este o lecţie sângeroasă dată americanilor, după care „America ar trebui să renunţe la hegemonia pe care o deţine în prezent în lume”. Comunistul compară rolul de supraputere al Statelor Unite cu regimul hitlerist din Germania în secolul trecut. Ziarul partidului de guvernământ îşi anunţă citititorii că în numărul următor va publica continuarea acestui articol cu caracter antiamerican.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă

*

Fostul preşedinte al Parlamentului moldovean, Dumitru Diacov, a cerut astăzi, în calitatea sa de lider al Partidului Democrat din Moldova, ca Republica Moldova „să adopte o poziţie clară vis-a-vis de campania de luptă împotriva terorismului cu atât mai mult cu cât România, Ucraina şi Rusia şi-au declarat adeziunea la coaliţia internaţională antiteroristă. Într-un comunicat difuzat astăzi, partidul domnului Diacov cere Parlamentului şi Preşedinţiei să declare fără dubii că Moldova este de partea valorilor democratice în combaterea terorismului şi că se angajează să contribuie prin toate mijloacele de care dispune la combaterea terorismului şi separatismului, care la fel este un focar de destabilizare şi ameninţare la adresa valorilor democratice.”
XS
SM
MD
LG