Linkuri accesibilitate

„Bacterii periculoase” oprite la granița de vest a României


României i se reproşează - nu doar de către oficialii olandezi, dar şi de cei francezi şi germani că nu are mecanisme eficiente împotriva corupției.
Miniștrii europeni de justiție și interne dezbat joi dacă România și Bulgaria sunt pregătite pentru a intra în spațiul Schengen. Admiterea lor a fost amânată în martie la insistențele Franței și Germaniei, care au semnalat probleme în justiție. Acum, Olanda este cea care spune că se va opune, din aceleași motive. Întâmplător sau nu, autoritățile române opresc de câteva zile la graniță camioane cu flori, semințe și plante olandeze, spunând că ar fi depistat o bacterie, „bacteria Schengen”, cum a supranumit-o presa. Relatează de la București Sabina Fati.

Tirurile care aduc in Romania flori, semințe sau bulbi din Olanda au fost blocate la granita sub suspiciunea ca ar fi contaminate cu o bacterie periculoasa. Printr-o coincidenta curioasa actiunea de la vamile romanesti a inceput vineri imediat dupa ce Olanda a declarat ca va pune veto aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Decizia primirii celor doua state est-europene ar urma sa aiba loc joi la reuniunea ministrilor justitiei si internelor din statele Uniunii Europene. Guvernul de la Haga se opune din cauza ca este sustinut de extremistii din Partidul Libertatii, formatiune care prin programul de guvernare a convenit oprirea extinderii Spatiului Schengen si a Uniunii Europene. In prag de alegeri olandezii opteaza asadar pentru politici antiimigrationiste si ar putea face front comun in acest sens cu Finlanda, potrivit unor informatii neconfirmate deocamdata.

Romania raspunde Olandei destul de brutal, verificind la sânge toate masinile care vor sa treaca granita, incercind sa demonstreze in acest fel ca de Spatiul Schengen profita in aceeasi masura si romanii si occidentalii. Angajatii fiscului roman au impus sechestru pe 10 tiruri, Garda Financiara a arestat alte doua, iar trei camioane au fost intoarse din drum.

Daca Romania ar fi fost membra Schengen, tirurile nu ar mai fi fost oprite la granita de vest, fiindca pur si simplu aceasta frontiera va disparea cind tara va face parte din spatiul de libera circulatie. In afara celor 15 camioane care aveau probleme de legalitate, toate celelalte transporturi cu flori olandeze au fost oprite pentru cercetare sub banuiala ca plantele ar fi contaminate cu o „bacterie periculoasa”.

Analizele pe care le fac specialistii romani de la Serviciul Fitosanitar ar putea fi gata in aceasta seara sau miine dimineata, pina atunci, insa toate transporturile cu flori olandeze sint oprite in vamile din vestul tarii. Romania importa anual flori olandeze in valoare de 20 de milioane de euro, circa 0,4 la suta din totalul exporturilor Olandei.

Solutia hartuirii gasita de Bucuresti nu pare sa fie cea mai buna, mai cu seama daca vetoului Olandei se va asocia si cel al Finlandei. Romania se simte umilita fiindca a primit promisiuni ferme de la marile puteri europene, ca in aceasta toamna va fi primita partial in Spatiul Schengen, cu aeroporturile si porturile, urmind ca anul viitor sa adere si cu frontiera din vest. Romaniei i se reproşează nu doar de catre oficialii olandezi, dar si de cei francezi si germani ca nu are mecanisme eficiente impotriva coruptiei. In acelasi timp, potrivit functionarilor europeni care au facut evaluari la fata locului, Romania indeplineste toate criteriile cerute de tratatul de aderare.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG