Linkuri accesibilitate

Situația exporturilor moldovene pe piața rusă


În piață la Moscova
În piață la Moscova

Iurie Gotişan: exportatorii moldoveni trebuie să facă tot posibilul pentru a depăși piedicile, oricare ar fi natura acestora.


Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov spune cã Moldova se află în așteptarea unei liste întocmite de Federația Rusã a exportatorilor de fructe și legume moldovenești care pot face livrări pe piața rusă. Ministrul a fãcut anunțul la sfârșitul săptămânii trecute dupã o vizită la Moscova, sugerând că tot mai mulți exportatori moldoveni îndeplinesc condițiile de calitate solicitate de Rusia, dar absența unei liste proaspete împiedică exporturile. Valentina Ursu analizează situația exporturilor moldovene pe piața rusă cu economistul Iurie Gotișan.


Iurie Gotişan: „Fără îndoială că importatorii de fructe, dar şi de legume, din Rusia au cerinţe mult mai mari faţă de producţia din Republica Moldova, însă pretenţiile, dacă pot să spun aşa, cel puţin deocamdată, din partea primilor sunt pe seama faptului că fructele şi legumele nu sunt sortate şi ambalate aşa cum cere actualmente piaţa. De fapt, logic vorbind, este o cerinţă absolut normală, ceea ce se practică şi în Vest. Totuşi, nu ar trebui să se dramatizeze situaţia, cel puţin la această etapă.”

Europa Liberă: Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii întors recent de la Moscova, acolo unde a avut mai multe întâlniri cu responsabili, a zis că se caută o soluţie.

Iurie Gotişan: „Bineînţeles că efortul oficialităţilor de la Chişinău este destul de benefic în acest sens. Îmi amintesc că la începutul lunii iulie curent acelaşi ministru al Agriculturii şi cel al Economiei au mai avut întâlniri cu cei de la serviciile ruseşti, cum ar fi „Roselihoznadzor” sau „Rospotrebnadzor”, la care s-a pus în discuţie importul de fructe şi legume moldoveneşti în Federaţia Rusă, astfel că asemenea vizite demonstrează că noi avem ce exporta. Dar ar putea să ne indice în acelaşi timp că ne ciocnim şi cu unele animozităţi, inclusiv cu probleme de export, care trebuie neapărat soluţionate. Căile oficiale, printr-o diplomaţie economică cumpătată, acestea sunt mai uşor de trecut.”

Europa Liberă: Firmele din Rusia nu ar mai cumpăra mere fără ambalaj, dar Moldova vinde încă mere fără a fi sortate în prealabil. Ele sunt sortate manual şi nu corespund cerinţelor înaintate de reţelele de comerţ. Poate ca partenerii ruşi au dreptate atunci când invocă calitatea fructelor, în asemenea condiţii.

Iurie Gotişan:
„Piaţa Federaţiei Ruse este şi va fi o piață importantă pentru exporturile agricole moldoveneşti, inclusiv ale fructelor şi legumelor. Spre exemplu, exporturile de legume şi fructe pentru primele 7 luni ale anului au însumat peste 110 milioane de dolari, o creştere de peste 30 la sută, iar în Federaţia Rusă s-au exportat produse în valoare de peste 30 milioane de dolari, adică acesteia îi revine în jur de o treime din exporturile moldoveneşti de fructe şi legume.

Sigur că aspecte privind calitatea, conformitatea s.a.m.d. producătorii, dar şi exportatorii moldoveni, trebuie să facă tot posibilul pentru a depăși piedicile, oricare ar fi natura acestora. Paradoxal sau nu, dar cerinţele de conformitate şi calitate a Rusiei sunt practic identice cu cele pe care le condiţionează actualmente piaţa Uniunii Europene, astfel că dacă ne vom supune acestora, va fi mult mai uşor să răzbatem şi spre piaţa din Occident.”

Europa Liberă: Din câte am înţeles tot de la partenerii ruşi, ei spun că dacă în următorii ani nu se va schimba nimic, Moldova va avea o mare problemă. Nu va mai avea unde exporta produsele, pentru că nu se respectă standardele impuse, iar mentalitatea este departe de cea europeană. Înţelegem că şi ruşii vor calitate europeană, sau conformă standardelor europene. Dacă ne amintim că anul trecut Moscova a interzis unui număr de peste 100 de firme din Moldova să-şi exporte productia, totuşi e ceva care trebuie să ne pună pe gânduri.

Iurie Gotişan:
„Dacă ne amintim cu exactitate, motivul invocat de Federaţia Rusă în vara lui 2010 a fost anume că fructele şi legumele moldoveneşti conţin nitraţi şi alte substanţe toxice. Motiv care de fapt a fost respins de către autorităţile de la Chişinău atunci, dar care la rândul au exclus mai târziu din lista exportatorilor vreo 20 şi ceva de firme, fapt ce pe urmă a mulţumit într-un fel sau altul autorităţile din Rusia. De fapt unul din subiectele discutate la recenta vizită a ministrului Agriculturii la Moscova a fost publicarea cu titlu de urgenţă de către „Rosselhoznadzor” a noii liste de exportatori de fructe şi legume pentru Rusia, în ea fiind în mare parte incluse firmele care şi-au demonstrat potenţialul de creştere a producţiei de calitate înaltă.”

Europa Liberă: Am avut acest embargou impus de către Federaţia Rusă pentru produsele vitivinicole. Ce lectie au învăţat producătorii si exportatorii moldoveni din interdicţiile impuse pe piaţa rusească?

Iurie Gotişan:
„Putem spune că Guvernul de la Chişinău a luat în serios intenţiile de acum un an ale Rusiei, precum şi cele de acum cinci ani, instituind mai multe filtre de control din punct de vedere fitosanitar a producţiei agricole, inclusiv a fructelor şi legumelor. Cred eu s-au făcut şi unele eforturi care au avut ca scop diversificarea pieţelor de desfacere a produselor fitosanitare, şi anume pe pieţele din Ucraina şi Belarus. Dar oricum trebuie să muncim mult pentru ca producţia noastră să fie competitivă şi pe piaţa occidentală.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG