Linkuri accesibilitate

Obiectivul principal, reluarea procesului de negocieri, a fost atins


Vicepremierul Eugen Carpov

Eugen Carpov: „Poziţia Tiraspolului a coincis cu poziţia Chişinăului pe problema necesităţii reluării negocierilor oficiale.”La o întâlnire informală ținută astăzi la Moscova sub egida OSCE s-a luat decizia reluării negocierilor oficiale pentru soluționarea conflictului transnistrean, care fuseseră suspendate în 2006. Într-un interviu acordat Europei Libere prin telefon din capitala rusă, conducătorul delegației moldovene, vicepremierul pentru integrare Eugen Carpov, s-a arătat încrezător, intervievat de Valentina Ursu, că negocierile vor fi reluate înainte de sfârșitului anului curent.

Europa Liberă: Domnule vicepremier, s-a făcut un pas înainte? Este un pas simbolic?

In direct de la Moscova: cu vicepremierul Eugen Carpov despre rezultatul negocierilor sub egida OSCE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct


Eugen Carpov: „Nu, nu cred că e un pas simbolic din perspectiva faptului, că începând cu 2006 nu au mai avut loc negocieri oficiale. Vreau să vă comunic că astăzi runda de la Moscova s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii comune, prin care s-a stipulat expres reluarea negocierilor oficiale în procesul de negocieri asupra soluţionării conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Discuţiile nu presupun oficializarea sau neoficializarea, dar capacitatea şi voinţa părţilor de a identifica soluţii. Dar aceasta deocamdată e mai greu, nu?

Eugen Carpov:
„Astăzi, în cadrul acestei reuniuni toţi participanţii la discuţii au manifestat suficientă voinţă pentru ca să adoptăm o decizie pozitivă. Nu a fost uşor, fiecare participant îşi are punctul său de vedere asupra evenimentelor pe care urmează să le avem. Dar totuşi ne-am concentrat asupra unui simplu fapt – să dăm la o parte orice precondiţie care ar veni în contradicţie cu obiectivul primar pentru perioada actuală, care este reluarea procesului de negocieri oficiale. Acest obiectiv a fost atins.

Declaraţia este foarte scurtă, nu prevede nimic altceva, decât decizia de reluare a procesului de negocieri. Următoarea reuniune va avea loc în regim de negocieri oficiale şi în cadrul acesteia se vor discuta principiile procesului de negocieri şi agenda de lucru pentru următoarele reuniuni.”

Europa Liberă: Cum deosebim negocierile oficiale 5+2 de cele informale?

Eugen Carpov:
„În cadrul negocierilor oficiale se adoptă decizii şi se semnează documente, fapt care nu a avut loc începând cu 2006, când procesul de negocieri oficiale a fost întrerupt. Până acum începând cu martie 2010 noi am purtat consultări neoficiale în acelaşi format 5+2, care însă nu permiteau să fie adoptate decizii, să fie semnate documente care să permită vreo mişcare pozitivă înainte. Acum avem această posibilitate.”

Europa Liberă: Acum Guvernul trebuie să aibă propria agendă, pentru că despre rezultate e devreme să vorbim, nu?

Eugen Carpov:
„Guvernul îşi are propria agendă şi vă asigur că avem şi viziunea completă asupra modului în care vom purta negocierile oficiale în timpul reuniunilor care urmează să aibă loc.”

Europa Liberă: Astăzi poziţia Tiraspolului a coincis cu poziţia Chişinăului?

Eugen Carpov:
„Poziţia Tiraspolului a coincis cu poziţia Chişinăului pe problema necesităţii reluării negocierilor oficiale. Nici un fel de alte elemente nu au fost convenite anume pentru faptul ca să evităm aspectele în care am putea să avem divergenţe. Tocmai de asta am menţionat că nici un fel de precondiţii pentru reluarea procesului de negocieri nu au fost acceptate.”

Europa Liberă: Aţi spus că următoarea întrevedere în formatul 5+2, data căreia va fi stabilită pe parcurs, va fi dedicată principiilor şi agendei negocierilor în formatul oficial pentru reglementarea problemei transnistrene. E posibil să aibă loc această întrevedere până la aşa-zisele alegeri din Transnistria?

Eugen Carpov:
„Nu a fost convenită data exactă a următoarei reuniuni oficiale din motiv că este un aspect tehnic. Urmează ca fiecare participant să-şi verifice agenda ca să putem conveni asupra unei perioade convenabile tuturor. Dar eu am speranţa că această reuniune să aibă loc până la sfârşitul anului curent, pe perioada preşedinţiei Lituaniei în cadrul OSCE.”
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG