Linkuri accesibilitate

Impasul prezidenţial şi cearta politicienilor


Singura soluție viabilă ar fi o nouă Constituție supusă unui referendum popular.


Liderul liberal Mihai Ghimpu și-a anunțat decizia de a depune la Parlament inițiativa de modificare a Constituției pregătită de grupul de lucru pe care-l înființase pe când deținea funcția de președinte interimar. Scopul este evitarea alegerilor anticipate, calea – referendum constituțional, iar prevederile proiectului în sine – obiect de discuții viitoare în alianța majoritară. Intervievat de Vasile Botnaru, istoricul Gheorghe Cojocaru crede și el că o asemenea inițiativă ar fi calea optimă.

Istoricul Gheorghe Cojocaru de vorbă cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct



Gheorghe Cojocaru: După decizia Curții Constituționale prin care s-a confirmat imposibilitatea modificării Constituției printr-o lege organică, situația politică nu a devenit nici mai limpede, nici mai previzibilă. Liderii Alianței pentru Integrare Europeană au avut reacții contradictorii, cu schimburi grele de replici pe marginea acestei decizii, care nu au cum favoriza adoptarea unei poziții comune față de impasul alegerii șefului statului.

Europa Liberă: Tot liderii Alianței și chiar unii reprezentanți ai opoziției comuniste declară că nu agreează ideea alegerilor parlamentare anticipate. Altfel zis, Curtea Constituţională a dat undă verde tocmai atunci cînd s-a epuizat entusiasmul. Sunt oare inevitabile alegerile anticipate ?

Gheorghe Cojocaru: Dacă se va da curs cererii de a se proceda la alegerea șefului statului și nu se vor găsi cele două voturi necesare Alianței, alegerile vor deveni inevitabile. Guvernarea actuală, dar și unii dintre reprezentanții opoziției comuniste, după cum ați remarcat, realizează că alegerile parlamentare anticipate, în condițiile crizei social-economice, ar fi greu de suportat social și financiar, ar îngheța raporturile cu organismele financiare internaționale și orice inițiativă de relansare economică a autorităților. Și mai grav, alegerile acestea ar putea da o configurație parlamentară care să conserve situația actuală sau, și mai rău, să arunce societatea înapoi și să nu ofere nici o soluție pentru depășirea blocajului constituțional.

Europa Liberă: Și, atunci, dacă alegerile parlamentare anticipate nu sunt nici salutabile şi nici agreabile, unde este soluția, în care mînecă, dacă e să apelăm la o cunoscută metaforă?

Gheorghe Cojocaru:
În mîneca terenului electoral, ca să zic aşa, deoarece singura soluție viabilă ar fi o nouă Constituție, asupra căreia liderii Alianței ar trebui să se pună cât mai rapid de acord și s-o supună unui referendum popular. Se pare că primul ministru agreează ideea aprobării unei noi Constituții prin referendum, cu atât mai mult că o Comisie reunind reputați specialiști în materie de drept constituțional, instituită de președintele interimar Mihai Ghimpu în 2009, a finalizat elaborarea unui nou text al Constituției ....

Europa Liberă: Dar acolo erau nişte buturugi mici în care s-a oprit carul?

Gheorghe Cojocaru:
Vă referiți, probabil, la articolele care țin de caracterul sistemului politic, pentru că, se știe, în mediul actualei guvernări nu există o opinie solidară în această chestiune. În timp ce clasa politică nu și-a clarificat încă opțiunea - fie în favoarea unui regim prezidențial / semiprezidențial, fie a celui parlamentar - alegătorii, în marea lor majoritate, și-ar dori să aleagă prin vot direct șeful statului. Și, probabil, de la această predispoziție electorală ar trebui să se plece, dacă se va opta pentru necesitatea aprobării unei noi Constituții prin vot popular şi dacă se va dori ca această iniţiativă să se soldeze cu un rezultat bun.
Previous Next

XS
SM
MD
LG