Linkuri accesibilitate

Încotro noile negocieri în procesul de pace transnistrean?


Annely Ute Gabanyi: Entuziasmul în urma anunțului de joi de la Moscova e exagerat.Participanții la formatul 5+2 își vor verifica agenda fiecare și, în funcție de aceasta, se va stabili data primei întâlniri oficiale, a fost explicația dată Europei Libere de vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov după anunțul de joi, de la Moscova, că s-a convenit asupra reluării negocierilor oficiale. Analista politică de la Berlin, Annely Ute Gabanyi crede că motivul pentru care data primei întâlniri oficiale după o pauză de cinci ani nu a fost stabilită joi ar putea fi așa-numitele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană, așteptate în luna decembrie.

Interviu cu Annely Ute Gabanyi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct
Într-un interviu cu Europa Liberă, Annely Ute Gabanyi a presupus că liderul transnistrean Igor Smirnov ar vrea ca negocierile să înceapă înainte de alegeri în speranța să obțină un câștig politic. Pentru prima dată, Smirnov pare să fi pierdut sprijinul Moscovei în defavoarea mai tânărului lider al Sovietului Suprem, Anatoli Kamisnky, care va candida și el.

Întrebată încotro se pot îndrepta negocierile, atunci când vor începe, analista de la Berlin a spus că entuziasmul în urma anunțului de ieri de la Moscova i se pare exagerat. Gabanyi a spus că toate semnalele transmise de Rusia de la întreruperea negocierilor oficiale cu 5 ani în urmă și până astăzi arată că Moscova nu va renunța la vechile obiective – menținerea trupelor în raioanele estice ale Republici Moldova și folosirea regiunii transnistrene pentru a bloca avansarea Chișinăului către occident.

Principala necunoscută, mai spune Annely Ute Gabanyi, este dacă Occidentul va insista, așa cum ar trebui să facă după părerea analistei, ca retragerea trupelor ruse să fie inclusă din start ca punct principal pe agenda negocierilor, sau dacă va semnala că se poate acomoda intereselor rusești într-un nou cadru de securitate european promovat de Moscova.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG