Linkuri accesibilitate

Putin decis să redevină președinte al Rusiei


Premierul Vladimir Putin la Congresul formațiunii sale Rusia Unită
Premierul Vladimir Putin la Congresul formațiunii sale Rusia Unită

Boris Nemțov: „Putin se transformă într-un Lukașenka și se poate transforma într-un Mubarak sau Gaddafi”.






Premierul rus, Vladimir Putin a fost nominalizat astăzi de partidul său, Rusia Unită și a acceptat să candideze la președinția țării în martie 2012.
Putin a fost nominalizat la propunerea președintelui actual, Dmitri Medvedev și a propus la rândul său ca Medvedev să devină prim-ministru.
Vorbind la congresul partidului de guvernământ, Medvedev a spus că nominalizarea liderului formațiunii ar fi decizia corectă. Putin s-a declarat convins că Rusia Unită va învinge la alegerile parlamentare din decembrie anul acesta, iar capul de listă, Medvedev, va fi în stare să creeze o echipă guvernamentală nouă, eficace și energică în calitate de șef al guvernului.
Putin a mai spus la congres că el și Medvedev s-au înțeles demult cum să-și împartă rolurile.

Anunțurile de astăzi, într-un cadru bine regizat, pun capăt unei lungi perioade de speculații. Situația o repetă, în oglindă, pe cea din 2008, când Putin, președinte pe atunci, i-a transmis funcția lui Medvedev și a devenit el însuși prim ministru. Constituția îi interzicea să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv, dar acum Putin o poate face din nou.

Mai mult ca atât, Putin poate deține de acum încolo alte două mandate consecutive a câte șase ani fiecare datorită unei modificări constituționale operate între timp. Cu alte cuvinte, poate rămâne la Kremlin până în 2024, sau, în total, o perioadă mai îndelungată a lui Leonid Brejnev în fruntea Uniunii Sovietice.

Victoria lui Putin în martie viitor este aproape o certitudine datorită atât popularității de care se bucură, cât și sistemului politic controlat al Rusiei.

Un lider al opoziției ruse, Boris Nemțov a declarat Europei Libere că acesta ar fi cel mai prost scenariu posibil pentru țara sa. Nemțov anticipează fuga masivă a capitalului din Rusia, un nou val de emigrație și continuarea degradării statului. „Ne putem aștepta la șocuri sociale și economice foarte serioase. Putin se transformă într-un Lukașenka și se poate transforma într-un Mubarak sau Gaddafi”, a declarat Nemțov.

În vârstă de 58 de ani, fostul ofițer KGB Putin este considerat mult mai conservator decât juristul Medvedev, care este cu 12 ani mai tânăr. Dar mulți analiști cred că diferențele sunt neglijabile și țin mai mult de stil decât de substanță.

Pentru Lev Ponomarev, directorul grupului întitulat „Pentru Drepturile Omului” cele întâmplate astăzi confirmă supozițiile vechi că regimul din Rusia este regimul lui Putin, iar Medvedev joacă doar un rol decorativ. Activistul este, însă, convins că popularitatea lui Vladimir Putin va porni pe o curbă descendentă încă înainte de alegeri, iar o eventuală criză economică o poate accelera.

Știrea despre planurile lui Putin de a reveni la Kremlin vine pe fundalul unor turbulențe economice în Rusia cauzate atât de incertitudinile din zona euro, cât și de ieftinirea petrolului. Rubla rusească, pe fundalul retragerilor de capital din Rusia, a coborât săptămâna aceasta în raport cu dolarul la cel mai mic nivel în peste 2 ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG