Linkuri accesibilitate

Cum a rămas România o „punte” netrecută între Rusia şi Occident


Preşedintele Vladimir Putin la summitul NATO, Bucureşti, 2008
Preşedintele Vladimir Putin la summitul NATO, Bucureşti, 2008

Despre obstacolele şi limitele apropierii dintre România şii Rusia.



În ciuda piedicilor şi scandalurilor pe care şi le-au pregătit reciproc, Traian Băsescu şi Vladimir Putin au o anumită chimie, care însă n-a apucat să funcționeze şi din cauza climatului internațional complicat. Deşi preşedintele român şi-a început mandatul la sfârşitul anului 2004 prin lansarea Axei București-Washington, a avut la început şi o deschidere spre est, urmând indrumarul american care-i cerea României să fie o „punte” între Rusia şi Occident. O analiză de Sabina Fati.

Obstacolele şi limitele apropierii dintre România şii Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



În februarie 2005, chiar înainte de a merge la Washington, Traian Basescu, atunci proaspăt ales presedinte al României a făcut o vizită la Moscova, unde a avut o întâlnire destul de amicală cu Vladimir Putin. Cei doi si-au facut planuri de perspectiva, ca si cum ar fi fost vechi prieteni: Putin a spus ca Rusia vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda si sa retehnologizeze cea mai mare centrala termoelectrica din Romania, cea de la Mintia-Deva, in vreme ce Basescu a cerut un loc la masa negocierilor pentru Transnistria si a incercat sa puna pe masa strategia pentru Marea Neagra. Putin a mai insistat atunci asupra necesitatii accelerarii negocierilor pentru licente de producere de armament, iar Basescu l-a anuntat ca urmeaza instalarea in Romania a primei baze militare americane.

Traian Băsescu şi Vladimir Putin păreau să stie exact în 2005 care sint obstacolele şi limitele apropierii dintre Romania si Rusia, estimind ca le pot depasi cordial, de aceea presedintele roman a si acceptat sa sarbatoreasca la Moscova implinirea a 60 de ani de la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acest pas nu a fost insa rasplatit de omologul sau rus, care ulterior a refuzat sa participe la summit-ul Marii Negre organizat in Romania, jignit ca acolo fusesera invitate state ca Georgia, cu care se afla inca de atunci intr-un conflict diplomatic.

De aici incolo relatiile dintre Romania si Rusia doar au coborit, cu o singura exceptie: in 2008 cind summit-ul NATO a avut loc la Bucuresti inclusiv cu extensia reuniunii la virf dintre Rusia si Alianta Nord Atlantica, Traian Basescu si Vladimir Putin si-au dat din nou mina ca doi vechi prieteni, iar Putin i-a promis chiar ca vine intr-o vizita oficiala in Romania, care nu a mai avut loc niciodata.

Revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul de preşedinte al Federației Ruse ar putea fi favorabilă reluarii relațiilor romano-ruse, doar daca se petrec apropieri spectaculoase între Moscova si NATO, fiindca singura tema pe care o abordează Rusia si Romania de pe aceleasi pozitii ramine nerecunoasterea Kosovo. Altminteri oricit de uşor ar putea comunica Putin si Băsescu, intre cele doua state exista cel putin trei probleme greu de armonizat: Republica Moldova, pe care Romania o impinge spre Occident; proiectele energetice concurente cu ale Rusiei: Nabucco si AGRI, şi nu in ultimul rind relatia militara cu Washingtonul, adica scutul antiracheta care va fi amplasat in Romania pina in 2015, baza militara de la Kogălniceanu, dar si faptul ca fortele Statelor Unite folosesc portul si aeroportul de la Constanta, apropiindu-se prea mult de spațiul vital al Rusiei.
XS
SM
MD
LG