Linkuri accesibilitate

Declaraţiile lui Dumitru Pulbere au drept scop responsabilizarea politicienilor


AIE şi tactica puiului de cuc a Partidului Comuniştilor.



Igor Boţan: „Putem afirma cu certitudine că alegerea şefului statului este o urgenţă. Rămâne de soluţionat o altă problemă - în ce termene trebuie să fie soluţionată de către Parlament. Cred că preşedintele Curţii Constituţionale are dreptate, fiindcă Constituţia prevede în mod expres că alegerea şefului statului oricum este o urgenţă. Şi Parlamentul a avut destul timp pentru a soluţiona această problemă. Parlamentul însă a decis să nu purceadă la soluţionarea problemei, prevăzute şi în adresarea Curţii Constituţionale din 8 februarie, ci a mers pe calea adresării succesive la Curtea Constituţională, însemnând că acest proces poate dura, hai să zicem nu până la infinit, dar oricât de mult i-ar conveni Alianţei pentru Integrare Europeană. În aceste circumstanţe cred că declaraţia preşedintelui Pulbere este una pertinentă şi trebuie luată în consideraţie de către politicieni.”

Igor Boțan în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct



Europa Liberă: Cineva a interpretat solicitarea sâcâitoare a Curţii drept încercare de a lua castanele din foc cu mîinile judecătorilor de la Curtea Constituţională. Or, preşedintele Curţii, Pulbere, acum le întoarce mingea în terenul politicienilor, încercând să-i forţeze să soluţioneze problema de urgenţă. Dar politicienii nu au convenit încă asupra uneia dintre cele trei sau patru formule posibile de soluţionare. Nu?

Igor Boţan: „Asta e problema politicienilor. Faptul că ei nu se pot înţelege asta nu înseamnă că normele Constituţiei nu sunt perefecte, cum încearcă să se acrediteze ideea respectivă. Eu cred că apelul, sau adresarea, sau declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale au drept scop responsabilizarea politicienilor. Situaţia care s-a creat nu poate dura până la infinit. Fiindcă vedem că nici Parlamentul, nici Guvernul nu sunt eficiente în procesul de adoptare a deciziilor şi de guvernare a Republicii Moldova. Mai cu seamă că avem o opoziţie, care deocamdată este unită şi exercită presiuni asupra actului politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Comuniştii acum se arată foarte interesaţi să procedeze la negocieri sau discuţii separate cu componentele Alianţei. S-ar putea naşte de aici o soluţie salvatoare?

Igor Boţan:
„Eu nu cred că se va naşte o soluţie salvatoare. Dimpotrivă, vedem că Partidul Comuniştilor insistă că de fapt Alianţa pentru Integrare Europeană nu ar exista. Partidul Comuniştilor se adresează Alianţei, iar ulterior spune că de fapt subiectul către care se adresează nu ar exista, de aceea doreşte să aibă discuţii separate cu componentele Alianţei.”

Europa Liberă: Ce anume are de gând să propună Partidul Comuniştilor eventualului partener din interiorul Alianţei?

Igor Boţan:
„Partidul Comuniştilor nu ascunde că doreşte să revină la guvernare şi există două opţiuni din punctul de vedere al acestei formaţiuni: să fie ales şeful statului.”

Europa Liberă: Pornind de la candidatura comuniştilor?

Igor Boţan:
„Ei nu renunţă şi la opţiunea unei candidaturi neafiliate politic, dar cred că este mai degrabă un joc. Partidul Comuniştilor are două opţiuni, aşa cum spuneam: la început să fie ales candidatul acestuia, după care încetul cu încetul din Alianţa pentru Integrare Europeană să fie izgonite, pe rând probabil, formaţiunile pe care Partidul Comuniştilor le-ar putea socoti extremiste, sau cu legături cu mafia ş.a.m.d., astfel curăţindu-şi calea pentru a prelua şi pârghiile puterii executive.”

Europa Liberă: Tactica puiului de cuc.

Igor Boţan:
„Da, exact, este o metaforă pertinentă. Şi a doua soluţie pentru Partidul Comuniştilor este să provoace alegeri anticipate nevotând orice candidatură, inclusiv propria candidatură, pentru a se prevala de o situaţie în care Partidul Comuniştilor crede că ar fi favorizat.”

Europa Liberă: Dacă ei vor să ajungă la alegeri anticipate, la ce le-ar trebui să meargă pe calea asta lungă şi anevoioasă, mimând alegerea preşedintelui?

Igor Boţan:
„Este vorba despre problema de imagine. Fiindcă Partidul Comuniştilor nu este fără cusur. Partidul Comuniştilor a boicotat alegerile. Acum abia, când se dovedeşte că Alianţa nu are o candidatură unică, încearcă să joace rolul de salvator al, hai să zicem aşa, al...”

Europa Liberă: Democraţiei.

Igor Boţan:
„Al democraţiei şi revenirii la normalitate. De aceea cred că mesajul pe care l-a transmis Partidul Comuniştilor poate motiva componentele Alianţei să renunţe la un dialog separat cu Partidul Comhuniştilor şi să meargă pe calea despre care s-a vorbit - modificarea câtorva articole din Constituţie, care ulterior să fie supuse unui referendum.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG