Linkuri accesibilitate

Lungul drum al depăşirii crizei constituționale


Noi (presupuse) negocieri între putere şi opoziție cu privire la cum se va alege preşedintele.




Premierul Vlad Filat a invitat Partidul Comuniştilor la negocieri în numele Alianţei pentru Integrare Europeană, într-o nouă încercare de a depăşi actuala criza constituţională. Nu este însă clar dacă şi când ar trebui dizolvat parlamentul, dacă preşedintele nu este ales cu majoritatea de trei cincimi, necesară acum şi de care Alianţa nu dispune. Ce strategie ar putea adopta comuniştii ? Vor negocia cu Alianţa sau vor insista să trateze cu fiecare partid separat ? Întrebări la care a căutat un răspuns Liliana Barbăroşie.

Premierul Vlad Filat a invitat PCRM la negocieri pentru depăşirea crizei constituţionale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00
Link direct



Comuniştii şi-au anunţat disponibilitatea de a purta tratative pe marginea participării lor la alegerea şefului statului sâmbătă, după o plenară a conducerii partidului. Liderul PCRM, Vladimir Voronin a spus, imediat după şedinţă, că formaţiunea sa va negocia nu cu Alianţa - o entitate sfidată de comunişti - ci cu fiecare partid din componenţa arcului de guvernare în mod separat.

Urmare a acestei disponibilităţi anunţate, astăzi dimineaţă premierul Filat a şi trimis o invitaţie oficială adresată comuniştilor. O invitaţie din numele întregii alianţe, a ţinut să accentueze premierul: „Adresarea aceasta vine să fie în numele Alianţei. Dacă însă asta reprezintă o barieră psihologică pentru PCRM şi nu acceptă noţiunea de alianţă, am lansat invitaţia ca să accepte întâlnirea între liderii partidelor parlamentare din Republica Moldova.”

Până acum, Vlad Filat a mai purtat discuţii cu Vladimir Voronin pe marginea căilor de depăşire a crizei constituţionale, însă fără sprijinul formal al colegilor săi din Alianța pentri Integrare Europeană.

Acum însă demersul lui Vlad Filat pare să fie convenit cu celelalte două partide.

Înainte de a pleca într-o vizită oficială la Kiev, liderul democrat, Marian Lupu, a anunţat că nu este de acord cu aceste negocieri separate, dar că va merge la ele de dragul începerii dialogului cu PCRM. Şi liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu s-a opus tratativelor cu PCRM, dar a spus că nu va participa la ele decât dacă comuniştii vor renunţa la denumirea partidului, vor recunoaşte limba română şi victimele regimului comunist de altădată.

Solicitat de noi, unul dintre fruntaşii comunişti, Mark Tkaciuk, a spus că nu este deocamdată gata să anunţe care va fi răspunsul PCRM la invitaţia premierului.

Totuşi, cei mai mulţi dintre analişti tratează cu scepticism posibilitatea ca aceste negocieri, dacă vor începe, să se soldeze cu alegerea şefului statului. Iată argumentele unuia dintre ei, Bogdan Ţârdea, director de program în cadrul Fundaţiei Priznanie: “Alianța pentru Integrare Europeană nu a elaborat până în acest moment un pachet de propuneri pentru PCRM. În primul rând, ea se cramponează de un candidat. Dacă nu va schimba candidatul, care este rostul acestor negocieri? Să dea vina pe PCRM de eşecul lor? Al doilea moment - care sunt funcţiile pe care le propune Alianţa PCRM-ului? În 2001, PCRM a oferit CCA, CEC şi Curtea de Conturi. Astăzi aceste posturi sunt împărţite între membrii Alianţei. De aceea habar nu am ce ar putea ei oferi. Şi în al treilea rând, trebuie să existe un set de politici sociale la care PCRM-ul ar putea să subscrie. Nu văd care ar fi ele.”

Un alt politolog, Ion Tăbârţă, crede că negocierile vor eşua pentru că partidul comuniştilor va insista pe candidatura Zinaidei Grecianâi. Şi versiunile unei rocade care l-ar aduce pe premierul Vlad Filat în fotoliul de preşedinte sau a identificării unei candidaturi neafiliate, cum ar fi aceea a Nataliei Gherman, sunt găsite drept neverosimile de comentatori, pentru că ambele ar presupune o reviziure a acordului de constituire a Alianței, lucru puţin probabil să fie acceptat de liberal şi democraţi.

Tot astăzi, însă, un fost liberal-democrat, deputatul neafiliat Mihai Godea, care a format după părăsirea partidului premierului o nouă formaţiune politică, a lăsat de înţeles că negocierile între partidele Alianței şi opoziţie n-ar fi necesare. Ar există cel puţin 3 comunişti gata să voteze pentru candidatul alianţei, a anunţat Godea. Iată cum a comentat acest anunţ Igor Dodon, comunistul despre care se crede că nu s-ar mai simţi confortabil în partidul lui Vladimir Voronin: „Dacă şi va fi votat preşedintele, el va fi votat cu 42 de voturi. Poate dumnealui (Godea) încearcă să-şi dea mai multă importanţă decât merită?”

Vom mai adăuga că Mihai Godea a invitat partidele alianţei să negocieze condiţiile în care cei 3 pretinşi dizidenți din PCRM ar fi dispuşi să voteze diferit de cum le va cere partidul, dar deocamdată nici PL, nici PD, nici PLDM nu au răspuns acestui demers.
Previous Next

XS
SM
MD
LG