Linkuri accesibilitate

Demisia forțată a lui Alexei Kudrin la Moscova


Vladimir Putin și ministrul său de finanțe, Aleksei Kudrin în 2004

„Totul este în mâinile Domnului, în cazul de față, în mâinile lui Vladimir Putin”.
Vicepremierul rus, ministrul finanțelor Aleksei Kudrin și-a dat demisia, luni seara, la cererea ultimativă a președintelui Dmitri Medvedev, după ce i-a pus la îndoială politica economică și capacitatea de a guverna. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului de știri al Europei Libere:

Demisia s-a produs la câteva zile după ce președintele Dmitri Medvedev și premierul Vladimir Putin anunțaseră sâmbătă că planifică să facă schimb de funcții la începutul anului viitor.

Demisia ministrului de finanțe rus în actualul context politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct


Kudrin, ministru al finanțelor din 2000 și apropiat al premierului Putin se afla la o conferință la Washington când la Moscova, congresul partidului de guvernare, Rusia Unită îl desemna pe Putin să candideze la alegerile prezidențiale din martie viitor. Această propunere a fost făcută la congres chiar de Medvedev. Președintele actual renunța să candideze el însuși pentru un al doilea mandat și primea, în schimb, promisiunea lui Putin că va fi numit la conducerea guvernului rus după alegerile parlamentare din decembrie anul acesta.

La Washington, Kudrin a declarat că nu va rămâne să lucreze într-un cabinet condus de Medvedev de anul viitor, din cauza unor divergențe în ceea ce privește politica economică.

La întoarcerea acasă, s-a pomenit însă cu cererea președintelui formulată într-o ședință oficială luni dimineața la Dimitrovgrad de a-și da demisia până la sfârșitul zilei, nu la anul.

„Dacă nu sunteți de acord cu politica președintelui, Aleksei Leonidovici, iar guvernul este cel care aplică această politică, atunci aveți o singură alternativă pe care o cunoașteți: să vă dați demisia”, a spus Medevedev.

Kudrin a răspuns în mod neașteptat de sfidător că îi va cere mai întâi părerea lui Putin, dar Medvedev i-a acordat numai câteva ore pentru a îndeplini formalitățile: „Vă puteți consulta cu cine vreți, cu primul ministru, dar câtă vreme sunt președinte iau asemenea decizii de unul singur”, i-a spus Medvedev lui Kudrin, adăugând „nimeni nu a anulat regulile disciplinei și subordonării”.

Înainte ca ziua să se fi încheiat, Medvedev semnase deja actul de demisie și se presupune că, după cutumă, el a fost semnat mai întâi de premierul Putin.

Fiind cel mai longeviv ministru al finanțelor din țările G8, Kudrin a câștigat respectul Occidentului pentru politica sa fiscală conservatoare. El a ghidat cu succes economia Rusiei în timpul creșterii economice din primele două mandate ale președintelui Vladimir Putin, între 2000 și 2008 și a asigurat stabilitatea financiară a Rusiei.

Refuzul public al lui Kudrin de a lucra într-un cabinet condus de Medvedev a întărit speculațiile că se aștepta să fie lăsat el succesor la șefia guvernului în locul lui Putin.

Analistul de la Moscova, Vladimir Pribylovsky a declarat Europei Libere că multe figuri cu o gândire liberală din elita politică rusă începuseră să-și pună speranțele în Kudrin în ultima vreme. Pribylovsky spune că, în ultimul an, clanurile care promovau continuarea președinției lui Medvedev cu un al doilea mandat au slăbit, iar o parte din ele s-au reorientat spre Kudrin în ideea că acesta poate deveni principalul promotor al reformelor. După scenariul lor, Putin ar fi revenit la președinție, Kudrin ar fi condus guvernul iar Medvedev ar fi fost trimis să conducă, de exemplu, Curtea Constituțională. După părerea analistului, această versiune este încă posibilă, într-o perspectivă mai îndelungată.

În tot cazul, analistul este sceptic că Medvedev va fi numit până la urmă prim-ministru: „Chiar și dacă Medvedev va deveni premier, pentru câtă vreme”?, se întreabă Pribylovsky și tot el răspunde: „Totul este în mâinile Domnului, în cazul de față – în mâinile lui Vladimir Putin”.
XS
SM
MD
LG