Linkuri accesibilitate

Turismul în Moldova: între statistici nefiabile și lipsa serviciilor elementare


Vedere a Cetății Soroca
Vedere a Cetății Soroca

Sevastian Botnari: „dacă pe traseul Chişinău-Soroca nu găseşti un grup sanitar acceptabil cel puţin la o staţie PECO, este o problemă gravă”.



Ziua Internaţională a Turismului astăzi, deci ziua, într-un fel, a tuturora. Pentru că fiecare dintre noi este şi turist, măcar şi din motiv că tot vom ajunge odată să călătorim cel puţin pentru a explora tărâmurile paradisului. Până atunci, însă, în ce stare se menţine turismul în Republica Moldova, ce bucurii oferă şi ce necazuri are de depăşit? Vom discuta în această dimineaţă cu dl Sevastian Botnari, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Europa Liberă: Dle Botnari, „Turismul moldovenesc: realizări şi perspective după 20 de ani de independenţă” – este tema unei conferinţe de presă pe care o veţi organiza astăzi. De fapt, ce fel de realizări, dacă v-aţi referi la 2-3 exemple mai relevante?

Interviul dimineții la Europa Liberă: despre situația turismului în R. Moldova cu Sevastian Botnari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:45 0:00
Link direct



Sevastian Botnari
Sevastian Botnari: „Dacă facem o retrospectivă a evenimentelor care au avut loc timp de 20 de ani în industria turismului din R. Moldova putem spune că numărul turiştilor a crescut destul de mult, a crescut în pofida tuturor problemelor cu care se confruntă această industrie şi a crescut din punctul de vedere al turismului emiţător, adică cei care pleacă peste hotare, cei care pleacă peste hotare la odihnă prin intermediul firmelor turistice.

Şi aici, dacă am privi puţin datele statistice, vedem că de la an la an, începând cu anii 2004, creşterea numărului de turişti, a turismului emiţător este în proporţie de 10-12%. Deci, o creştere destul de semnificativă şi o putem privi şi din punctul de vedere al numărului companiilor licenţiate în această industrie care, mai mult ca atât, din anul 2009, în decembrie 2009 pe piaţă erau licenţiate 250 de companii, acum s-a ajuns la momentul de faţă sunt peste 400 de companii licenţiate.”

Europa Liberă: Dle Bornari, dar cum se explică totuşi faptul că majoritatea agenţiilor de turism sunt concentrate pe fluxurile turistice internaţionale, adică pe exportul turiştilor, pentru că probabil e mai profitabil. De ce însă nu este profitabil să imporţi turişti?

Sevastian Botnari:
„Dv. aţi dat şi răspunsul – că este mai profitabil. Este evident un business, o activitate de antreprenoriat unde se impune profitabilitatea. Şi are ca scop, ca orice activitate economică, în primul şi în primul rând profitul agentului economic. Din acest considerent ţinând cont că este mult mai profitabil ca să exporţi turişti şi nu să imporţi, atunci se întâmplă ceea ce se întâmplă pe piaţa R. Moldova. Evident că dacă am trage o concluzie asupra turismului din R. Moldova şi în general a turismului putem spune că ramura turismului într-un stat este şi depinde foarte mult de profitabilitatea ei în economia ţării doar atunci când este echivalat turismul emiţător cu cel receptor, adică cei care intră în ţari. Şi poate să aibă profit numai atunci când numărul turiştilor care intră în ţară este mai mare decât a celor care iese din ţară.”

Europa Liberă: Cum se explică faptul că în R. Moldova turismului îi revine doar 0,3% din PIB, faţă de o pondere de 20-30% în ţările dezvoltate… ?

Sevastian Botnari:
„Eu aş spune că la datele statistice cu părere de rău avem o lacună destul de mare în turismul R. Moldova. Aici vorbim şi de datele ce ţin de contribuţia acestei industrii la PIB, şi de numărul de turişti.”

Europa Liberă: Ar fi mai mare în realitate această contribuţie?

Sevastian Botnari:
„Da. Părerea mea este că ar fi mai mare. Din ce cauză? În primul rând când s-a calculat această contribuţie la PIB, nu s-a calculat din punct de vedere al celorlalte ramuri economice sau industrii economice care intră în conexiune cu turismul. Pentru că nu doar pachetul turistic sau nu doar preţul încasat de agentul economic face economia acestei industrii. Profitul este mult mai mare pentru că multe alte industrii fac o conexiune cu turismul şi fac pachetul turistic. Problema e că nu se calculează corect.”

Europa Liberă: Dar există cifre oficiale ale încasărilor din activitatea de turism?

Sevastian Botnari:
„Nu. Cu părere de rău nu există. Asta e şi o problemă a noastră. Aici există lacuna statisticii turismului din R. Moldova, există lacuna ce ţine de profitul acestei în economia statului, bugetul statului, este una la mână şi doi la mână, după numărul turiştilor care intră în R. Moldova.”

Europa Liberă: Dv. sugeraţi că statistica moldovenească nu ar fi de fapt adaptată la standardele internaţionale de evidenţă a activităţii turistice?

Sevastian Botnari:
„Nu aş spune din toate punctele de vedere. Eu spun din punctul care ne priveşte. Din punctul de vedere al statisticii turismului care într-adevăr nu este adaptată la standardele internaţionale.”

Europa Liberă: Pe unii i-ar amuza, poate, observaţia că lipsa grupurilor sanitare la popasurile turistice, cum aţi precizat dv., pe lângă infrastructura turistică în general proastă ar compromite o parte considerabilă din potenţialul turistic al ţării. Vă menţineţi această observaţie?

Sevastian Botnari:
„Exact. Exact o menţinem şi spunem că într-adevăr este una din cele mai grave probleme pe care le avem.”

Europa Liberă: Este această lipsă a grupurilor sanitare atât de descurajantă pentru turistul străin?

Sevastian Botnari:
„La sigur. Problema este că la noi nu este infrastructura turistică şi cea generală într-adevăr lipseşte în R. Moldova. Însă dacă lipseşte şi dacă spunem că nu avem drumuri, nu trebuie să dăm vina doar şi să acuzăm doar drumurile că nu putem dezvolta turismul. Am încercat să găsim unele alternative sau unele paralele prin care am putea dezvolta. Bine, dacă lipsesc drumurile, trebuie să aşteptăm mai mulţi ani ca să fie reparate.

Însă dacă lipseşte un grup sanitar care pe traseul, spre exemplu, Chişinău-Soroca nu găseşti un grup sanitar cel puţin la o staţie PECO acceptabil, atunci este o problemă gravă. Şi din acest considerent de multe ori am venit cu iniţiativă, fiindcă există o structură de stat care licenţiază aceste staţii PECO, aici vorbim de ANRE, care să ceară la acele acte, să ceară şi foarte bine să ancheteze cel puţin sau să investigheze când se deschide această staţie PECO, dispune de un grup sanitar interior ori nu dispune şi care este situaţia lui. Da, poate că este amuzant, dar este foarte sigur că putem face un pas puţin înainte în dezvoltarea acestei ramuri.”

Europa Liberă: Cum se explică faptul că turismul intern şi receptor din R. Moldova este în general considerat ca fiind la pământ, iar pe de altă parte se tot construiesc unităţi de cazare scumpe? Unde arunci o privire, vezi cinci stele în oraşul Chişinău, în special în oraşe. Cum se explică acest lucru, de ce s-ar construi atât de vreme ce turistul străin, iată, inclusiv din cauza lipsei grupurilor sanitare este descurajat să vină în R. Moldova?

Sevastian Botnari:
„Aici problema nu am spus-o niciodată şi nu am menţionat că turismul receptor este cel mai grav. Este turismul intern. Însă turismul receptor este grav din punct de vedere statistic, ceea ce am vorbit mai sus, dar e o altă problemă. Turişti în R. Moldova în general intră destul de mulţi. Una la mână ar fi totuşi că ne aflăm într-o zonă unde se intersectează mai multe drumuri din punct de vedere politic şi geopolitic. Doi la mână ar fi că odată cu 2009 la multe persoane le este totuşi interesant ce se întâmplă în această ţară. Şi este o zonă destul de importantă, o destinaţie destul de atrăgătoare, poate putem spune şi destul de exotică pentru unii turişti.”

Europa Liberă: Ce ar fi exotic, ce ar fi extrem de atractiv în R. Moldova?

Sevastian Botnari:
„Din discuţiile noastre cu turiştii am înţeles că una ar fi Transnistria. Este total exotic pentru turişti care chiar nu cunosc ce se întâmplă acolo şi ce s-a întâmplat. ”

Europa Liberă: Chiar ar fi interesant să se facă business pe export de turişti într-o zonă separatistă. Sună oarecum ciudat…

Sevastian Botnari:
„Haideţi să vă dau un alt exemplu care cam tot aşa sună destul de ciudat. Pe lângă faptul că dispunem în oraşul Soroca de Cetatea Sorocii şi de Lumânarea Recunoştinţei, două obiective foarte importante pentru cultura noastră, cel mai important obiectiv pentru turişti este „Dealul Ţiganilor”.

Dealul Romilor este un obiectiv foarte important pentru turiştii fiindcă nu înţeleg ce se întâmplă acolo şi din ce cauză există mania aceasta a caselor pompoase. Înţelegeţi că fiecare cultură a fiecărui stat diferă foarte mult. Şi turiştii nu vin doar pentru pietre sau unele lucruri. Sau care mai există aşa specialişti care spun, bine, nu avem munte, nu avem mare, nu putem dezvolta turismul. Păi nu doar marea sau muntele crează turismul într-un stat. Foarte multe lucruri sunt care îl pot crea.”

Europa Liberă: Serviciile turistice în R. Moldova rămân în continuare cele mai costisitoare sau, mă rog, foarte scumpe, necompetitive din punctul de vedre al multora. Cum se explică aşa ceva? Luând în consideraţie că, poate, dimpotrivă, ar putea să oferim lucruri dacă nu gratis, cel puţin destul de atractive pentru nu zic sud-africani care trebuie să ajungă nu ştiu cum, dar pentru oameni mai aproape de noi.

Sevastian Botnari:
„Da, problema este că totuşi am spus amplasarea noastră pe de o parte este un avantaj, pe de altă parte este o problemă. Din ce cauză este o problemă? În primul rând toate serviciile care creează pachetul turistic puţin ne compromit. Din punctul de vedere al transportului, de exemplu. Dacă vorbim de transport, ştim cu toţii că biletele avia ce ţine de destinaţia R. Moldova sunt mult mai scumpe. Sunt mult mai scumpe la care noi alarmăm şi sensibilizăm, dacă putem spune aşa, atât societatea civilă, cât şi autorităţile publice centrale. Şi încercăm să le explicăm că aşa nu se face cu o ramură care ar fi de viitor şi care ar avea o activitate profitabilă.

Doi la mână, dacă vorbim de unităţile de cazare. Într-adevăr sunt servicii destul de scumpe, însă nu este o problemă doar a unităţilor de cazare. Vă asigur că unităţile de cazare crează acest preţ din toate acele servicii mici care crează acest preţ de cazare şi vă asigur că sine-costul unui pat într-o unitate de cazare este destul de înalt. Şi din toate aceste puncte de vedere atunci creăm pachetul turistic. Însă, trebuie să atragem atenţia şi am spus-o, trebuie să atragem atenţia foarte mult anume la transport. Că dacă vom încerca transportul totuşi puţin să-l dăm în jos din punct de vedere al preţului vă asigur că vom putea face o ramură şi mai bună din ce există până în prezent.”

Europa Liberă: Şi ultima precizare, totuşi, dle Botnari. Dv. sunteţi optimist privind perspectivele turismului? Sau altfel să vă întreb, consideraţi că moldoveanul în afară de faptul că este şi poet şi mai nu ştiu ce, este şi un bun operator turistic ca să spunem aşa?

Sevastian Botnari:
„Este un bun operator şi vă asigur că este o ramură de viitor, o ramură la care dacă vom atrage atenţia cu toţii şi dacă inclusiv instituţiile de informare mass-media vor reflecta mai des aceste evenimente, vă asigur că vom putea crea o ramură de viitor. Şi, daţi-mi voie, că totuşi e o zi foarte importantă şi permiteţi-mi vă rog frumos să-i felicit pe toţi acei agenţi economici care activează în ramura turistică şi depun un efort foarte mare pentru a dezvolta această ramură, nu în ultimul rând consumatorii care de la an la an numărul acestora cresc şi totodată şi instituţiile mass-media care ne ajută foarte mult pentru sensibilizarea acestei probleme care există în economia ţării. Vă mulţumim mult şi felicitări cu Ziua Mondială a Turismului.”

Europa Liberă: Iată că ne-am pomenit şi noi cu nişte felicitări. Vă mulţumim, dle Botnari.
XS
SM
MD
LG