Linkuri accesibilitate

România are 200 de mii de studenți...


...şi cu toate acestea e printre ultimele țări europene în privința cetățenilor activi, cu facultate.



Mulţi studenţi nu asigură o mână de lucru calificată, arată ultimele statistici europene. Iar în România, până acum, unul din trei absolvenți de liceu ajungea student. Cu toate acestea țara are cea mai puțin calificata forță de muncă din Uniunea Europeana, fiindcă doar 14 la sută dintre românii activi au studii superioare, față de 28 la sută cât este media comunitară. Detalii de la Sabina Fati.


Cifrele scot în evidență cel putin un paradox, dacă ținem cont ca la căderea regimului comunist, adică acum 21 de ani, doar unul din 20 de absolventi de liceu ajungea la facultate. Practic atunci Romania avea 30 de mii de studenti, iar acum are aproape 200 de mii si cu toate acestea tara este printre ultimele tari europene in statistica cetatenilor activi cu facultate.

Una dintre explicatii ar fi ca destui licentiati romani pleaca din tara in asa numitul exod al creierelor, necuantificat inca de oficialii autohtoni, iar un argument conex ar putea tine cont si de faptul ca populatia Romaniei este in scadere. In plus calitatea invatamintului a scazut in ultimii 20 de ani, fapt confirmat de primul Bacalaureat la care au fost luate masuri drastice anti-copiat si care arata ca doar putin peste jumatate dintre cei care au terminat 12 clase in aceasta vara au reusit sa treaca examenul de maturitate.

Romania incearca sa se incadreze, insa, standardelor comunitare, fiindca Bruxelles-ul a dat obiective clare in acest sens: fiecare stat ar trebui sa tinda sa atinga media europeana de 34 la suta de absolventi de invatamint superior din totalul populatiei apte de munca. Fata de Danemarca, unde aproape 50 la suta din cei cu virste intre 30 si 35 de ani au terminat o facultate.

De la cantitatea ceruta de Comisia Europeana la calitatea pregatita de noua legislatie a invatamintului romanesc lucrurile par din ce in ce mai complicate, mai cu seama ca incepind din acest an doar 12 universitati autohtone au voie sa sustina doctorate si sint clasificate la nivel european. Cele mai multe dintre facultatile romanesti nu pot, de fapt, sa ofere calificari similare cu cele din Occident, desi sistemul universitart romanesc primeste de la bugetul de stat, proportional, mai mult decit sistemele similare din Belgia, Olanda sau chiar Franta.

Politigraf

XS
SM
MD
LG