Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Merkel pledează pentru salvarea monedei euro


Cancelara Angela Merkel și premierul grec George Papandreou la reuniunea de marți de la Berlin

Premierul elen Georgios Papandreou mizează pe sprijinul Germaniei. Unii politicieni germani cer Greciei să părăsească „zona euro”, susţinînd că datoriile Atenei nu pot fi combătute prin alte datorii.
A început numărătoarea inversă. Joi Bundestagul german urmează să voteze ajutoarele financiare pentru Grecia. Coaliţia guvernamentală creştin-democrat/liberală, însă, e divizată. Mulţi deputaţi au anunţat că nu vor vota pentru alte ajutoare. Opoziţia social-democrat/ecologistă, în schimb, susţine linia adoptată de Angela Merkel.

Dacă pentru proiectul de finanţare a ajutoarelor pentru Grecia vor exista prea multe voturi contra din rîndul partidelor de guvernare aliate, atunci, zice opoziţia, guvernul ar trebui să demisioneze şi să organizeze alegeri noi.

Şefa guvernului, Merkel afişează optimism. Într-o cuvîntare ţinută marţi în faţa participanţilor la congresul Uniunii Federale a Industriei Germane, Merkel a lăudat politica guvernului grec. Totodată ea şi-a exprimat respectul pentru performanţele Atenei şi a promis că Germania va susţine Grecia ca să recîştige încrederea pieţelor financiare internaţionale. Dacă Europa are probleme, a precizat Angela Merkel, atunci şi Germania este confruntată cu probleme.

La congres a participat şi premierul grec Papandreou. El şi-a exprimat optimismul privind forţele ţării sale de a depăşi criza actuală. El a precizat că Grecia trece printr-un proces dureros de consolidare bugetară, marcat de iniţierea mai multor reforme. Papandreou a promis că guvernul de la Atena va îndeplini toate obligaţiile asumate.

Preşedintele Uniunii Industriei, Keitel a cerut Atenei să promoveze o politică de transparenţă şi eficienţă pentru a atrage investitorii.

Grecia aşteaptă acum următoarea tranşă financiară de 8 miliarde de euro. Fără acest ajutor, Grecia intră în faliment. În ultimele zile s-au intensificat şi presiunile UE, cerîndu-se guvernului grec accelerarea reformelor.

Purtătorul de cuvînt al comisarului european Olli Rehn a declarat că pentru Grecia a sosit acum „momentul adevărului”. Transferul ajutoarelor este condiţionat de îndeplinirea completă a obligaţiilor asumate.

Salvarea Greciei este prezentată de Angela Merkel şi ca o salvare a zonei euro. Încercînd să vină în întîmpinarea vocilor sceptice din coaliţia pe care o conduce, ea a declarat într-un talk show că tratatele europene ar trebui modificate în sensul ca ţările care nu-şi respectă angajamentele să poată fi aduse în faţa Curţii Europene de Justiţie. „E nevoie de o instituţie care să spună că cine nu vrea să respecte tratatele este obligat să o facă”, a spus cancelara.

Ţările care nu respectă reglementările privind pactul de stabilitate monetară, a mai spus ea, trebuie să suporte anumite sancţiuni. Aceste sancţiuni nu exclud nici renunţarea parţială la suveranitatea naţională. Ea a respins ideea reeşalonării datoriilor Greciei sau anularea lor completă. Printr-o astfel de decizie s-ar crea un precedent.

În pofida încercărilor Angelei Merkel de a avea joi o majoritate parlamentară cînd se va vota ajutorul destinat Greciei, la Berlin circulă speculaţii că „umbrela de salvare” (EFSF) va trebui extinsă. Sumele prevăzute nu ajung să salveze ţara de faliment. Secretarul general al partidului liberal (FDP) Christian Lindner a cerut ultimativ cancelarei să precizeze dacă speculaţiile sunt reale sau ba.

Într-un mod similar s-a pronunţat şi liderul Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), Horst Seehofer. Expertul creştin-democrat pentru probleme bugetare şi adversar al „umbrelei de salvare” (EFSF), Klaus-Peter Willsch, a anunţat într-un interviu cu Deutschlandradio Kultur că el va vota contra suplimentării volumului prevăzut.

Votul din Bundestag nu este nimic altceva, a spus Willsch, decît „o încercare de a combate datorii prin alte datorii”. Cea mai bună soluţie ar fi, ca Grecia să părăsească zona euro, a recomandat Willsch Atenei.

Propuneri similare au făcut în ultimele zile şi reprezentanţi ai partidului liberal. Şeful acestora, Philipp Rösler chiar a recomandat Greciei „insolvenţa ordonată”. Adică, Atena să anunţe falimentul de stat, ceea ce ar permite o restructurare a datoriilor.
XS
SM
MD
LG