Linkuri accesibilitate

Traficul de uraniu via Moldova într-un raport prezentat Senatului Statelor Unite


Mostră de uraniu confiscat de autorităție moldovene în iunie 2011
Mostră de uraniu confiscat de autorităție moldovene în iunie 2011

Raportul cere o cooperare mai strânsă a Rusiei pentru a combate proliferarea „alarmantă”.




De la Washington se relatează că Moldova este lăudată într-un raport al Senatului american pentru zădărnicirea unei presupuse tranzacții ilegale cu uraniu care poate fi folosibil la construcția armelor. Alexandru Eftode.

Aprecieri pozitive pentru Moldova într-un raport senatorial american
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct


În raportul citat de agențiile de știri se spune că autoritățile Moldovei încearcă să-l captureze pe șeful unui clan de traficanți aflat în spatele tranzacției eșuate și îndeamnă Rusia la o cooperare mai strânsă pentru securizarea materialelor nucleare din fostul spațiu sovietic.

Documentul a fost întocmit de biroul principalului senator republican din Comitetul pentru Relații Externe, Richard Lugar și se referă la cazul din luna iunie, când poliția moldoveană a arestat șase suspecți și a confiscat mostre de uraniu-235. Operațiunea ar fi împiedicat vânzarea uraniului către un potențial cumpărător descris drept „cetățean al unei țări musulmane din Africa de Nord”.

Agenția AP reamintește detaliile: anchetatori moldoveni antrenați de specialiști americani au întins o capcană traficanților care ar fi acționat din Transnistria. Printr-o tranzacție trucată, agenții sub acoperire au reușit să obțină 4,4 grame de uraniu contra a 600 de mii de dolari, înainte ca materialul să fi fost vândut altcuiva prin intermediul presupusului nord-african. Despre acesta se cunosc puține lucruri, dar se presupune că ar fi căsătorit cu o moldoveancă.

Având în vedere posibila proveniență a potențialului cumpărător, adică o „regiune cu o istorie a celulelor teroriste”, raportul Senatului american cere o cooperare mai strânsă a Rusiei pentru a combate proliferarea deosebit de „alarmantă”.

Autoritățile moldovene cred că rețeaua de traficanți era condusă de un cetățean rus care ar fi fugit în Rusia prin Transnistria. Poliția ar dispune de copia pașaportului acestuia, descoperită în computerul unui avocat din Chișinău aflat printre suspecții arestați. Potrivit anchetatorilor care i-au interogat îndelung pe cei șase, ei pretind că gruparea dispunea de 9 kilograme de uraniu îmbogățit, adică peste o treime din cantitatea necesară fabricării unei bombe, pe care intenționau să-l vândă contra a 30 de milioane de dolari.

Un fost investigator al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Olli Heinonen, este citat de AP cu opinia că mostra de uraniu îmbogățit confiscată de autoritățile moldovene putea proveni inițial de la un reactor civil rusesc. Dar dacă traficanții dispuneau într-adevăr de cantitatea pe care pretindeau s-o pună în vânzare, ar însemna că au acces la depozitele militare.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Tommy Vietor a declarat cu referire la raportul senatorial că Statele Unite au colaborat cu mai multe țări pentru a zădărnici tranzacția. Vietor a lăudat Moldova pentru „eficiență” în acest caz și a spus că Rusia ar fi răspuns pozitiv la cererile americane de a coopera, fiind notificată în legătură cu presupusul suspect rus.

Potrivit agenției AFP, raportul conține informația inedită că gruparea de traficanți ar fi putut avea de vânzare și plutoniu, material mult mai periculos, fiind suficientă o cantitate mult mai mică pentru a construi bombe.

AFP amintește că operațiunea din iunie a fost a doua de acest fel în Moldova în ultimii ani. În august 2010, poliția a sechestrat un container cu 1,8 kilograme de uraniu-238 și a arestat un grup de presupuși traficanți care încercau să vândă încărcătura contra sumei de 11 milioane de dolari.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG