Linkuri accesibilitate

Deteriorarea relațiilor între Pakistan și Statele Unite


Washingtonul a cerut Islamabadului să atace reteaua Haqqani, dar armata pakistaneză refuză.





Raporturile americano-pakistaneze sint pe o panta vadit descendenta. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Marti, premierul Pakistanului, Yusuf Raza Gilani a declarat ca alegatiile americane conform carora serviciile secrete pakistaneze ar fi ajutat insurgenti care s-au facut vinovati de atacul impotriva ambasadei americane de la Kabul, „nemultumesc” populatia Pakistanului.

Alegatiile au fost formulate saptamina trecuta de catre seful statelor majore are armatei americane, Mike Mullen, intr-o depozitie la Congres. Amiralul a spus ca serviciile de spionaj pakistaneze ar avea legaturi cu reteaua Haqqani.

Premierul Gilani spune ca acesta este tipul de mesaj negativ, care genereaza anti-americanism in tara sa. Ambasada americana a fost atacata la 13 septembrie, la citeva zile dupa de un camion capcana a ranit 77 de militari americani in estul Afganistanului. „Daca exista mesaje care contravin prienteniei dintre noi” - a spus premierul -, „imi este foarte greu sa-mi conving oamenii”.

Relatiile au avut de suferit din nou odata cu o relatare aparuta ieri in New York Times din care rezulta ca pakistanezi au atacat militari americani intr-un incident de frontiera din 2007. Atunci, un maior american a fost ucis si alti trei ofiteri raniti. Oficialitati americane si afgane angajate in negocieri cu privire la o disputa de frontiera au fost atacati de pakistanezi dupa ce au parasit o scoala dintr-un sat aflat la frontiera. Atacul respectiv a fost tinut secret.

Potrivit unei foste oficialități a ONU, detaliile incidentului nu au fost facute publice, pentru a nu deteriora raporturile cu Pakistanul. Sursa a spus ca la vremea respectiva, in mai 2007, aparusera semne ca Pakistanul destabilizeaza acea parte a Afganistanului. Si in ciuda faptului ca incidentul confirma acele supozitii, el a fost tinut secret.

Pe masura ce raporturile Pakistanului cu Statele Unite se inrautatesc, relatiile tarii din sudul Asiei cu China devin mai bune. Presedintele Pakistanului, Asif Ali Zardari arata ca in momente dificile pentru tara, ajutorul chinez a fost si este un factor stabilizator.

Washingtonul a cerut Islamabadului sa atace reteaua Haqqani, dar armata pakistaneza refuza sa o faca. Gilani a avertizat ca orice operatiune militara americana in Pakistan ar reprezenta o violare a suveranitatii nationale, inaceptabila, din perspectiva pakistaneza.
XS
SM
MD
LG