Linkuri accesibilitate

Se vor scumpi sau nu produsele agricole?


Vasile Bumacov: Nu sunt mari premize pentru a ridica preţul la zahăr şi la grâu.



Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a acceptat, în principiu, o majorare de 23,2 la sută a tarifului la gaze de la 1 octombrie. Cum se va reflecta această scumpire în prețul produselor agricole este subiectul dialogului între corespondenta Europei Libere Valentina Ursu şi ministrul agriculturii Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Majorările de preţuri la resursele energetice ar putea duce la scumpiri şi la produsele agricole?

Vasile Bumacov:
„Producătorii agricoli sunt obligaţi să majoreze preţurile din cauza că resursele energetice în structura preţului sunt destul de esenţiale. Producătorii agricoli de fiecare dată îşi doresc să aibă preţuri modeste pentru a putea comercializa mai uşor producţia. Dar atunci când această presiune din partea resurselor energetice este destul de mare ei sunt obligaţi să-şi asigure restituirea cheltuielilor.”

Europa Liberă: Păi, ne aşteptăm sau nu la majorări de preţuri?

Vasile Bumacov:
„Nu văd premize ca zahărul să se scumpească, fiindcă noi vom avea o producţie superioară celei din 2009 care a fost, care ne-a creat, de fapt, probleme în 2010 şi în 2011. În acest an eu sunt sigur că vom depăşi o sută de mii de tone. De aceea nu ar trebui să apară probleme la preţ. Pe de altă parte, Belorusia, Ucraina şi Rusia au la fel o recoltă foarte bună, ceea ce va forţa agenţii economici să micşoreze preţurile. În cazul zahărului nu este atât de important costul resurselor energetice, cât este conjunctura de piaţă.”

Europa Liberă: La produsele de panificaţie?

Vasile Bumacov:
„La produsele de panificaţie la fel nu sunt premize pentru a spori preţurile, chiar dacă se scumpeşte gazul, fiindcă grâul era procurat în timpul verii cu 3,5 lei - 3 lei, acum grâul se comercializează cu 2 lei 50 de bani. De aceea nu sunt mari premize pentru a ridica preţul.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG