Linkuri accesibilitate

Bulgaria: implicații politice în cazul „țarului Kiro”


 Katunița, 24 septembrie 2011
Katunița, 24 septembrie 2011

Protestele din Bulgaria sunt în mare parte împotriva liderilor politici care îi protejează pe şefii lumii interlope.




Ciocnirile violente dintre romi şi bulgari s-au extins, peste 160 de persoane au fost arestate după a doua zi de proteste împotriva romilor. De la Sofia, Petiu Petkov.


Implicații politice în cazul „țarului Kiro”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct


După ce timp de câteva zile s-a bucurat de protecția discretă a poliției, exilat în secret în stațiunea montană Boroveț, autoproclamatul țar al romilor Kiril Rașkov, zis Kiro, a fost arestat ieri la Plovdiv sub acuzațiea de amenințare cu omucidere adresată unor locuitori ai satului Katunița. Poate primi o sentință de până la 6 ani închisoare. Primul ministru Borisov a declarat că el va putea fi condamnat și pentru neplata unor taxe.

Între timp procuratura a ordonat arestarea persoanelor care îndeamnă la ură rasială. Tinerii din cartierele romilor, păzite de jandarmi, se pregătesc să riposteze unor eventuale atacuri. La escaladarea tensiunii contribuie răspândirea unor zvonuri false.

De menționat însă că marea majoritate din protestatari sunt elevi și studenți neînarmați, însoțiți de prietenele lor. Ei își îndreaptă protestul spre liderii politici, șefii poliției și procuraturii, care asigură protecția unor capi ai mafiei precum Kiro. Este adevărat, pot fi auzite și scandări rasiste, dar tinerii în general nu participă. Imnul național în schimb este cântat de toată lumea. Aseară, locuitorii Plovdivului au întâmpinat cu aplauze lozincile protestatarilor împotriva corupției și cu fluierături pe cele rasiste.

Se creează impresia că extremiștii s-au înfiltrat în scopul de a răaspândi panica și, după cum scriu unele medii, ceva mai independente – de a oferi un prilej în plus forțelor de ordine să intervină cu brutalitate, ce este drept, numai la Sofia și Varna.

Oficialități din sectorul nonguvernamental au apreciat foarte corect că acest conflict a plecat de un caz criminal. La Katunița au fost incendiate numai casele țarului Kiro și cele ale nepoților săi. Alți membri ai familiei nu au pățit nimic. Printre protestatari au fost și mulți romi.

De etnizarea cazului încearcă să profite în ajunul alegerilor prezidențiale și a celor locale din 23 octombrie ultranaționaliștii din partidul „Ataca”.

Nemulțumirea se îndreaptă împotriva centriștilor acuzați că au cumpărat voturi de la liderii romilor precum Kiro, asigurându-le în schimb protecția.

Astăzi, tot pentru prima dată, va avea loc un miting de protest în fața poliției din Asenovgrad care răspunde de Katunița. Polițiștii și procurorii locali nu au reacționat ani la rând la numeroasele reclamații ale populației despre activitatea criminală a clanului. Copii după aceste reclamații au fost găsite și în casa mafiotului.
XS
SM
MD
LG