Linkuri accesibilitate

OSCE, Moldova şi prevenirea eficientă a finanţării terorismului


Manuel Marion Mainer: Moldova poate să contribuie la lupta împotriva finanțării terorismului.




La Chişinău se discută în aceste zile despre strategiile şi politicile cele mai eficiente de a preveni finanţarea terorismului. Conferinţa internaţională este organizată de OSCE iar Lucia Diaconu a stat de vorbă cu Manuel Marion Mainer, coordonator principal de programe al Deprtamentului de luptă cu terorismul al OSCE

Combaterea eficientă a finanțării terorismului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct


Manuel Marion Mainer: „Orice organizaţie de terorişti are nevoie, de exemplu, să cumpere arme, explozibil, are nevoie de bani ca să falsifice documente, ca să plătească transportarea explozibilului şi a armelor, ei au nevoie de bani ca să trăiască undeva, să mănînce. De aceea, tăierea acestor fluxuri de bani le complică viaţa şi periclitează activitatea lor.”

Europa Liberă: Moldova este o ţară mică, poate ea să ajute în lupta împotriva finanţării terorismului?

Manuel Marion Mainer
: „Bineînţeles că Moldova poate să contribuie. Indiscutabil, Moldova este o ţară liniştită din acest punct de vedere. Dar cu toate acestea toate ţările trebuie să fie pregătite ca să împiedice finanţarea terorismului, trebuie neapărat să aibă o bază legislativă corespunzătoare care le-ar ajuta să colaboreze cu alte ţări, să contribuie la efortul comun.”

Europa Liberă: În ce măsură Moldova este pregătită să se alăture combaterii terorismului prin închiderea surselor financiare, există cadrul legal necesar?

Manuel Marion Mainer:
„Eu nu dispun de întreaga listă de legi, dar ştiu că Moldova a aderat la marea parte a Convenţiilor internaţionale pentru lupta cu terorismul. Şi este parte inclusiv la Convenţia pentru lupta împotriva finanţării terorismului. De asemenea, Moldova a trecut în Codul său penal toate infracţiunile pe care le prevede această convenţie.

Eu sînt convins că Moldova este pregătită. Există structuri care permit transmiterea informaţiei de la instituţiile financiare către subdiviziuni ale serviciilor speciale pentru afaceri financiare. Astfel se pot trage nişte concluzii în ce mod sînt folosiţi banii şi dacă sînt folosiţi pentru acţiuni de terorism.

Trebuie spus şi că Moldova, ca şi celelalte ţări, desfăşoară o muncă de informare a instituţiilor financiare şi a altor organisme despre necesitatea de a colabora în lupta împotriva finanţării terorismului. Pentru că în această luptă sînt antrenate nu doar instituțiile de stat, dar şi băncile, şi e nevoie de informarea lor, de pregătirea personalului acestora astfel încît să înţeleagă că lupta cu terorismul e o muncă pentru toţi.”

Europa Liberă: Există vreun risc oarecare ca Moldova să fie implicată în schemele de finanţare a terorismului?

Manuel Marion Mainer:
„Eu nu am date despre asta. Cum v-am mai spus, Moldova este o ţară a liniştii, din acest punct de vedere. Dar după cum arată experienţa, nu rareori se întîmplă că în asemenea ţări, unde cel mai puţin poate fi presupusă existenţa unor organizaţii teroriste, se pot afla persoane sau organizaţii care finanţează în taină terorişti din străinătate.”
XS
SM
MD
LG