Linkuri accesibilitate

Războiul lalelelor şi semnalul mobilelor Nokia


Avea Nokia motive serioase să plece din România?
În România, compania NOKIA a anunţat că închide fabrica de la Cluj, până la sfârşitul anului. Peste 2.200 de persoane vor fi afectate, intre care 1.900 de angajaţi. Pentru analiştii economici, decizia nu este o surpriză, ea confirmă estimările că între timp, producţia în Europa de est este prea scumpă. Fabrica nu va fi delocalizată în Republica Moldova, cum se zvonea în presă, producţia va fi mutată în Asia. Mai multe de la Sabina Fati.

De ce pleacă Nokia din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00
Link directLa o săptămână după ce Olanda si Finlanda au blocat aderarea României la Spațiul Schengen, Grupul Finlandez Nokia a anuntat că-si inchide portile la mai putin de cinci ani de la semnarea memorandumului cu guvernul român.

Preşedintele roman, Traian Basescu a declarat că „e un fenomen la care trebuie sa ne aşteptam” lasind sa se inteleaga ca ar putea urma si alte retrageri. 2200 de oameni isi vor pierde locurile de munca, dar vor fi platiti pina in martie anul viitor si vor primi compensatii. Inchiderea intreprinderii Nokia de linga Cluj i-a luat prin surprindere pe oficialii romani, care s-au reunit intr-o sedinta de guvern pentru a discuta aceasta problema, in contextul in care desi are o pondere de 5 la suta in exporturi, valoarea adaugata pe care o aduce Nokia in economia romaneasca se ridica la 0,25 la suta din Produsul Intern Brut.

Finlandezii de la Nokia au explicat ca isi muta investitia in Asia, unde mina de lucru este mai ieftina. Pe de alta parte în ultima perioada Nokia a pierdut statutul de lider de piata si a fost retrogradata de agentiile de rating. Ar mai fi insa o interpretare pe care unii oficiali romani o spun, dar nu cu voce tare: efectul razboiului lalelelor. Dupa ce olandezii au anuntat ca vor pune veto aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, toate tirurile venite dinspre Olanda, mai ales cele care aduceau flori, au fost oprite la granita, verificate la singe si blocate sub pretextul existentei unei bacterii periculoase. La inceputul anului citiva investitori francezi au avut probleme si cel putin una dintre firmele de constructii care lucrau la autostrada Bucuresti-Constanta a fost eliminata din joc. Franta a fost prima tara care a blocat aderarea Romaniei la Schengen, inca la finele anului trecut, motivind ca Bucurestiul nu luptă suficient de mult impotriva coruptiei.

Ar putea fi deci vorba si despre o urgentare a unei retrageri gindite dinainte, tocmai pentru a evita eventualele hartuieli venite dinspre partea romana. In fond Nokia nu avea motive serioase sa plece din Romania, cita vreme si-a recuperat investitia in primii doi ani de functionare, a vindut telefoane de un milione de euro pe cap de angajat si a cheltuit cu salariile sub unu la sută din profit.

Sa mai spunem ca Nokia a primit in 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial unde a functionat, iar Guvernul a alocat trei milioane de euro pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.
XS
SM
MD
LG