Linkuri accesibilitate

Cinci motive care fac România să nu mai fie atrăgătoare pentru investitorii străini


Bulgaria este mai atrăgătoare fiindcă are taxe mai mici și facilități mai mari...Oficialii romani dau semne de resemnare, daca nu chiar de pesimism dupa ce compania finlandeza Nokia a anuntat ca-si muta fabrica din Romania. „Ar putea sa plece si altii” a anticipat premierul roman, Emil Boc, care a pus astazi pe seama competitiei globale viitoarele migrari de investitii. Semnalul dat in acest fel pe piata investitiilor internationale nu este insa favorabil Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a avut si el o reactie similara, dar cu adaugiri critice la adresa guvernului: „daca nu avem curajul sa ne asumam decizii curajoase vom pierde si alti investitori”. Au anuntat déjà de citeva luni ca se retrag patru banci, Volksbank, RBS, ATE Bank şi MKB Romexterra - toate membre ale unor grupuri internaţionale care au venit in Romania, mizind pe cresterea economica puternica de la jumătatea deceniului trecut. Activele celor patru banci cumulau circa 8,5% din piata la finele anului trecut fata de 10% în 2008.

Seful statului roman sugereaza ca executivul nu a luat suficiente masuri de incurajare a afacerilor in conditiile in care din Romania au plecat inceputul crizei economice si alte multinationale: in 2008 Nestle si-a mutat linia de inghetata de la Bucuresti la Varna, iar in 2009 Kraft Foods, producatorul de ciocolata Poiana si Milka s-a mutat cu totul in Bulgaria. Tara vecina este mai atragatoare fiindca are taxe mai mici si facilitati mai mari, din acest motiv de altfel multi investitori mici din sudul Romaniei si-au mutat la rindul lor sediile juridice ale firmelor in Bulgaria, alimentind in acest fel bugetul guvernului de la Sofia.

Dar de ce nu mai atrage Romania afaceri importante?

Principalele arguemnte tin de cei patru ani de criza financiara globala si trei de recesiune. Exista in plus o serie de conjuncturi nefavorabile Romaniei, inclusiv (1) esecul aderarii la Spatiul Schengen, care i-ar scutii pe potentialii investitori de statul in vama atunci cind isi scot la export marfa fabricata in Romania.

(2)Urmeaza apoi lipsa infrastructurii rutiere, completata de degradarea cailor ferate si ineficienta autohtona cind vine vorba de rezolvarea acestor probleme. Oricit de toleranti ar fi de pilda, americanii de la Ford, care au deschis o fabrica la Craiova, nu pot accepta faptul ca de doi ani Romania nu a reusit sa lege aceasta intreprindere printr-o autostrada sau o magistrala de cale ferata compatibila cu secolul 21, care sa ajunga pina la granita de vest a tarii.

(3) In al treilea rind investitorii si-ar dori un regim fiscal mai prietenos: cota unica de impozitare de 16%, nu mai e in favoarea Romaniei, de cind Bulgaria a adoptat in urma cu trei ani o cota de 10 procente.

(4)Un sistem fiscal stabil pe care guvernul si Parlamentul sa nu-l mai modifice anual ar fi de asemenea in favoarea oamenilor de afaceri.

Si, nu in ultimul rind, (5) un sistem juridic mai efficient si mai corect. Investitorii straini care vin in Romania au cel putin doua probleme din acest punct de vedere, faptul ca trebuie mereu sa dea mita pentru a fi luati in seama, mai ales atunci cind este vorba despre proiecte in parteneriat public-privat. Ambasadorul american in Romania s-a plins explicit de acesta practica, acuzind vigilenta scazuta a celor care se bat cu marea coruptie. O alta problema cu justitia romaneasca o au investitorii atunci cind sint nevoiti sa intre in litigii juridice, fiindca procesele dureaza prea mult.

Asadar criza globala, dar si piedicile de fond pe care si le pune singura Romania, au dus la scaderea investitiilor străine directe de la 3,5 miliarde de euro in 2009 la 2,6 miliarde anul trecut, pastrind acelasi trend si in prima jumatate a acestui an.
XS
SM
MD
LG