Linkuri accesibilitate

Influența negativă a centrului?


Chiril Cojocaru: lumea s-a săturat de sfădăliile acestea - care-i mai mare, care-i mai deştept. Viaţa ne impune să ne împăcăm şi să mergem înainte.

La aproape patru luni de la alegerile locale, Consiliul Municipal Chişinău a eşuat in tentativele de a se intruni pentru că, se pare, fractiunile găsesc un compromis pentru a-şi împărţi comisiile. Diana Răileanu a vrut să afle dacă această situaţie se repeta şi în provincie.În satul Popeasca, raionul Ştefan Vodă consilierii locali au lăsat la o parte ciorvăielile între partide care se vedeau la televizor şi s-au apucat de lucru imediat ce maratonul alegerilor a luat sfârşit, explică primarul Chiril Cojocaru: „Doar noi ştim care e menirea consiliului, nu venim să facem politică în primărie, dar venim ca să rezolvăm problemele oamenilor. Scurt pe doi: e nevoie de responsabilitate faţă de încrederea care ţi-au acordat-o oamenii.”

Dar de ce credeţi că în localităţile mai mari, oraşe, mai greu se înţeleg consilierii?

„Dumneavoastră vedeţi la nivel de parlament cum merge împăcăciunea, dar lumea s-a săturat de sfădăliile acestea: care-i mai mare, care-i mai deştept. Viaţa ne impune să ne împăcăm şi să mergem înainte.”

Chiril Cojocaru este de părere că neînţelegerile la nivel central îşi lasă amprenta asupra buna funcţionare a primăriilor locale: „Fiindcă vreţi nu vreţi, reprezentanţii partidelor care la nivel central nu găsesc limbă comună, la nivel local de asemenea sunt exponenţi care le urmează exemplul. Lucrul acesta se obsevă prin mass media, televiziune, radio, ba chiar şi la adunările care se petrec. Sigur că îşi lasă amprenta. Dar cred că bunul simţ, în primul rând, şi responsabilitatea faţă de populaţie va prevala faţă de interesele de partid şi interesele personale ale unora din partid.”

Şi în satul Palanca neînţelegerile electorale au fost deja date uitării, spune primarul localităţii, Larisa Voloh: „Munca merge în toi, am lăsat în urmă alegerile, ne-am suflecat mânicile şi lucrăm pentru că oamenii aşteaptă de la noi rezultate şi sunt şi ei cam obosiţi de campanii electorale şi promisiuni, vor să vadă fapte reale, concrete. Eu am venit cu un program în faţa locuitorilor satului meu şi alegătorilor mei şi sunt obligată indiferent de ce se întâmplă în Republica Moldova, să mă ţin de promisiunile care le-am făcut eu personal.”

Primarul satului Răscăieţi, Zinaida Marin este la primul mandat. Ea recunoaşte că o parte dintre consilieri au fost tentaţi să provoace neînţelegeri în primărie, dar că nu le-a reuşit acest lucru şi iată de ce: „Începând cu primele zile după alegeri am făcut şedinţa Consiliului la care le-am spus: Dragii mei, nu mai veniţi din niciun fel de partid. De azi înainte pe patru ani sunteţi băieţi şi fete de la Răscăieţi, din partidul Răscăieţi, şi astăzi am înţeles că avem un singur partid – Partidul Satului.”

Primarii cu care am stat de vorbă spun că în sate consilierii au mai puţine şanse să chiulească de la şedinţe, în primul rând pentru că sunt în văzul lumii, deci pot fi lesne luaţi la bani mărunţi de către alegători sau taxaţi la viitoarele alegeri.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG