Linkuri accesibilitate

1.10 - Chișinău: „Financial Times” și evoluții în Transnistria


Autorităţile de la Tiraspol au introdus cu începere de astăzi paşapoarte cu însemnele republicii autoproclamate nistrene.




1 octombrie 2001

Ora Moldovei.

„Financial Times” și evoluții în Transnistria.

Marele cotidian britanic „Financial Times” publică în ediţia de astăzi un articol, semnat de Judy Dempsey pe tema înmuierii atitudinii NATO faţă de Rusia în legătură cu încălcările de către aceasta a Tratatului privind forţele armate convenţionale. Oficiali ai NATO şi Uniunii Europene, se spune în comentariu, manifestă rezerve faţă de abordarea acestei probleme în convorbirile cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care soseşte în această seară la Bruxelles. Motivul este dorinţa administraţiei americane de a include Rusia în cadrul unei coaliţii globale împotriva terorismului. Potrivit unui diplomat european, asemenea presiuni politice ar fi nepotrivite în momentul de faţă, chiar dacă mulţi din noi cred că Moscova va exploata lupta împotriva terorismului în propriul ei avantaj.

În acest context autoarea face referiri directe la Republica Moldova şi la Transnistria. „Independenţa Georgiei în Sud şi a Moldovei în Vest ar putea fi subminată. În varianta sa din 1999 Tratatul privind forţele convenţionale este o actualizare a primului tratat adoptat în 1990, document care stabilea plafoane pentru armele convenţionale atât pentru Pactul de la Varşovia, cât şi pentru NATO”. În prezent, scrie Judy Dempsey, Rusia încalcă varianta cea mai nouă a Tratatului, potrivit căreia ea ar trebui să-şi retragă forţele care au mai rămas în Georgia şi Moldova. Referitor la Republica Moldova, autoarea scrie „Rusia a mai spus că îşi va retrage sau va distruge cele 40 de mii de tone de muniţii, pe care le ţine în regiunea transnistreană, în care locuieşte o minoritate rusă. O primă fază a acestui proces s-a încheiat decurând, dar în ciuda unor oferte repetate de asistenţă financiară din partea Occidentului diplomaţii spun că Rusia a refuzat să încheie ultimele două faze ale procesului.

De la aceste consideraţii ţinând de strategia internaţională, publicate în ziarul britanic Financial Times, să trecem la desfăşurările propriu-zise din Transnistria
. Astăzi autorităţile separatiste au dus la bun sfârşit planurile mai vechi de a lansa propriile paşapoarte cu însemnele republicii autoproclamate. Alexandru Eftodi a asistat la ceremonia organizată la Tiraspol cu această ocazie.

Autorităţile de la Tiraspol au introdus cu începere de astăzi paşapoarte cu însemnele republicii nistrene autoproclamate. În după amiaza zilei liderul separatist, Igor Smirnov, a înmânat primele paşapoarte câtorva zeci de tineri de 16 ani din Tiraspol. El a declarat că astăzi au primit paşapoarte noi tineri din toate localităţile din stânga Nistrului. În cadrul ceremoniei de înmânare a noilor acte de identitate transnistrene, Igor Smirnov le-a spus celor câteva zeci de tineri că trăiesc un eveniment istoric de care îşi vor aminti peste zeci de ani şi i-a îndemnat să se mândrească cu faptul că s-au născut „în republica moldovenească nistreană”.

Igor Smirnov: „Este o zi plină de semnificaţii nu doar pentru voi, ci şi pentru întregul nostru stat. Republica are 11 ani şi s-a constituit pentru a vă apăra, ca să creşteţi în condiţii normale şi ca nimeni să nu vă oblige să vorbiţi o altă limbă. În prezent ne confruntăm cu blocada economică din partea Republicii Moldova. Vom continua procesul de negocieri şi vom găsi o soluţie de compromis, care vă va apăra pe voi şi pe copiii voştri. Voi sunteţi cei care veţi făuri un viitor mai luminos. Aş vrea, ca după ce veţi primi aceste acte să mulţumiţi părinţilor că v-au născut anume în republica moldovenească nistreană.”

Tinerii din Tiraspol, care au primit astăzi acte de identitate spun că nu au fost întrebaţi dacă doresc sau nu să devină cetăţeni ai republicii nistrene autoproclamate. Maria Solovei, de 16 ani, vrea să părăsească cât mai curând republica autoproclamată „pentru a avea o viaţă normală”.

Maria Solovei: „Nu vreau să învăţ şi să locuiesc aici pentru că nu am nici o perspectivă. Vreau să am o viaţă normală. Cu paşaportul ăsta mă pot plimba prin Transnistria, până la Râbniţa şi Dubăsari. Atât. Iniţial mă gândeam să-mi fac acte moldoveneşti, dar am decis să solicit totuşi cetăţenia rusă. Vreau să plec la studii în Federaţia Rusă sau şi mai departe. De acolo va începe totul. Voi putea merge şi în Vest.”

Paşapoartele transnistrene au moştenit dimensiunea şi culoarea roşie a celor de tip sovietic, care vor rămâne în vigoare până în anul 2006. Noile paşapoarte au imprimate cu litere aurii pe copertă inscripţia „republica moldovenească nistreană” şi stema acesteia. Ele nu au nici un grad de protecţie şi, potrivit experţilor, sunt de o calitate tipografică proastă.

Documentul are 28 de pagini, completate în limbile rusă, ucraineană şi în aşa-zisa limbă moldovenească cu caractere chirilice. Spre deosebire de cele sovietice, cu care se mai poate călători în Comunitatea Statelor Independente, paşapoartele transnistrene sunt valabile doar în localităţile din stânga Nistrului. Actele de identitate transnistrene au fost introduse în conformitate cu un decret al liderului separatist Igor Smirnov. El a emis decretul în preajma semnării, la 16 mai, a unui protocol cu preşedintele Vladimir Voronin, prin care Chişinăul se obliga să recunoască actele emise la Tiraspol. La câteva săptămâni, după ce şi-a asumat acest angajament, preşedintele Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, a declarat că protocolul nu se referea şi la paşapoarte, care nu vor fi valabile pe teritoriul Republicii Moldova.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG