Linkuri accesibilitate

„Dă bine să ai o poză cu Patriarhul Rusiei”


Patriarhul Kiril în timpul unei slujbe la Moscova
Patriarhul Kiril în timpul unei slujbe la Moscova

Vlad Cubreacov: „Patriarhul Kiril, prin vizitele sale, marchează teritoriul canonic de control şi influenţă al Patriarhiei de la Moscova.”






Mitropolia Moldovei a facut public programul vizitei la Chisinau a Patriarhului Moscovei si al Intregii Rusii, Kiril. Patriarhul se va afla in Moldova intre 8 si 10 octombrie. In seara de sambata, acesta va adresa un mesaj de binecuvântare către credincioşii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, duminică înalta faţă bisericească va oficia o liturghie la Catedrala Mitropolitană şi va depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Tot duminică sunt programate întâlniri cu conducerea republicii, dupa care va avea o întrevedere cu arhiereii Mitropoliei Moldovei. Luni, 10 octombrie, Patriarhul va vizita Secţia de Pediatrie a Institutului Oncologic, iar ulterior va merge la Complexului Monastic Curchi, unde va oficia „sfinţirea mică” a Catedralei mănăstirii.
Despre semnificatia acestei vizite discutam cu fostul deputat crestin democrat Vlad Cubreacov, decorat cu Crucea Patriarhiei Române pentru mireni (1992 şi 1995), Crucea Frăţiei Sfântului Mormânt din Federaţia Rusă (2007).
Desi vizita s-a anuntat a fi una canonica sunt voci care spun ca nu este lipsită de valenţe geopolitice si ca ar avea si conotaţiile politice
.

Vlad Cubreacov: „Vizita este anunţată ca fiind una canonică, dar de fapt este o vizită cu puternice conotaţii politice şi geopolitice sau am
Vlad Cubreacov în studioul Europei Libere

putea spune geospirituale. Ceea ce face in ultimul an Patriarhul Kiril, nu este decât să marcheze prin vizitele sale teritoriul canonic de control şi influenţă al Patriarhiei de la Moscova.”

Europa Liberă: El a mers şi la Kiev şi la Minsk...

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Vlad Cubreacov despre semnificațiile extra-religioase ale unei vizite patriarhale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:05 0:00
Link direct


Vlad Cubreacov: „Numai anul acesta a fost de cinci ori în Ucraina, sâmbătă şi duminica Patriarhul Kiril a efectuat o vizită în regiunea Cernăuţi, s-a aflat o zi întreagă la mănăstirea Bănceni, impreuna cu
Imagine de la mînăstirea Bănceni (Foto: Stephanie Magritte)

preşedintele ucrainean Victor Ianukovici. Această mănăstire este situată chiar la frontiera cu România, într-un ţinut care este, din punct de vedere etnic curat românesc, 95% din populaţie sunt români ortodocşi de stil nou, iar ceea ce face Patriarhul Kiril nu este decât să implementeze o mănăstire de stil vechi şi de limbă rusă în acest ţinut compact românesc şi ortodox din actuala regiune Cernăuţi.

Între aceste două vizite din nordul Bucovinei şi din Republica Moldova este o legătură evidentă, pentru că vizita este făcută şi ca o sfidare a Patriarhiei Române, întrucât Patriarhia Moscovei s-a angajat într-o competiţie absolut absurdă cu Patriarhia Română.”

Europa Liberă: În ce ar consta această competiţie?

Vlad Cubreacov: „Patriarhia Moscovei, putem spune, nu atât serveşte ortodoxia cât se serveşte de ortodoxie, ea a ridicat stindardul ortodox ca acoperire pentru scopurile şi interesele politice ale Kremlinului. Este o biserică puternic aservită statului rus şi acum ortodoxia, din pacate, este văzută ca un fel de surogat pentru ideologia comunistă de altădată. Este
Victor Ianukovici și Patriarhul Kiril

elementul ideologic unificator al spaţiului fostei URSS. Nu întâmplător Patriarhia Moscovei nu vorbeşte foarte des despre oameni, ea vorbeşte mai mult despre teritoriul canonic, ceea ce Kremlinul vorbeşte „vecinătatea apropiată”, ca un eufemism pentru „zona de influenţă şi control a Moscovei”.”

Europa Liberă: Au mai avut loc vizite ale înalţilor stătători ai bisericii ruse în Republica Moldova. Ne amintim toamna anului 2005, regretatul patriarh Alexei al II-lea a vizitat Republica Moldova la invitaţia, pe atunci, a domnului Voronin, în calitate de preşedinte al Republicii. Politica şi religia sînt mână în mână?

Vlad Cubreacov: „Această vizită este a treia a unui patriarh rus în Republica Moldova după Alexei I si Alexe al II-lea, iată vine şi Patriarhul Kiril. Dar, de fiecare dată invitaţiile au fost făcute la nivel politic. Patriarhul de fiecare dată se întâlneşte cu liderii politici şi niciodată cu credincioşii care nu au acces la el şi nu pot primi binecuvântarea părintească.”

Europa Liberă: Ba da, am inteles că va participa la un tedeum.

Vlad Cubreacov: „Da, dar va fi ţinut la distanţă, pentru că oamenii din securitate, care îi vor asigura paza, vor fi peste 1000 de persoane, cum a fost şi la Cernăuţi, care îi vor îngrădi pe credincioşi de patriarh, nu vor avea acces nemijlocit. Nimeni nu-i va putea săruta mâna, aşa cum se obişnuieşte în biserică.”

Europa Liberă: Am înţeles că sanctitatea sa Kiril, va binecuvânta perechile de tineri care se căsătoresc în această zi, când va fi el la Chişinău.

Vlad Cubreacov: „Nu cred că Patriarhul se deplasează de la Moscova la Chişinău pentru a fi naşul de cununie a unui mire şi a unei mirese. Trebuie să aducem atenţie şi faptului că această vizită preponderent politică, prin semnificaţiile ei, este dorită de toate partidele parlamentare, am înţeles că Patriarhul se va întâlni cu Vladimir Voronin. Vladimir Filat, care i-a adresat iniţial invitaţia, de asemenea va fi. Domnul Marian Lupu, ca interimar, se va întâlni cu Patriarhul. Sigur, clasa politică urmăreşte, cumva, un scop meschin. S-ar putea să avem alegeri anticipate şi atunci dă bine să ai o poză cu Patriarhul, să te arăţi cumva evlavios şi să extragi dividende electorale din asta.”

Europa Liberă: Nu cred că va fi şi liderul PL Mihai Ghimpu.

Vlad Cubreacov: „Liderul PL, Mihai Ghimpu, ca şi nepotul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, au făcut dovada că sunt parte a Patriarhiei Moscovei. De fiecare dată i-am văzut la Catedrala din Chişinău, participând alături de Voronin, Lupu, Filat, Lucinschi sau Urechean, ca dovadă că sunt parte inseparabilă a acestei comunităţi canonice din cuprinsul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Cubreacov, dar exista un conflict canonic româno-rus în Republica Moldova?

Vlad Cubreacov: „Există un diferent canonic româno-rus, el este istoric, provine din anul 1940, ulterior 1944, şi are ca bază uzurparea drepturilor Mitropoliei Basarabiei de către Patriarhia Moscovei, atunci şi acum controlată de puterea politică de la Moscova. Din pacate, clasa politică din Moldova, conducerea de stat, nu are o abordare echidistantă şi simetrică faţă de aceste două Patriarhii, implicate în acest regretabil şi absurd diferend canonic.

Clasa politică are anumite preferinţe canonice. Ei se afiliază benevol uneia dintre părţi, şi cooperează exclusiv cu aceasta, ceea ce demonstrează, o data în plus, că Republica Moldova se află în continuare în sfera de influenţă, cel puţin spiritual-politică, a vechei mitropole din răsărit.”

Europa Liberă: De ce n-ar fi invitat la Chişinău şi Patriarhul României Daniel?

Vlad Cubreacov: „Cred că într-un demers pozitiv şi constructiv ar fi trebuit ca premierul Filat şi interimarul Lupu să adreseze o invitaţie concomitent celor doi patriarhi, care să fie prezenţi aici, în văzul tuturor, pentru a transmite un semnal de conciliere, cel puţin de dialog şi cooperare în numele ortodoxiei.


Subiectul unităţii ortodoxe nu este unul de neglijat. Unitatea noastră trebuie să se manifeste întotdeauna în invăţătură, în practici, este o unitate de suflet, nu o unitate administrativ-teritorială, aşa cum o vede patriarhia din preajma Kremlinului.”

Europa Liberă: În anumite situaţii am văzut feţe bisericeşti de la Mitropolia Moldovei şi Mitropolia Basarabiei, care au dat dovadă de unitate, de consolidare, participand la oficierea unor servicii divine împreună.

Vlad Cubreacov: „Este un semnal pozitiv. Asemenea cazuti vor recidiva, in sensul bun al cuvantului. Aceste cazuri consolidează un proces care este continuu şi acumulativ, procesul de migrare canonică dinspre Patriarhia Moscovei spre Patriarhia Română. Astăzi Patriarhia Basarabiei cuprinde peste 25% din populaţia ortodoxă a ţării. Procesul nu se va opri aici, este un fenomen viu, nedirijat, alimentat sigur de voinţa clericilor dintr-o parte şi alta, care au renunţat la ură şi confruntare şi au trecut la cooperare şi înţelegere.”

Europa Liberă: Programul vizitei Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii Kiril la Chişinău a fost modificat, din cate se cunoaşte, el urma să ajungă şi la Comrat şi la Tiraspol, ulterior aceste vizitate s-au contramandat, va fi doar la mănăstirea Curchi. De ce credeţi ca s-a intervenit în agendă?

La mînăstirea Curchi, lîngă Orhei
Vlad Cubreacov: „În textul invocat s-a referit la starea de sănătate a Patriarhului şi la recomandările medicilor, ceea ce este fals, pentru că urmărind atent agenda liderului spiritual rus, vedem că acesta este activ, dinamic, se află în permanentă mişcare în cuprinsul Patriarhiei sale. Motivele trebuie căutate în altă parte. Cauza reală este de natură politică. După ce Patriarhia Moscovei nu numai ca a cochetat cu regimurile separatiste nu numai din Moldova dar şi din Georgia, şi a alimentat cumva şi anumite tendinţe separatiste în Republica autonomă Crimeea din Ucraina, tot prin vizite ale Patriarhului Kiril.”

Europa Liberă: E incredibil ca biserica să alimenteze separatism.

Vlad Cubreacov: „Spuneam la început că biserica rusă nu ezită să se servească de stindardul ortodoxiei pentru interese meschine, extrabisericeşti, extraortodoxe, care nu au nimic în comun cu Hristos, cu spiritul adevărat autentic al ortodoxiei noastre. Patriarhia Moscovei a recunoscut întotdeauna şi a acreditat moral regimurile din Transnistria, din Abhazia, din Osetia de Sud, ceea ce nu dă bine deloc. Ştim că Igor Smirnov, de exemplu, a fost şi preferatul Patriarhului Alexei al II-lea, a fost decorat cu distincţii bisericeşti, sunt vreo șapte. Practic, în tot cuprinsul fostei URSS Igor Smirnov este campion absolut la decoraţii bisericeşti. Trebuie să constatăm că din punct de vedere al bisericii ruse, acesta este cel mai exemplar dintre exemplarii creştini din acest spaţiu.”

Europa Liberă: Să înţelegem că acum este ignorat dacă nu ajunge Patriarhul Kiril la Tiraspol?

Vlad Cubreacov: „Nu este ignorat, este un gest de precauţie pe care şi-l ia Patriarhia Moscovei, ceea ce nu inseamna ca aceasta nu va continua să sprijine şi să crediteze moral regimurile separatiste, inclusiv cel din Transnistria.”

Europa Liberă: Există şi vreo latură pozitivă a acestei vizite?

Vlad Cubreacov: „De fiecare dată gesturile de sfidare ale bisericii ruse şi angajarea sa politică în raport cu populaţia Republicii Moldova, cu
Patriarhul Daniel

credincioşii ortodocşi din ţara noastră au, în subsidiar, şi efecte pozitive. Acestea ţin de consolidarea conştiinţei naţionale a populaţiei de la noi, pentru ca lucrurile se percep prin comparaţie.

Cu cat mai mult insistă Patriarhia Moscovei asupra asa-numitului concept al teritoriului canonic inalienabil, cu cât aceasta ne vorbeşte despre Moldova ca parte inseparabila a sfintei Rusii, a lumii ruse, a civilizaţiei ruse, cu atât mai mult va exista o forţă de reacţie, de răspuns. În felul acesta sigur ca vizita nu face decât să contureze mai bine, sa clarifice conştiinţa etnica de sine şi ortodoxă a populaţiei din ţara noastră.

Cu siguranţă ca va exista dorinţa de a-l invita la Chisinau şi pe Patriarhul Daniel. Acesta cu siguranţă va veni la un moment potrivit, dar vizita sa nu va fi una politică. Va fi o vizită strictamente canonica, spirituală, limitându-se la menirea pe care biserica o are, ce de a-i sluji pe oameni, pe Dumnezeu, nu de a se servi de Dumnezeu şi de oameni.”
XS
SM
MD
LG