Linkuri accesibilitate

Stefan Zweig, Suflete zbuciumate


Un roman psihologic abisal, între Sigmund Freud şi arhiducele Franz Ferdinand.





Toată experienţa de-o viaţă este pusă la bătaie de marele nuvelist austriac Stefan Zweig pentru redactarea primului şi, helas!, ultimului său roman, Suflete zbuciumate, Rao, 2007. Peste 400 de pagini dense, în care personajele se mişcă/zac nemişcate şi sporovăiesc de parcă s-ar afla cu toate la consultaţie, nici mai mult nici mai puţin, la un alt vienez celebru – doctorul Sigmund Freud. Odată stabilită filiaţia, se-nţelege de la sine că avem de-a face cu un roman psihologic, şi încă unul de-a dreptul abisal.

Cartea la pachet cu Emilian Galaicu-Păun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct


Vara lui 1914 – tânărul sublocotenent Hofmiller, încartiruit în garnizoana unui mic orăşel unguresc, se lasă invitat „la castelul Kekesfalva”, fără să bănuiască ce scump va plăti onoarea ce i se face. Sigur, prima gafă comisă în aceeaşi seară – o invită la dans pe fiica gazdei, infirmă de ambele picioare! – ar fi trebuit să-l avertizeze că a luat-o pe un drum greşit, dar nu are decât 25 de ani şi nimic de pierdut! Decât – poate – nişte iluzii, în ceea ce-i priveşte pe alţii (povestea ascensiunii lui von Kekesfalva, relatată de medicul Condor), dar şi pe sine (protagonistul se vede când înălţat în ochii proprii, când prăbuşit la pământ – totul cu acel maximalism caracteristic vârstei).

Cartea la pachet
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct



Între timp, drama bietei oloage se întoarce-n melodramă: fata se îndrăgosteşte pătimaş de Hofmiller, care se lasă copleşit de milă. „Da, ştiu, ştiu că slăbiciunea dumitale izvorăşte numai din compătimire (…) dar simţământul blestemat al compătimirii are două tăişuri; cine nu ştie să umble cu el să-l lase din mână şi mai ales din inimă”. Uşor de zis, dar când însăşi viaţa unei copile atârnă de privirea pe care i-o aruncă bărbatul iubit, de cuvântul pe care i-l adresează! Şi atunci „ce urmări funeste se pot ivi când destinul schimbă echilibrul, când o femeie şi-a biruit pudoarea în asemenea măsură, încât îşi oferă iubirea fără a avea certitudinea că la rândul ei este iubită, iar el, cel solicitat, rămâne recalcitrant şi rece!”

Şi, de parcă o singură tragedie nu era de ajuns, în chiar ziua-n care Edith von Kekesfalva se aruncă în gol, pe 28 iunie 1914 la Sarajevo este asasinat mârşav „moştenitorul tronului, Alteţa Sa imperială şi regală, arhiducele Franz Ferdinand, şi augusta-i soţie”. Şi atunci, s-a zis cu mila!!!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG