Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Managementul defectuos al companiilor de stat din Bulgaria


Numirile de membri în consiliile de conducere au loc pe criterii de rubedenie și de partid.



În Bulgaria numărul companiilor de stat este mai mic de 300 și unele sunt în curs de lichidare sau privatizare. În consiliile de conducere sunt atrași de regulă și oameni de afaceri din sectorul privat. Ideea de bază este ca manageri care s-au dovedit în acest sector vor putea aduce practici bune în cel de stat. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

Foarte rar managementul companiilor de stat este încredințat unor companii private. În urma unui concurs, o companie privată a preluat conducerea companiei de stat care se ocupă de Clubul diplomatic și de proprietățile folosite de către reprezentanțele străine în capitala bulgară - diplomatice sau de altă natură.

Ziarul „Sega” constată că rezultatele acestui parteneriat stat-management privat este diferit de cel așteptat. Numirile de membri în consiliile de conducere au loc pe criterii de rubedenie și de partid. În acest mod managerii competenți întoteaună sunt în minoritate. Concursurile rămân în sfera promisiunilor, chiar dacă actualul prim-ministru Boiko Borisov când a fost primar al capitalei a luat unele decizii bune despre condicerea companiilor municipale.

Atașați de presă ai unor ministere, de pildă, participă la consiliile de conducere ale unor mari companii energetice. O proprietară de companie pentru organizarea de seminare spirituale deține acțiunea de aur a statului în combinatul petrochimic „Lukoil-Neftochim” de la Burgas.

Și cu participarea unor manageri din sectorul privat firmele de stat continuă să fie decapitalizate prin a.z. privatizare a profitului și naționalizarea pierderilor, prin contracte păguboase, comenzi aranjate etc. În numele îmbunătățirii calității managementului (practic, din pură corupție) statul închide ochii în fața unor conflicte de interese.

S-a renunțat la plafonul salariilor despre care milita Borisov (adică nici-un manager în sectorul de stat să nu ia mai mult decât șeful executivului).

Consiliile continuă să fie privite ca un fel de iesle pentru funcționari de partid. Cu mari eforturi prin intervenția directă a lui Borisov s-a renunțat la inițiativa unor miniștri de a se permite participarea în mai multe consilii.

În final un banc - Criza economică a făcut ocolul lumii și după ce a sosit în Bulgaria a spus – ca acasa nicaieri. La aceasta contribuie și managementul defectuos a sectorului de stat.
XS
SM
MD
LG