Linkuri accesibilitate

Pronosticurile alarmante ale lui Mugur Isărescu


Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României a făcut o critică serioasă a guvernelor care s-au supraîndatorat, fără să-și asigure spatele.



Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a facut astazi previziuni pentru anul viitor, insotite de avertizari serioase pentru politicieni. Cel mai alarmant pronostic se refera la scaderea exporturilor: guvernul n-ar trebui sa mai mizeze pe exporturi in configurarea bugetului pe anul viitor, declara seful bancii centrale. Fondul Monetar International prevedea pentru 2012 o crestere a economiei romanesti de 3,5-4 la suta, dar intre timp specialistii considera ca o crestere de trei procente este deja una optimista.

Seful BNR a atras deasemenea atentia ca reducerea constributiilor sociale sau a impozitelor prin solutii simple, la indemina Guvernului, dar ca dupa sase luni ar putea esua si ar limita capacitatea statului de a finaliza proiectele de investitii incepute, ceea ce duce la blocarea resurselor.

Una dintre principalele preocupari ale guvernatorului Bancii Nationale din Romania pentru anul viitor este daca societatea si clasa politica vor reusi sa iasa din tiparul precedentelor cicluri electorale. In 2012 in Romania vor avea loc atit alegeri locale cit si parlamentare, de aceea seful bancii centrale ar vrea ca viitorii candidati sa faca promisiuni mai apropiate de realitate.

In schimb consilierul sau, Lucian Croitoru vorbeste despre schimbarea mentalitatii pe fondul crizei economice: „noul public ii va respecta pe politicienii care isi respecta promisiunile, devenind in acelasi timp adversarul indatorarii tarii”.

Nominalizat pentru fotoliul de premeir in 2009, Lucian Croitoru crede ca acest nou public va duce la crearea unui nou politician „care va fi fortat sa se adreseze unei generatii cu memorie sociala”. Politicienii nu vor mai putea sa minta sau sa incurajeze nemunca, sustine specialistul Bancii centrale a Romaniei, care lanseaza si o ipoteza politica: va urma cea mai mare segregare intre generatii, iar tinerii vor fi cei care vor impune regulile.

Aceste schimbari nu se vor produce probabil pina anul viitor, in conditiile in care dezbaterile economice din Romania sint putine si inconsistente in mass-media, in vreme ce avertismentul lui Mugur Isarescu de temperare a promisiunilor electorale va fi greu de pus in practica pe fondul cresterii fenomenelor populiste in toata Europa.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a facut o critica serioasa a guvernelor care s-au supraindatorat, fara sa-si asigure spatele. Citind filozofia keynsiana, seful Bancii centrale a amintit ca guvernele trebuie sa-si pastreze in perioadele bune o rezerva pentru a putea interveni cind sint probleme. In perioada de crestere economica din 2006-2008, guvernatorul roman nu a facut, insa, astfel de critici, sau in orice caz nu le-a facut in public.

Economistul britanic John Maynard Keynes (1883-1946) este cunoscut mai ales pentru sustinerea politicilor interventioniste, prin masuri fiscale si monetare in scopul temperarii efectelor adverse ale recesiunilor, crizelor economice si perioadelor de boom economic.
XS
SM
MD
LG