Linkuri accesibilitate

Munca decentă cere și un salariu decent


Petru Chiriac: „Vrem să fie stabilite nişte etape concrete pentru majorarea salariilor minim în sectorul bugetar.”




Suntem în ajunul Zilei Mondiale a Muncii Decente care va fi marcată vineri, 7 octombrie. Cum se va regăsi mişcarea sindicală din Republica Moldova în suita de acţiuni organizate sau încurajate cu acest prilej de Confederaţia Internaţională a sindicatelor? Ce aşteaptă cetăţenii de la sindicate şi cât de cuprinzător şi mulţumitor poate fi răspunsul sindicatelor? Vom discuta în această dimineaţă cu Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova.

Europa Liberă: Mâine va fi Ziua Mondială a Muncii Decente. Înainte de a vorbi despre ce au de gând sindicatele cu prilejul acestei zile, cu rezonanţă în toată lumea, să vă întreb mai întâi: în ce măsură Republica Moldova este o ţară a muncii decente, cel puţin în felul în care vede lucrurile Confederaţia Sindicatelor?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Petru Chiriac despre sindicate și condiții de muncă în R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:54 0:00
Link direct


Petru Chiriac: „Într-adevăr, mâine sindicatele din lume şi din Republica Moldova marchează această Zi
Petru Chiriac
Petru Chiriac
mondială a acţiunilor pentru o muncă decentă şi vreau să spun că munca decentă pentru Republica Moldova încă lasă mult de dorit.

Desigur este un element pentru a construi o societate mai justă, mai echitabilă, bazată pe principii de creare a locurilor de muncă, de drepturi ale lucrătorilor şi multe alte probleme care sunt legate neapărat de ridicarea nivelului de viaţă şi de trai. Pentru că munca decentă prezintă un trai decent, un salariu decent şi în acest context la noi în ţară mai sunt încă foarte multe de făcut.”

Europa Liberă: Ce anume vă face să şovăiţi că în Republica Moldova munca e decentă în măsura maximă care poate fi şi că toate lucrurile stau bine?

Petru Chiriac:
„Dacă apreciem cumva meritele guvernului după toate cele spuse şi scrise, într-un fel vreau să zic că indicatorii macroeconomici sunt în creştere. Însă, spre regret, nivelul de viaţă a majorităţii populaţiei este în descreştere. De aceea şi ieşim în acest context, vreau să spun că şi ieşim la o manifestaţie, împreună cu sindicatele, împreună cu activul din teritorii, de la instituţii de învăţământ superior, mediu, special, ca să ne spunem păsul, să ne spunem ceea ce dorim noi să facem pentru, totuşi, a ridica prestigiul muncii decente în ţara noastră.”

Europa Liberă: Şi ce doresc, domnule Chiriac, sindicatele?

Petru Chiriac:
„Noi dorim ca până la urma urmei să fim auziţi mai bine din strada, dacă nu prin birourile demnitarilor de stat, ducând tratative, negocieri de trei ani la rând şi nimic nu se înfăptuieşte în acest context. Ori se înfăptuieşte cu viteza melcului. Vrem ca să fie stabilite nişte etape concrete pentru majorarea salariilor minim în sectorul bugetar. Pentru medici, lucrătorii din cultură, cadrele didactice de care vorbim deja de mai bine de 10 ani. Despre acest salariu, să fie el adus, cuantumul minim garantat al acestui salariu la nivelul de 1500 de lei. Iată principala chestiune care stă în faţa noastră este legată de salariu. Pentru că munca decentă cere să fie şi un salariu decent.”

Europa Liberă: S-a declarat destul de categoric în ajun că CNSM ar putea iniţia desfăşurarea referendumului în cazul introducerii unor modificări la Codului Muncii al R. Moldova, orientate împotriva oamenilor muncii şi care le-ar încalcă drepturile şi interesele lor? Despre ce este vorba? Cine urzeşte planuri negre împotriva oamenilor muncii?

Petru Chiriac:
„Spre regret, în ultimul timp patronatele împreună cu guvernul, mai corect cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, şi-au asumat o responsabilitate de a înconjura sindicatele în modificarea şi completarea Codului muncii care are deja aproape 10 ani de zile, întru diminuarea problemelor sociale care sunt prevăzute prin articolele de bază ale acestui Cod al muncii.

Se planifică să fie schimbate peste 60 de articole şi anume acele articole care mai cu seamă sunt îndreptate spre protecţia omului muncii, spre ajutorarea omului muncii. Doresc ca contractele individuale să fie încheiate pe un termen – pe un an de zile, să zicem. A expirat termenul, angajatul poate să fie concediat, în locul lui poate să fie luat altul.
Doresc ca sindicatele să nu mai aibă accesul la darea acordului la concedierea din iniţiativa patronului a membrilor de sindicat. Pe cine vreau, pe acela îl concediez, pe cine vreau, cum vreau ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar de ce trebuie să apelaţi la metode atât de radicale cum ar referendumul? Nu vă aud autorităţile?

Petru Chiriac:
„De aceea că noi nu suntem auziţi, nu suntem ascultaţi şi până la urmă se încalcă nu numai legile Republicii Moldova, legile naţionale, dar se încalcă şi convenţiile Naţiunilor Unite, ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Codul Muncii tot a fost făcut în baza unor acte normative şi naţionale, şi internaţionale. Acele documente internaţionale deocamdată nu au fost schimbate. Articolele care sunt incluse în Cod reflectă şi recomandările acestor acte normative internaţionale.

Dânşii nu vor să ia în consideraţie absolut deloc nimic. Dar această chestiune sigur că rămâne s-o vedem când ne vom aşeza la masa de tratative. Pentru că s-a creat o comisie de experţi şi în acest domeniu lucrăm.”

Europa Liberă: Dle Chiriac, de ce Confederaţia este categoric împotriva majorării cotizaţiilor pentru asigurări în medicină, aşa cum s-a declarat, din câte îmi dau seama?

Petru Chiriac:
„Acest lucru duce la sărăcirea definitivă a acelor persoane care primesc un salariu până la 1500 de lei, duce la o sărăcire definitivă a multor pături care nu sunt bine salarizate. Noi nu sunt împotrivă, dar suntem împotrivă să se majoreze contribuţia în domeniul dat. Pentru că şi aşa 6% din contul salariatului merge în bugetul asigurărilor sociale de stat, 3,5% merge în fondul obligatoriu de asistenţă medicale. Dumnealor încă vor ca să fie plătită chiar şi acea zi aflându-se pe certificat de boală din contul pacientului, adică a angajatului, şi 2 zile – din contul patronatului. Înseamnă că dublu se asumă responsabilitatea angajatul şi patronatul să acopere acest buget de asigurare medicală.”

Europa Liberă: Poate autorităţile se gândesc că e mai bine ca angajatul să fie mai sănătos prin intermediul acestor asigurări?

Petru Chiriac:
„Nu, autorităţile se gândesc că trebuie să facă economie la buget din fondul aşa să zicem personal, şi de la angajat, şi de la angajatori. Dar dubla impozitare îi nelinişteşte şi pe angajaţi, şi pe angajatori.”

Europa Liberă: Dle Chiriac, a apărut o ştire care reconfirmă oarecum că proprietăţile Republicii Moldova în Ucraina ar fi redate proprietarului de altădată…

Petru Chiriac:
„Nu, nu este aşa ceva. Zvonurile sunt zvonuri, mass-media caută senzaţionalul, însă nu e atât de uşor ca să te determini în situaţia dată. Acele tratative care se duc la nivel de vârf între preşedinţii ţărilor încă nu au adus mari foloase pentru patrimoniul Republicii Moldova îndeobşte.”

Europa Liberă: Ieri, Rada Supremă de la Kiev ar fi luat o decizie de aceasta, cel puţin aşa relata ieri seara o televiziune de la noi…

Petru Chiriac:
„La dânşii, ca şi în ţara noastră, e un haos în domeniul dat. Fiindcă vine o putere, face o jurisdicţie a patrimoniului ceea ce îi place ei. Se duce puterea aceea, vine altul şi iarăşi se schimbă toate lucrurile. Patrimoniul acela era subordonat municipalităţii Sergheevca, după ce a venit Ianukovici a spus că trebuie să fie subordonat la Belgorod-Dnestrovsk. Pe urmă să fie subordonat la Odesa. Ei tind spre aceea că cu cât mai departe ne vom duce, cu atât mai uşor va fi să se refuze Republica Moldova de acest patrimoniu. Noi avem legătură cu dânşii, suntem tot timpul în discuţii, însă o decizie definitivă nu a fost luată.”

Europa Liberă: Cu alte cuvinte sunteţi sceptic în continuare în privinţa aceasta. În presă au apărut investigaţii, care par credibile, privind, cum să zic, gestionarea mai puţin decentă a patrimoniului sindicatelor. Când şi cum conducerea confederaţiei va nega, va dezminţi constatările acestor investigaţii şi cine poate…?

Petru Chiriac:
„Despre aceste lucruri s-ai spus, începând cu anii 2000, cui a fost dat Cosmos-ul, cui a fost dat Turistul, cui a fost dat Iunosti ş.a.m.d. Şi tot se vorbeşte din an în an…”

Europa Liberă: E vreo investigaţie a statului, dle Chiriac, în această privinţă?

Petru Chiriac:
„Nu. Ele sunt obiectele sindicatelor şi statul nu are nimic cu aceste obiecte.”

Europa Liberă: Să sperăm că pe parcurs aceste investigaţii şi argumentele vdv. Se vor întâlni la un moment dat şi se vor spulbera toate semnele de întrebare care există în acest sens. Revenind la ziua de mâine, aţi putea face nişte precizări, ce acţiuni intenţionaţi astfel ca să ştie cât mai multă lume…

Petru Chiriac:
„La manifestaţia aceasta am invitat cca. 5000 de persoane şi am spus că reprezentanţi din toate structurile pe care le avem noi la 28 de ramuri sindicale în afară de miting să deschidă nişte locuri pentru a informa populaţia, aşa corturi speciale în scuarul UE şi al magazinului UNIC, unde specialiştii noştri vor informa populaţia despre activitatea sindicală. Ce prezintă sindicatele astăzi, cu ce probleme ne confruntăm, ce avem de făcut în plan legislativ, social, economic, cum trebuie de protejat tineretul, care sunt problemele prioritare, care sunt problemele de strategie.

Vrem să facem o informare mai amplă pentru că nu toţi ştiu şi se vorbeşte că, ei, ce mai fac sindicatele, dar ce au de făcut pentru viitor, că tot nu ies în stradă, nu protestează, nu cer demisii. Vrem să facem o informate mai amplă a populaţiei, să ştie care este rolul sindicatelor.”

Europa Liberă: Dle Chiriac, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG