Linkuri accesibilitate

Tomas Tranströmer - un poet suedez laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2011


Poetul Tomas Tranströmer fotografiat la locuința sa în acest an.

In anii ’60 a fost considerat unul dintre poeții cei mai inovatori ai liricii scandinave și distins cu numeroase premii.
Premiul Nobel pentru Literatură 2011 a fost câștigat de poetul suedez, Tomas Transtroemer, unul din cei mai cunoscuți poieți în viață ai țării scandinave. Portretul laureatului realizat de serviciul central de știri al Europa Liberă este prezentat de Alexandru Eftode.

Comitetul Nobel al Academiei Suedeze spune că i-a acordat premiul poetului în vârstă de 80 de ani pentru „imaginile condensate și translucide” prin care a oferit cititorului „acces proaspăt la realitate”.

Anunțul a fost făcut la Stockholm de Peter Englund, secretarul permanent al Academiei Suedeze. Vorbind la televiziunea suedeză mai târziu, Englund a mai spus că Transtroemer a fost nespus de surprins la aflarea veștii plăcute.

Considerat cel mai cunoscut poet în viață al țării scandinave, Transtroemer a debutat în 1954 la vârsta de 23 de ani. A continuat să scrie și după un atac cerebral suferit în 1990, care i-a afectat capacitatea de a vorbi.

S-a aflat de mai bine de un deceniu pe lista de propuneri a comitetului Nobel, iar anunțul de astăzi a fost întâmpinat de jurnaliști cu aplauze.

Născut în aprilie 1931 la Stockholm, Transtroemer a studiat psihologia și a lucrat la o instituție pentru delicvenții juvenili.

In anii ’60 a fost considerat unul dintre poeții cei mai inovatori ai liricii scandinave și distins cu numeroase premii în Germania (Premiul Petrarca), în Statele Unite, China și Japonia.

Juriul spune că poemele sale, traduse în aproximativ 55 de limbi, se caracterizează prin laconism, concretețe și metafore pătrunzătoare, sau, în descrierea revistei „Publishers Weekly”, sunt „mistice, versatile și triste”.

În limba română au fost traduse două volume de poeme, „Pagini din cartea nopţii”, la lansarea căruia, în 2003, Transtroemer a vizitat România și, în 2005, „Taina cea mare”, ambele în traducerea lui Dan Shafran.

Fundația Nobel îi va înmâna lui Transtroemer premiul în valoare de 1.5 milioane de dolari la ceremonia de decernare la Stockholm pe 10 decembrie, când este marcată ziua morții, în 1896, a celui care a instituit premiul, suedezul Alfred Nobel.

Anul trecut, premiul pentru literatură a fost câștigat de peruvianul Mario Vargas Llosa.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG