Linkuri accesibilitate

Drepturile femeii vitale pentru cauza păcii


Laureatele Premiului Nobel pentru Pace
Laureatele Premiului Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace 2011 acordat unor militante împotriva oprimării femeilor.



Trei femei au primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011, anunțat astăzi la Oslo. Laureatele sunt președinta Liberiei, Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioata ei Leymah Gbowee și militanta din Yemen pentru drepturile femeilor Tawakkul Karman. În anunțul său de astăzi Comitetul norvegian Nobel a spus că laureatele vor primi distincția „pentru lupta lor pașnică pentru siguranța femeilor și pentru dreptul femeilor de a participa pe deplin la efortul de a instaura pacea”. Detalii are Mircea Țicudean.

Declarând drepturile femeii vitale pentru cauza păcii, Comitetul Nobel norvegian a răsplătit astăzi trei militante neobosite împotriva războiului și asupririi. Președintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjorn Jagland, a spus că premierea lui Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Gbowee și Tawakkul Karman va ajuta la eradicarea oprimării femeilor, care există încă în multe țări ale lumii și va ajuta femeile să-și realizeze marele potențial în slujba democrației și păcii.

Jagland a amintit că Ellen Johnson-Sirleaf este prima femeie aleasă președinte în Africa și că de la începerea mandatului în 2006 a contribuit în mare măsură la asigurarea păcii și progresului economic și social în Liberia.

Oficialul norvegian a lăudat-o și pe cealaltă laureată din Liberia, Leymah Gbowee, pentru felul cum a mobilizat femeile în sprijinul încheierii războiului. Gbowee a devenit cunoscută în 2003 pentru așa-numita „grevă a sexului”, o mișcare prin care ea și colegele ei de campanie au reușit să convingă bărbații luptători să facă pace.

La conferința de presă de la Oslo de astăzi, Thorbjorn Jagland a negat că oferind premiul Nobel președintei din Liberia, Johnson-Sirleaf comitetul ar fi urmărit să influențeze alegerile prezidențiale liberiene de săptămâna viitoare, când laureata va candida din nou.

Jagland a recunoscut în schimb că premiind-o pe yemenita Tawakkul Karman, comitetul Nobel transmite un mesaj clar președintelui Saleh, din Yemen, anume că ar fi timpul să plece de la putere, după atâtea luni de proteste reprimate brutal.

Întrebat la conferința de presă de la Oslo de ce nu au fost premiați și alți protagoniști ai așa-numitei „primăveri arabe”, Jagland a amintit că Tawakkul Karman a fost într-un fel o precursoare a revoltelor: „Karman, a spus Jagland, și-a demonstrat curajul mult înainte de începerea revoluției... Trebuie să-i apreciem pe cei care au avut suficient curaj înainte ca presa internațională să ajungă la fața locului și să relateze”.

Într-un interviu acordat „Europei libere” în primăvara anului curent, Karman a povestit cum și-a văzut prietenii împușcați de forțele de securitate: „Violența regimului – a spus Karman – a avut până la urmă un impact pozitiv asupra psihologiei protestatarilor, care au devenit mai mânioși, dar și mai rezistenți la tacticile guvernanților, mai bine organizați.

Toate cele trei laureate anunțate astăzi vor primi o diplomă Nobel, o medalie de aur și câte un milion și jumătate de dolari la o ceremonie ce va avea loc la Oslo la 10 decembrie. Agenția RTR amintește că până acum 15 femei au primit premiul Nobel pentru pace, iar numărul laureatelor tuturor premiilor Nobel, în toate domeniile, este de 43. Marie Curie a primit premiul de două ori: pentru fizică în 1903 și pentru chimie în 1911.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG