Linkuri accesibilitate

Moldova în ultimii 20 de ani - o conferință a Fundației Carnegie


Aisf J. Chaudrhry: „Maturitatea democraţiei în R. Moldova este evidentă”.





În această săptămînă a avut loc la Washington, la Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională o conferinţă avînd ca tema Republica Moldova si evoluţiile sale din ultimii 20 de ani. La discuţii au participat fosti ambasadori ai Statelor Unite la Chisinău, experţi americani şi reprezentanti ai oficialităţilor de la Washington. Relatarea Irenei Chalupa, corespondenta noastră la Washington este rezumată de Oana Serafim.

Ideea generală a conferinţei a fost că Moldova a reuşit în aceşti ultimi doi ani mai mult decît a reuşit în toţi cei 20 de independenţă şi că este, din perspectiva rezultatelor obţinute într-un răstimp atît de scurt, o „poveste de succes”. Pentru a ilustra fascinaţia pe care Moldova o poate exercita prin complexitatea problemelor sale şi a istoriei sale, directorul adjunct al Fundaţiei Carnegie, Mathew Rojansky a adus o sticla de vin moldovenesc la conferinţă pe care a cumpărat-o la Tel Aviv. Pe sticla era scris „Fabricat in Moldova”, in limba romana, natura vinului era scrisă în limba rusă şi marca vinului în ebraică.

Mathew Rojansky: „Pentru mine a fost emblematic pentru cît de departe poate ajunge Moldova. Si nu trebuie să vă spun Dumneavoastră cît de departe pot ajunge moldovenii: sunt angajaţi pretutindeni, i-am întîlnit peste tot, la Washington şi la Chicago, la Paris, Roma, Londra şi Moscova…, aşa că eu am înţeles că moldovenii şi Moldova sunt pretutindeni.”

Printre argumentele legate de succesul autorităţilor actuale ale Moldovei, vorbitorii la conferinţă au amintit de faptul ca 55% din exporturi sunt cu Uniunea Europeană şi că Moldova este pe cale de a începe negocierile pentru un comerţ liber cu Uniunea Europeană, iar vinurile moldoveneşti pot fi cumpărate oriunde în Europa pînă în Israel.

Fostul ambasador american la Chisinau, Asif Chaudhry a vorbit despre faptul că Moldova i-a mers la inimă şi că în perioada de la independenţă şi pînă acum a organizat alegeri
Asif J. Chaudhry, fostul ambasador american la Chișinău
Asif J. Chaudhry, fostul ambasador american la Chișinău
ce au fost considerate relativ libere şi corecte, dar că liderii de pînă acum de la Chişinău, odată ce s-au văzut la putere au acţionat ca nişte lideri autoritari de tip sovietic.

Schimbarea reală a venit în 2009, a spus fostul ambasador la Chişinău: „Cînd au avut loc alegerile în iulie (2009) lucrurile s-au schimbat într-adevar şi partidele care erau în opoziţie au reuşit să obţină majoritatea şi să formeze guvernul şi iată, să ducă Moldova unde se află acum, adică într-o direcţie politică ce îi permite să vorbească despre ridicarea vizelor cu Europa, comerţ liber cu Europa şi aceste relaţii cu Occidentul şi cu restul lumii.”

Chiar dacă Moldova nu a făcut încă reforme remarcabile în democratizarea sa de 20 de ani şi chiar dacă acum se vorbeşte atîta despre actuala criză politică a ţării, fostul ambasador american vede in ajungerea la acest punct, un pas înainte pentru democratie şi respectul legii.

„Maturitatea democraţiei în Republica Moldova este evidentă pentru că anul trecut cînd a avut loc referendumul pentru schimbarea Constiuţiei, el a eşuat la o diferenţă de puţine voturi. Ce arată aceasta? Că cele patru partide care erau la putere şi care formau o coaliţie nu au încercat să manipuleze voturile şi să schimbe rezultatul în favoarea lor. Şi asta este extraordinar!” - este părerea fostului ambasador american la Chişinău.

Şi directorul regional de la Institutul Republican
Stephen Nix
Stephen Nix
Internaţional, Stephen Nix spune că Moldova de acum nu mai seamănă cu cea de acum 10 ani şi că acum cercetările realizate pe teren de IRI sunt folosite de către guvern, sunt luate în seamă.

„Nu numai că identificăm problemele dar vrem să îndeplinim şi dorinţele electoratului si să vedem în cît timp guvernul rezolvă problemele pe care le au oamenii. Şi din datele noastre, oamenii au cum două mari probleme: în primul rînd crearea de locuri de muncă, urmată de problema şomajului şi a corupţiei.

Acestea sunt problemele care sunt pe umerii guvernului actual de la Chişinău, a spus directorul regional de Institutul Republican Internaţional la o conferinţă pe tema Moldovei de la Washington, din aceasta săptămînă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG