Linkuri accesibilitate

Cât de aproape e deznodământul crizei?


Impasul prezidențial. Portofele, funcţii, împuterniciri, facilităţi.



S-au împlinit două săptămâni de la decizia luată de liderii alianței majoritare să înceapă în comun negocieri cu opoziția comunistă pe tema depășirii impasului prezidențial. De atunci, s-au făcut numeroase declarații publice, dar a avut loc o singură întâlnire confirmată - între premierul Vlad Filat și liderul opoziției comuniste, Vladimir Voronin. Liliana Barbăroșie s-a interesat dacă deznodământul crizei este mai aproape.

Cât de aproape e deznodământul crizei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct


Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a sugerat Într-o declaraţie făcută vineri pentru Europa Liberă că nu vede la orizont o soluţie pentru criza politică. Pronosticul contrazice impresia premierului Vlad Filat, care spunea după întâlnirea de marţi cu Voronin că există premise reale pentru depăşirea crizei politice: „Se străduie toţi, din toate părţile, dar nu ştiu de ce mie îmi pare că cu cât mai mult se străduie, cu atât mai puţin se primeşte. Toţi se gândesc la portofele, la funcţii, la împuterniciri, la facilităţi, dar nu se gândesc la aceea că pentru a ieşi din criza politică trebuie un plan complex de dezvoltare a Republicii Moldova care să ne unească pe noi pe toţi.”

Mai mulţi analişti au tălmăcit referinţa aluzivă a lui Vladimir Filat la proaspăta idee a comuniştilor de a reorienta Republica Moldova spre Uniunea Euroasiatică ca pe un gest conciliant adresat opoziţiei. Tot vineri, Voronin a repetat că la întâlnirea cu Filat a găsit înţelegere, deşi nu şi consens deplin, şi a negat speculaţiile că s-ar fi întâlnit şi cu democraţii.

Liderul comuniştilor a afişat însă şi o schimbare de optică în ceea ce priveşte candidatul la funcţia de şef de stat. Comuniştii nu mai insistă pe numele Zinaida Grecianâi: „E complicat de spus cine să fie şef de stat. Dacă o să se insiste ca şeful de stat să fie ales numai din cadrul actualului Parlament, n-o să se primească nimic. Ar fi bine aşa cum am propus noi de la bun început să alegem o personalitate notorie din ţara noastră care să se bucure de notorietate şi de susţinere. Pentru că dacă preşedintele nu va avea susţinerea parlamentară, nu va ieşi nimic.”

Solicitat de noi să comenteze posibila cale de retragere anunţată de comunişti, analistul Roman Mihăieş s-a arătat convins că în cadrul întrevederii de marţi cei doi, Filat şi Voronin, ar fi ajuns la o înţelegere, dată peste cap însă de noile condiţii înaintate de Voronin: „Vlad Filat şi Vladimir Voronin ar fi ajuns la anumite înţelegeri şi votul comun de astăzi din parlament al PCRM-ului şi PLDM-ului privind amânarea vizitei premierului în legislativ pare a fi o primă probă în acest sens. Din discuţii cu apropiaţii celor două partide mi s-a creat impresia că Filat şi Voronin s-au înţeles să aleagă un preşedinte neutru politic şi sunt în căutarea acestei persoane. Au şi format o listă din vreo cinci nume.

S-au mai înţeles ca Voronin să-l înlocuiască pe Marian Lupu în funcţia de şef al Parlamentului, iar Filat să rămână la guvern, plus bonus pentru Vlad Filat va fi şi funcţia de procuror general. Ei şi-au dat un termen de o săptămână-două ca să perfecţioneze această schiţă. Ceea ce ar putea să împiedice aceste înţelegeri sunt declaraţiile noi ale lui Vladimir Voronin precum că susţine Uniunea Euroasiatică lansată de Vladimir Putin. Evident că Voronin l-a şocat pe Filat cu această declaraţie foarte dură şi foarte eurosceptică. Ea spulberă orice speranţă a lui Vlad Filat că ar putea convinge partenerii europeni că o eventuală alianţă cu PCRM este în interesul R. Moldova.”

Roman Mihăieş mai crede că ceea ce el numeşte „ura patologică” care ar exista între premier şi democraţi ar putea împinge totuşi liberal-democraţii spre o astfel de coaliţie: „Dacă nu se vor înţelege totuşi şi dacă Dodon nu porneşte negocieri separate cu Alianţa, există şi aşa un scenariu, rămâne un singură variantă - referendum pentru modificarea Constituţiei concomitent cu alegerile anticipate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG