Linkuri accesibilitate

Campania pentru alegerile prezidențiale din Bulgaria


De ce e bine să sesizezi întotdeauna procuratura.




Campania pentru alegerile prezidențiale și cele locale a intrat în ultima 100 de metri. La numai două săptămâni înainte de vot unii candidați recurg la armele cele mai murdare. De la Sofia Petio Petkov

Socialiștii, foști comuniști, l-au acuzat pe Rosen Plevneliev, candidatul centriștilor din partidul de guvernământ „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, că în perioada în care primar al Sofiei a fost actualul prim-ministru Boiko Borisov, a păgubit primaria cu echivalentul a 3 milioane de euro. Plevneliev – în poziția de manager al unei companii germane a cumparat de la primarie cu 72 euro m.p. aproximativ 2 hectare pentru a construi un complex de afaceri. Cu 4 luni mai târziu, în martie 2009, el a revândut terenul la un preț de 238 de euro m.p.

Primaria a investit în proiect alte 16 milioane, dezvoltând cu prioritate infrastructura rutieră, sistemul electric și canalizarea în zona. În schimb compania lui Plevneliev nu și-a îndeplinit nici până acum angajamentul de a crea un nou parc în zona.

Plevneliev, care conduce cu 12% în ultimul sondaj în fața candidatului socialist Ivailo Kalfin, a respins acuzațiile declarând că socialiștii au greșit în calculele lor și că de fapt afacerea a adus milioane primăriei și va înlesni extinderea metroului.

După alegerile din 2009 Plevneliev a devenit ministru al dezvoltării regionale, și a controlat investiții în domeniul infrastructurii rutiere, în valoare de peste 1 miliard de euro.

Alte acuzații la adresa candidatului centrist au avut la bază o declarație neinspirată a viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov, care în dorința sa de a demonstra cât de cinstit este Plenveliev, a anunțat că el a refuzat să ofere mită unor consilieri municipali în perioada când a fost reprezentant al companiei germane. Legea însă prevede ca în astfel de cazuri să fie sesizată procuratura, ce a ce Plevneliev nu a făcut.

Candidatul centrist s-a abținut de a lansa contraacuzații. Principalul său concurent Ivailo Kalfin a recuperat o parte din avantajul centriștilor după ce cel mai popular actor bulgar Stefan Danailov a acceptat să candideze pentru postul de vicepreședinte.
XS
SM
MD
LG