Linkuri accesibilitate

9.10 - Chișinău: Problema demilitarizării zonei de securitate de pe Nistru


Tiraspolul refuză categoric să pună în discuţie problema retragerii din zona de securitate a forţelor paramilitare.




9 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Problema demilitarizării zonei de securitate de pe Nistru.

Demilitarizarea zonei de securitate de pe Nistru a fost discutată două zile la rând în cadrul Comisiei unificate de control. Amănunte de la Lina Grîu.

Ieri şi astăzi la Chişinău şi Tighina membri ai Comisiei unificate de control au discutat aspecte ale îndeplinirii de către părţile implicate în operaţiunea de menţinere a păcii din zona de securitate de pe Nistru a prevederilor acordului de la Odesa, semnat la 20 martie 1998.

Acordul prevede în mare reducerea până la 500 de militari a contingentului de pacificatori din partea celor trei subiecţi implicaţi în misiunea de pacificare – Chişinău, Tiraspol şi Moscova şi reducerea corespunzătoare a unităţilor de tehnică blindată, precum şi trecerea la un sistem de patrulare mobilă în zona de securitate. În prezent controlul în zona de securitate este efectuat de 15 posturi fixe.

Iniţierea discuţiilor pe marginea respectării acordului de la Odesa a fost tergiversată mai mult de o lună de partea transnistreană. Potrivit adjunctului copreşedintelui în Comisia unificată de control din partea Chişinăului, Ion Leahu, discuţiile din ultimele două zile nu s-au soldat cu nişte concluzii şi decizii concrete, urmând ca îndeplinirea acordului de la Odesa să constituie subiectul unor noi întâlniri a membrilor Comisiei unificate.

Cu toate acestea Ion Leahu a declarat postului nostru de radio la revenirea de la Tighina că la şedinţa de astăzi a Comisiei unificate partea transnitreană a acceptat în sfârşit, după discuţii îndelungate, să fie examinată mai profund structura şi formatul operaţiunii de pacificare. Leahu a spus că pentru prima dată au fost date indicaţii de a se examina eficienţa actualului sistem de posturi fixe precum şi posibilitatea trecerii la un sistem mobil de patrulare. Oficialul moldovean a precizat însă că transnistrenii nu sunt de acord cu trecerea la sistemul de posturi mobile.

Ion Leahu: „Ei nu sunt de acord, pe dânşii absolut îi aranjează situaţia care este acum, adică 15 posturi staţionare, la care majoritatea o au ei şi ruşii. Pe dânşii asta îi aranjează. Însă deciziile de la Odesa nu sunt anulate, ele sunt în vigoare şi cu încetul carul scîrţiind se porneşte din loc.”

Un alt moment important al discuţiilor din ultimele două zile a fost faptul că şeful statului major al posturilor pacificatoare a primit indicaţia de a elabora o nouă componenţă a forţelor de menţinere a păcii. Se are în vedere crearea unei singure unităţi de pacificatori, în componenţa căreia să intre militari moldoveni, ruşi şi transnistreni, care să se supună unui singur comandant, funcţie care eventual va fi deţinută prin rotaţie. În felul acesta se presupune că forţele pacificatoare vor avea o componenţă unică atât a efectivului, cât şi a tehnicii blindate de luptă, a precizat Ion Leahu.

Oficialul a mai adăugat că deşi acordul de la Odesa limitează la 500 numărul admis de militari, transnistrenii au dislocaţi în zona de securitate peste 600 de soldaţi şi ofiţeri. În acelaşi timp Ion Leahu a spus că Tiraspolul refuză categoric să pună în discuţie problema retragerii din zona de securitate a forţelor paramilitare. Chişinăul susţine că după semnarea acordului de la Odesa, Tiraspolul şi-a majorat numărul de formaţiuni paramilitare prezente în zona de securitate. Pentru a discuta problema retragerii acestor formaţiuni, transnistrenii formulează condiţii, pe care Chişinăul le consideră inacceptabile, una dintre care ar fi revizia generală a tuturor efectivelor militare subordonate Chişinăului şi Tiraspolului, inclusiv a celor ce nu staţionează în zona de securitate.

Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG