Linkuri accesibilitate

Donald Tusk reales premier al Poloniei


Premierul Donald Tusk manifestîndu-și bucuria după anunțul rezultatelor preliminare

Succesul Mișcării Palikot, anticlericală și care a sprijinit cauze ca drepturile gay-ilor și legalizarea drogurilor ușoare, este surpriza acestor alegeri.
Premierul polonez, Donald Tusk va fi primul în istoria țării sale de după căderea comunismului care va deține două mandate consecutiv. Partidul său de centru-dreapta, Platforma Civică a câștigat alegerile parlamentare de duminică într-o victorie care promite încă patru ani de relativă stabilitate politică și economică în cea mai mare țară estică a Uniunii Europene. Alexandru Eftode:

În primul mandat al lui Donald Tusk, Polonia a parcurs o perioadă de creștere economică și a reușit performanța de a traversa criza financiară globală din 2008-2009 fără a intra în recesiune.

Premierul polonez, a cărui țară deține președinția Uniunii Europene până la sfârșitul anului, sprijină o integrare mai profundă cu restul blocului comunitar și își menține obiectivul strategic de aderare a Poloniei la zona euro, în ciuda crizei profunde în care se află aceasta astăzi.

Potrivit rezultatelor preliminare, „Platforma Civică” a lui Tusk a obținut duminică aproape 40% din voturi la un scrutin la care au participat numai aproximativ jumătate din alegători. Rezultatele finale sunt așteptate abia marți, dar primul ministru și-a declarat deja victoria într-un discurs în fața suporterilor rostit duminică la Varșovia.

Donald Tusk a spus că următorii patru ani vor fi și mai dificili pentru guvernul care va trebui să acționeze de două ori mai intens pentru a ridica calitatea vieții polonezilor.

Este de așteptat că Tusk își va reînnoi coaliția de guvernare cu Partidul Țărănesc, care și-a anunțat deja disponibilitatea.

Principala forță de opoziție, partidul naționalist-conservator Lege și Justiție al fostului premier Jaroslaw Kaczynski a acumulat în jur de 30 la sută din voturi. Jaroslaw Kaczynski a acceptat înfrângerea, recunoscând că o parte importantă a societății poloneze consideră că lucrurile în țară merg bine așa cum merg astăzi. Kaczynski a spus, însă, că partidul său își menține punctul de vedere că Polonia are nevoie de schimbări semnificative.

În timp ce Kaczynski s-a pronunțat în campanie pentru oprirea privatizărilor, fapt care a trezit îngrijorare printre investitori, partidele coaliției de guvernare au promis continuarea acestui proces în combinație cu reforme temperate care să micșoreze datoria publică și deficitul bugetar. Acestea urmează să atingă la sfârșitul anului 53,8 și respectiv 5.6 la sută din Produsul Intern Brut.

Președintele polonez, Bronislaw Komorowski, fost deputat al Platformei Civice, urmează să-l nominalizeze din nou pe Donald Tusk la funcția de premier, după anunțarea rezultatelor finale. Președintele și-a exprimat deja speranța că timpul necesar formării noului guvern va fi scurtat cât mai mult.

Victoria coaliției de guvernare în Polonia pune capăt unei serii de înfrângeri suferite anul acesta de partidele puterii în alte țări ale Uniunii Europene, inclusiv în Portugalia, Letonia, Danemarca și Irlanda.

Dar este și o victorie personală a premierului Donald Tusk. În vârstă de 54 de ani, politicianul pragmatic de lângă Gdansk a fost implicat în mișcarea Solidaritatea care a ajutat la răsturnarea regimului comunist cu peste 20 de ani în urmă. Reuters scrie că Tusk are relații personale bune cu cancelara Germaniei, Angela Merkel și a menținut un curs precaut de apropiere de Rusia, în ciuda situației încordate în jurul catastrofei aviatice de la Smolensk, care l-a ucis în 2010 pe președintele de atunci Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului opoziției de acum, Jaroslaw Kaczynski.

Principala surpriză a alegerilor poloneze este rezultatul de aproape 10 procente al noii formațiuni liberale Mișcarea Palikot, al cărei fondator, omul de afaceri Janusz Palikot, a criticat puternica Biserică Romano Catolică și a sprijinit cauze ca drepturile gay-ilor și legalizarea drogurilor ușoare, făcându-și numeroși suporteri printre tineri.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG