Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: un an bun pentru turismul în Bulgaria


Turismul este printre puținele sectoare ale economiei bulgare care marchează creșteri în anii de criză.


În aceasta vară numărul turiștilor străini care au petrecut peste o săptămână în stațiunile pe litoral a fost cu 12%, iar profitul realizat – cu 8% mai mare în comparație cu anul trecut, a anunțat Asociația proprietarilor de hotelieri și restaurante. Pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, au venit mai mulți ruși decât germani. Partea de sud a litoralului a atras un număr record de turiști români care de regulă preferă litoralul de nord. A crescut într-un mod considerabil și numărul turiștilor din Republica Moldova.

Cu 20% mai mult au fost turiștii din Republica Cehă, Slovacia și din Polonia, în timp ce britanicii și cei din țările scandinave au rămas la nivelul anului trecut.

Varna rămâne principalul centru de atracție pe litoral. Cu 33% mai mulți turiști din Europa au vizitat orașul de la începutul sezonului estival. Românii reprezintă grupul cel mai numeros – peste 70.000. Germanii și rușii sunt puțin peste 37.000, dar au petrecut în medie de 2 ori mai multe zile. În zona orașului există 230 de hoteluri cu aproape 53.000 de paturi.

Peste 400.000 de turiști, majoritatea străini, și-au petrec vacanța în cea mai mare stațiune bulgară pe litoralul Mării Negre – Slăncev briag (Litoralul soarelui). Zona aflata la 20 de kilometri la nord de Burgas a depășit în mijlocul lunii august ca populație cel de al doilea oraș bulgar Plovdiv.

Un număr mai mare de turiști din Grecia, Turcia, Serbia și România au vizitat vara trecută stațiunile montane Pamporovo, Boroveț și Bansko.

Bulgaria care se află printre primele nouă destinații turistice ale lumii într-un clasament CNN, atrage mai mulți turiști în primul rând prin prețurile competitive care au rămas în general la nivelul anului 2009.

„Veniturile de la turiștii străini vor putea depăși în finele anului 2,7 miliarde euro, iar de la turiștii bulgari 1,5 miliarde de euro”, a anunțat directorul Institutului pentru analize turistice Rumen Draganov.
XS
SM
MD
LG