Linkuri accesibilitate

Independenţa centrului anticorupţie – o problemă la ordinea zilei


Transparency International: parlamentul trebuie ținut la distanță de CCCEC.


Transparency International a salutat astăzi un proiect de reformă a centrului anticorupție, însă cu o mare rezervă: anume, nu este de acord ca directorul centrului să fie numit de parlament, ci de președinte la propunerea guvernului, adică mai mult sau puțin așa cum este în prezent. Experții se tem că dacă regula se schimbă, centrul anticorupție va fi mai ușor de manipulat de partide. Detalii are Liliana Barbăroșie.


Independenţa centrului anticorupţie – o problemă la ordinea zilei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link directDirectorul Transparency International, Lilia Caraşciuc, se declară convinsă că la reformarea centrului anticorupţie trebuie luate în calcul realităţile, ceea ce ar însemna că tutela parlamentară în cele din urmă ar putea însemna plasarea instituţiei sub controlul unui singur partid politic:

Lilia Caraşciuc
Lilia Caraşciuc
„Se propune ca directorul să fie numit de parlament la propunerea preşedintelui. Este o problemă aici. Sigur că ne dăm seama că reforma nu ţine de actualul director, ci de instituţie. Dar uitaţi-vă ce se primeşte - din câte ştiu eu, tatăl actualului director, Viorel Chetraru, este o persoană foarte activă în Partidul Democrat. Dacă directorul va fi numit de preşedinte, asta va fi o presiune dublă asupra actualului director. Nu-mi închipui cum va fi el obiectiv în condiţiile acestei presiuni. De aceea propunerea noastră este numirea directorului de către preşedinte, la propunerea guvernului.”

Transparency International a ajuns la concluzia că scoaterea centrului din subordinea guvernului şi plasarea sub controlul parlamentar ar veni chiar în cotradicţie cu normele constituţionale.

Exterta delegată de misiunea UE de consilieri, Cristina Cojocaru, care a participat la elaborarea strategiei de reformarea centrului anticorupţie, se declară nedumerită de rezervele formulate de Transparency International:

„Prima variantă care s-a discutat era ca directorul centrului să fie numit de parlament, la propunerea preşedintelui, cu avizul prim-ministrului. Acum însă noi avem altă părere. Să nu fie prerogativa nimănui să propună candidatura directorului, pentru că în acest caz se transformă totul în târg politic. Să se facă concurs public, precum se face în cazul directorului CCA. Să existe o comisie specială, poate în majoritate constituită din membrii opoziţiei, care să se cupe de acest concurs. Şi destituirea să nu se facă decât cu avizul tuturor fracţiunilor parlamentare, inclusiv al opoziţiei.”

La fel de importantă ca depolitizarea centrului anticorupţie este şi concentrarea lui pe lupta cu corupţia la nivel înalt. Cum ar putea însă o instituţie subordonată guvernului să scoată la iveală un membru corupt al executivului, se întreabă expertul de la IPP, Iurie Pîntea:

„Pentru mine cel mai important este combaterea corupţiei, un element care în primul rând se referă la autorităţile publice centrale. Este destul de alogic ca organul care combate această corupţie să fie subordonat aceloraşi autorităţi publice centrale. Dacă vrem ca combaterea corupţiei să fie eficientă, atunci şeful acestei structuri trebuie scos de sub influenţa premierului. Asta este la suprafaţă, de fapt.”

Premierul Vlad Filat, cel care de fapt a cerut reformarea mai multor instituţii, inclusiv a centrului anticorupţie, astfel încât acesta să fie emancipate de influenţa politicului, a criticat această strategie pentru că ar coincide, spune prim-ministrul, cu viziunea unui partid politic, adică a PD-ului. Autorii însă se apără şi spun că depolitizarea instituţiei fără scoaterea ei de sub control guvernamental, aşa cum vrea premierul, ar fi greu de realizat dacă nu chiar imposibil.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG