Linkuri accesibilitate

Verdict sever în procesul Iuliei Timoșenko


Iulia Timoșenko la ședința de astăzi a tribunalului de la Kiev
Iulia Timoșenko la ședința de astăzi a tribunalului de la Kiev

Iulia Timoșenko: Ianukovici a dat înapoi ceasul istoriei până în 1937.




Un tribunal din Kiev a condamnat-o astăzi la șapte ani de închisoare pe Iulia Timoșenko, găsită vinovată de abuz de putere în vremea când era premier. Judecătorul Rodion Kireiev a spus că Timoșenko „și-a folosit în mod deliberat funcția... pentru a comite un delict” în 2009, când a ordonat firmei Naftogaz să încheie un contract dezavantajos pentru țară privind importul de gaze rusești. Detalii are Mircea Țicudean.

Judecătorul Rodion Kireiev a spus că prin contractul din 2009 cu concernul rus Gazprom, Iulia Timoșenko, pe atunci șefa guvernului ucrainian, a păgubit bugetul de stat cu 1,5 miliarde de grivne, sau 190 de milioane de dolari.

Prin verdictul de astăzi, care cuprinde sentința maximă pentru un asemenea delict, Timoșenko ar
Judecătorul Rodion Kireiev citind verdictul la proces
Judecătorul Rodion Kireiev citind verdictul la proces
urma nu doar să petreacă șapte ani în închisoare, ci și să dea înapoi statului banii irosiți. Timoșenko, care a spus astăzi după verdict că-și va căuta dreptatea în justiția europeană, a negat mereu acuzațiile, declarându-se victima răzbunării politice a președintelui Viktor Ianukovici. Ea și-a repetat această convingere și astăzi.

Timoșenko a spus că Ianukovici a dat înapoi ceasul istoriei până în 1937 – adică în vremea marilor epurări staliniste, fiindcă n-a înțeles că până la urmă dictatorii trebuie să dea socoteală poporului. Timoșenko a cerut ucrainienilor să nu se teamă de regimul Ianukovici și să continue să-și apere cu curaj țara și propriile vieți.

Ședința tribunalului s-a desfășurat într-o atmosferă
Protestari și poliție în vecinătatea tribunalului
Protestari și poliție în vecinătatea tribunalului
tensionată, cu mii de suporteri ai Iuliei Timoșenko dar și un număr mai mic de critici ai ei, adunați în apropierea clădirii. Suporterii fostului premier, care blocaseră încă de dimineață una din arterele principale din centrul Kievului, au reacționat cu indignare când au aflat că judecătorul Rodion Kiriev a declarat-o pe Iulia Timoșenko vinovată de abuz de putere. Pe tot parcursul zilei au avut loc ciocniri între suporterii și criticii fostului premier, ca și între demonstranți și forțele de ordine.

Proteste la Kiev împotriva condamnării Iuliei Timoșenko
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct

După pronunțarea verdictului un purtător de cuvânt al partidului de opoziție condus de Iulia Timoșenko a spus că ea va face apel.Verdictul împotriva fostului premier ucrainian va complica relațiile Kievului cu Uniunea Europeană.

Miniștrii de externe din UE au discutat ieri cooperarea cu Ucraina, iar surse diplomatice i-au spus corespondentului Europei Libere la Bruxelles că procesul Iuliei Timoșenko ar putea provoca amânarea finalizării acordului de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, este posibil ca verdictul de astăzi să fie urmat de o grațiere. Recent a fost depus la Verhovna Rada, Parlamentul Ucrainei, proiectul unei legi care face din fapte de felul celor imputate fostului premier simple abateri, nu delicte penale.

Deocamdată, opoziția ucrainiană amenință cu proteste. Mykola
Vicepreședintele Radei, Mykola Tomenko
Vicepreședintele Radei, Mykola Tomenko
Tomenko, vicepreședintele Parlamentului, membru în partidul lui Timoșenko, a spus că opoziția va lua în considerare boicotarea viitoarelor alegeri parlamentare, și a chemat suporterii opoziției să nu mai protesteze numai pe Facebook, ci să iasă în număr mai mare în stradă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG