Linkuri accesibilitate

Strategii româno-bulgare de aderare la Schengen


Legislativul european urmează să dezbată o noua rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei.


Oficialii români se gândesc abia acum la un plan de lobby pentru admiterea țării în spațiul Schengen, după ce au pierdut cel puțin două ocazii: în martie, când era programată primirea și în septembrie când fusese convenit un compromis, acela de a intra în doua trepte. Mai multe de la Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct



Romania si Bulgaria care sint tratate la pachet in demersurile lor de a face parte din spatiul de libera circulatie s-au hotarit in sfirsit sa faca un plan comun, iar in acest sens Bogdan Aurescu secretar de stat la Ministerul roman de Externe tocmai a avut o intrevedere cu omologul sau de la Sofia, Konstantin Dimitro pentru a stabili data unei sedinte de guvern romano-bulgare.

Pentru ratarea Schengen, la Bucuresti s-a dat vina pe ministrul de externe Teodor Baconschi si multi politicieni ai arcului de guvernamint se asteptau chiar la o remaniere a sefului diplomatiei romane. De aceea Ministerul de Externe a inceput sa faca presiuni asupra partenerilor europeni, iar parlamentarii incep la rindul lor sa se miste.

Se asteapta astfel o vizita a sefului diplomatiei olandeze la Bucuresti, in vreme ce legislativul european urmeaza sa dezbata miine o noua rezolutie privind aderarea Romaniei si Bulgariei, dupa ce pe 8 iunie daduse deja un vot in acest sens. In noua rezolutie care ar putea fi votata joi europarlamentarii cer Consiliului European „sa nu dea prioritate populismului national”.

Documentul care va fi prezentat miine plenului Parlamentului European aminteste ca sefii de stat si de guvern au decis la inceputul verii (24 iunie) ca Romania si Bulgaria trebuie admise in Spatiul Schengen pina cel tirziu in septembrie anul acesta.

Traian Basescu a declarat la rindul lui ca va incerca sa repuna in discutie la intilnirea de luna aceasta a liderilor europeni problema extinderii spatiului de libera cirulatie. Acest plan C al Romaniei desi pare improvizat este oricum mai mult decit expectativa in care a stat pina acum.

Romania si Bulgaria au fost respinse ca nepregatite pentru Schengen de Olanda si Finlanda, in codnitiile in care deciziile comunitare se iau doar in unanimitate. Folosindu-se de problemele nerezolvate ale Romaniei si Bulgariei in lupta anticoruptie, partidele extremiste care sustin guvernele din Olanda si Finlanda au reusit sa blocheze accesul celor doua state sud-est europene in Spatiul de libera circulatie. Este pentru prima data cind o decizie importanta a Uniunii Europene este oprita de forte extrimiste.

Pe de alta parte Romania dovedeste aproape in fiecare zi ca are mari probleme cu justitia si chiar zilele acestea 11 judecatori de la inalta Curte de Casatie si Justitie sint anchetati pentru fapte de coruptie, fiind vorba mai ales de trafic de influenta.

Faptul ca lucrurile ies la lumina atit in privinta vamesilor, politistilor, dar si al politicienilor ar putea fi contorizate in balanta pozitiva a Romaniei, numai ca adesea in ultimii ani acuzatiile procurorilor s-au izbit de zidul judecatorilor care tin pe loc cele mai multe dosare de inalta coruptie.

Fosta ministra a Justitie, Monica Macovei crede ca pentru Romania ar fi mai bine sa mai stea la usa Schengen pina cind isi rezolva problemele.

Presedintele Romaniei si PDL, principalul partid de guvernamint au pe de alta parte un angajament politc si se asteapta sa aiba un impact electoral primirea sau nu a tarii in spatiul de libera circulatie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG