Linkuri accesibilitate

Tarifele cresc. Cu cât vor creşte compensaţiile?


Pe lângă ajutorul social, familiile cu venituri modeste ar putea beneficia anul acesta şi de ajutoare pentru agentul termic.


Reprezentanţii sindicatelor cer Guvernului să majoreze de la 135 la 300 de lei pe lună ajutorul acordat persoanelor cu venituri mici, pe perioada rece a anului ţinând cont de faptul că preţul la gaze s-a majorat cu 23 la sută. Se aşteaptă şi scumpirea căldurii. 7 furnizori au cerut astăzi majorarea preţului cu 10 până la 70 la sută. Ministrul muncii şi protecţiei sociale Valentina Buliga a asigurat că guvernul căută să majoreze ajutoarele dar nu poate promite că va găsi resursele necesare. Mai multe de la Liliana Barbăroşie:


Tarifele cresc. Cu cât vor creşte compensaţiile?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct



Chişinăuienii, care au plătit iarna trecută în jur de 900 de lei pentru o gigacalorie, ar putea plăti în noul sezon peste 1000 de lei, potrivit unor estimări prealabile ale ANRE. Până acum, beneficiarii de compensaţii trebuiau să facă dovada că nu dispun de un venit mai mare de 1450 de lei pentru fiecare membru al familiei, iar primăria le plătea în schimb 40 la sută din chitanţă. Condiţiile rămân valabile şi pentru acest sezon, aşa cum am aflat de la şeful direcţiei locative-comunale a capitalei, Petru Gontea:

„Deocamdată rămâne 40 la sută. Este o indicaţie a primarului să se calculeze dacă bugetul ar putea acoperi o cotă mai mare, de 50 la sută, dar asta aşa e, la nivel de discuţie doar deocamdată.”

Edilii spun că bugetul nu va suporta o compensaţie mai robustă decât începând cu ianuarie 2012, când va fi clar pe ce surplus de acumulări se va putea miza. Dar iată cum explică Petru Gontea nevoia de reînnoire a cererilor, aşa cum i-a îndemnat ieri autoritatea public locală pe chișinăuienii care vor să beneficieze de ajutoare pentru încălzire și în iarna care se apropie:

„Trebuie confirmare în fiecare an deoarece se schimbă situaţia în fiecare an. Anul trecut am avut 7 mii de cereri noi şi 4 mii de cereri anulate. Unii pleacă, alţii vin, unii îmbogăţesc, alţii sărăcesc.”

Noul sezon vine şi cu noi tarife şi pentru renunţarea la încălzirea centralizată. Asta după ce guvernul a decis ca cei care vor să renunțe la acest serviciu să plătească totuşi un preţ, de 20 la sută din consumul obişnuit de termificare a unui apartament, pentru încălzirea pereţilor de caloriferele vecinilor.

ANRE va anunţa săptămâna viitoare noile tarife, dar deja se ştie că în total 15 furnizori de căldură din întreaga ţară au solicitat Agenţiei scumpirea căldurii, unii – cu 10 la sută, iar alţii – chiar cu 70 la sută. Solicitaţi de noi, responsabili din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, ne-au spus că pe lângă ajutorul social, familiile cu venituri modeste vor beneficia în acest an şi de ajutor pentru agentul termic. Guvernul ar urma să ia o decizie în acest sens în şedinţa de mâine, când vor fi stabilite mărimea şi numărul beneficiarilor compensaţiilor noi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG