Linkuri accesibilitate

Drumurile UE şi Ucrainei gata să se despartă


Condamnarea liderului opoziţiei ucrainene Iulia Timoşenko a trezit nemulţumire la Bruxelles.


Condamnarea fostului premier de la Kiev, Iulia Timoşenko la 7 ani închisoare pune sub semnul întrebării şansele Ucrainei de a semna cu Uniunea Europeană anul acesta acordul de asociere şi acordul de liberalizarea comerţului. Reacţia Bruxelles-ului la ştirea de la Kiev a fost cît se poate de limpede. Relatările corespondenţilor noştri sunt rezumate de Oana Serafim.



Drumurile UE şi Ucrainei gata să se despartă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00
Link direct


Pînă astăzi oficialităţile europene au tot vorbit despre încheierea acordului de liber schimb şi a celui de asociere cu Ucraina ca fiind un moment planificat să aibă loc pînă la sfîrşitul anului. Acum se pare că discuţiile între Bruxelles şi Kiev vor continua, dar nu neapărat că ele se vor fi şi puse în practică aşa cum fusese planificat iniţial. Europarlamentarul polonez Jacek Saryusz Wolski:

Jacek Saryusz-Wolski
Jacek Saryusz-Wolski
„Ar trebui să finalizăm acordul de asociere ca un model de relaţie pe care astăzi Ucraina nu îl mai merită. Aşa că aş spune „da” încheierii negocierilor şi „nu” ratificării. În Parlamentul European nu văd nici cea mai mică şansă a ratificării vreunui document între Uniunea Europeană şi Ucraina în actualele circumstanţe.”

Saryusz-Wolski i-a mai spus corespondentului nostru că el a fost unul dintre cei care au pledat cu ardoare în 2004 pentru ca Ucraina să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană, dar evoluţiile în cazul Timoşenko au închis această posibilitate.

„Cred că astăzi Ucraina nu merită să se menţioneze perspectiva candidaturii sale la Uniunea Europeană. Dacă situaţia nu se schimbă înseamnă că drumurile Ucrainei şi ale Uniunii Europene se despart.”

Europarlamentarul german Elmar Brok de la Comisia pentru relaţii externe a Parlamentului European spune că acordul de asociere nu este numai un acord economic dar şi unul legat de valorile Uniunii.

Elmar Brok
Elmar Brok
„Acordul de asociere este ceva ce duce către perspectiva europeană şi pentru Uniunea Europeană domnia legii şi democraţia sunt de importanţă covîrşitoare. Dimensiunea economică nu este totul.”

Elmar Brok i-a mai declarat corespondentului nostru că sentinţa în cazul Timoşenko arată că legea a fost folosită greşit şi a comparat procesul fostului premier cu cele înscenate ale perioadei staliniste din anii 30.

Perspectiva Bruxelles-ului nu este însă deloc asemănătoare cu cea a Kievului. Purtătorul de cuvînt al ministerului ucrainean de externe Oleh Voloşin a declarat colegilor noştri de la serviciul ucrainean:

„Noi acum ne concentrăm să încheiem negocierile în orice caz. Şi din cîte ştiu şi Uniunea Europeană se concentrează pe asta. Am văzut comentariul comisarului pentru extindere şi politică a vecinătăţii Stefan Fuele care şi el spunea că Uniunea Europeană vrea să încheie negocierile. Chiar dacă bineînţeles cei de la Bruxelles sunt tulburaţi de această sentinţă.”

Pentru ambasadorul Ucrainei la Bruxelles, Konstantin Ieliseiev, acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina ar fi o demonstraţie în favoarea Uniunii, care ar arăta astfel că mai crede în proiectul european, în ciuda problemelor de acum ale zonei euro.

Konstantin Yeliseiev
Konstantin Yeliseiev
„În opinia mea, suntem foarte aproape să ajungem la o înţelegere. Şi ar fi o mare greşeală să se pună cazul Timoşenko înaintea unui document de o importanţă strategică atît de mare.”

Opoziţia de la Kiev însă plănuieşte să ceară Uniunii Europene impunerea unor sancţiuni Kievului, asemănătoare cu cele impuse Belarusului. Vicepreşedintele parlamentului de la Kiev, Mykola Tomenko, membru al partidului doamnei Timoşenko:

„Si trebuie început cu oficialii care sunt direct sau indirect implicaţi şi din păcate vom merge pe calea belarusă şi vom cere interdicţia de călătorie şi îngheţarea conturilor. După informaţiile noastre ar fi vorba de bani mulţi. În ciuda atitudinilor lor pro-ruse, oficialităţile noastre de rang înalt îşi ţin banii în băncile europene şi călătoresc şi îşi trimit copiii la studii în Europa.”

Domnul Tomenko a spus postului nostru de radio că o listă a oficialităţilor ucrainene implicate în cazul Timoşenko nu este încă întocmită de opoziţie.
XS
SM
MD
LG