Linkuri accesibilitate

12.10 - Chișinău: Ion Morei și tensionarea relațiilor cu Bucureștiul


Ion Morei: „structurile europene au aflat ce se ascunde în spatele lozincilor făţarnice despre atitudinea privilegiată a României faţă de R. Moldova.”




12 octombrie 2001

Ora Moldovei

Ion Morei și discursul său de la CEDO la Strasbourg.

Într-un interviu, acordat oficiosului guvernamental de limbă rusă „Nezavisimaia Moldova”, ministrul Justiţiei Ion Morei a făcut o serie de precizări pe marginea discursului său rostit la Strasburg în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Ion Morei a declarat că a avut „misiunea de a sonoriza pentru prima dată în mod oficial unele fapte de contestare a suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova”. Ministrul Justiţiei a făcut declaraţii similare şi unui post de televiziune preponderent de limbă rusă din Chişinău. Relatează Alexandru Eftodi.

Ministrul moldovean al Justiţiei, Ion Morei, susţine că a fost mandatat de conducerea Republicii Moldova să rostească la Curtea Europeană a Drepturilor Omului discursul prin care a provocat tensionarea relaţiilor cu România.

Într-un prim interviu acordat după procesul de la Strasbourg privind procesul Mitropolia Basarabiei, Ion Morei a declarat la televiziunea locală NIT: „mi-am îndeplinit datoria, ca membru al Guvernului, având împuterniciri de la conducerea ţării”.

Într-un alt interviu, publicat astăzi în ziarul de expresie rusă al Guvernului, Nezavisimaia Moldova, Ion Morei a declarat: „soarta a făcut ca să mi se încredinţeze misiunea de a sonoriza pentru prima dată oficial unele fapte de contestare a suveranittăţii şi independenţei Republicii Moldova. Am informat oficial despre această situaţie una din cele mai importante structuri ale Consiliului Europei – Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În consecinţă structurile europene au aflat ce se ascunde în spatele lozincilor făţarnice despre atitudinea privilegiată a României faţă de Republica Moldova. Mai devreme sau mai târziu eram obligaţi să spunem lucrurlor pe nume”, a afirmat Ion Morei în ziarul Guvernului, Nezavisimaia Moldova.

Ministrul Justiţiei este de părerea că admiterea în legalitate a Mitropoliei Basarabiei, alături de Mitropolia Chişinăului şi Moldovei, recunoscută de Guvern, ar echivala cu dispariţia ca stat a Republicii Moldova. „Guvernul nu va admite asemenea acţiuni, care vor duce la decăderea societăţii civile şi a unităţii creştine, la dezintegrarea statului moldovean”. „Să menţionăm încă o dată”, spune Morei, „că problema aşa numitei Mitropolii a aşa numitei Basarabii este una strict politică, de care depinde însăşi existenţa statului suveran Republica Moldova. O gaşcă de clerici se pronunţă pentru unirea cu România şi întrebuinţează termenul Basarabia, fapt care este o provocare. Ei sunt împotriva Republicii Moldova, ei sunt pentru România. Recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei ar fi un act împotriva suveranităţii Republicii Moldova”.

Ministrul moldovean al Justiţiei consideră necesară întocmirea unui raport, care ar dezvălui „dimensiunile cazurilor de implicare în afacerile interne ale Republicii Moldova şi care ar fi trebuit depus la Consiliul Europei, precum şi la alte organizaţii euro-atlantice. În acest context Ion Morei declară: „Statul moldovean este împins spre autolichidare, suntem umiliţi şi insultaţi, suntem obligaţi să ne apărăm”. Ministrul Ion Morei adaugă în finalul interviului: „vecinii noştri vor înţelege desigur că relaţiile bilaterale se pot construi doar în baza respectului reciproc şi a egalităţii în drepturi”.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

*

Potrivit agenţiei Mediafax, premierul român, Adrian Năstase, i-a adresat încă pe data de 3 octombrie preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, o scrisoare prin care îşi exprimă regretul faţă de declaraţiile ministrului Justiţiei de la Chişinău, Ion Morei.

Premierul român consideră că declaraţiile lui Morei sunt incalificabile şi chiar iresponsabile. „Declaraţiile sale publice ministrul Justiţiei din Republica Moldova, Ion Morei, aminteşte de tezele clasice ale fostului partid comunist bolşevic al fostei republici sovietice socialiste autonome moldoveneşte”, se spune în scrisoarea premierului României. „Aţi avut tăria să vă despărţiţi de unul din colaboratorii cei mai apropiaţi, membru al Guvernului, atunci când aţi apreciat că acesta a făcut delaraţii publice la adresa unui alt stat, contrare intereselor Republicii Moldova. Mi s-ar părea normal ca acest lucru să se întâmple şi acum”, se mai arată în scrisoarea premierului român, Adrian Năstase.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG