Linkuri accesibilitate

Slovacia şi votul „despre viitorul Europei”


Slovacia este ultima din cele 17 țări ale zonei euro care supune votului extinderea funcțiilor Mecanismului de Stabilitate Financiară.


Parlamentul Slovaciei dezbate astăzi propunerea europeană de mărire și eficientizare a fondului de salvare pentru țările intrate în criză financiară. Un partid relativ mic din coaliția de guvernământ a premierului Iveta Radicova a anunțat la începutul dezbaterilor că se va abține de la vot, ceea ce înseamnă că guvernul nu va avea suficiente voturi. Votul se poate repeta, la nevoie.

Slovacia este ultima din cele 17 țări ale zonei euro care supune votului extinderea funcțiilor îndeplinite de Mecanismul European de Stabilitate Financiară - un fond de urgență în valoare de 440 de miliarde de euro, înființat după ce Grecia a avut nevoie de ajutoare în mai 2010 pentru a fi salvată de la intrarea în incapacitate de plată.

Funcțiile lui sporite presupun între altele că fondul va putea fi folosit la acordarea împrumuturilor timpurii țărilor cu probleme, sau la achiziția bondurilor guvernamentale ale țărilor care nu se pot împrumuta pe piața financiară din cauza costurilor mari.

Votul negativ în Slovacia ar împiedica intrarea în vigoare a acestor funcții asupra cărora liderii europeni au convenit în iulie și ar complica eforturile zonei euro de a opri răspândirea crizei datoriilor care a amenință economia globală.

Criza a afectat deja trei țări care au primit ajutoare, a trezit îngrijorări privind falimentul Greciei, cea mai afectată membră a zonei euro și a cauzat pierderi masive pentru băncile care dețin bonduri grecești.

Slovacia, o țară de 5,5 milioane de oameni, a aderat cu mai puțin de trei ani în urmă la zona euro, făcând sacrificii pentru a fi pregătită. Este singura țară care nu a luat parte la primul pachet salvator pentru Grecia anul trecut. Din cauza crizei, anul acesta, guvernul de centru dreapta de la Bratislava a făcut reduceri bugetare drastice și va trebui să le continue în 2012. Pe de altă parte, Slovacia a primit constant ajutoare europene și contribuie cu doar 1 la sută la fondul de urgență.

Dezbaterile de azi din parlamentul Slovaciei au fost prefațate de anunțul șefei guvernului, Iveta Radicova că cele patru partide care formează coaliția de guvernare de centru dreapta nu au ajuns aseară la consens.

Cel mai mic dintre partidele coaliției, Partidul Libertății și Solidarității a spus în repetare rânduri că aprobarea funcțiilor noi pentru fondul de urgență are fi o ”cale spre iad”.

Pe de altă parte, Radlicova consideră că un rezultat negativ al votului numit de ea „despre viitorul Europei” ar fi inacceptabil pentru că ar izola țara. Ea a spus că un vot negativ va însemna un vot de neîncredere în guvernul pe care îl conduce.

Votul negativ nu înseamnă însă neapărat căderea guvernului și o criză politică în Slovacia, unde declanșarea alegerilor anticipate trebuie aprobată cu trei cincimi în Parlamentul cu 150 de locuri.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG