Linkuri accesibilitate

Zboruri sigure și la prețuri rezonabile în spațiul european


Victor Bodiu: „Acordul deschide posibilitatea, în primul rând, pentru operatorii aerieni din R. Moldova să zboare liber în orice ţară a UE.”




Negocieri ajunse, practic, la final, privind Spaţiul Aerian Comun între UE şi Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău vorbesc de un succes indiscutabil al guvernului moldovean care va face călătoria cu avionul mai ieftină şi mai sigură. Când însă şi ce mai este de făcut pentru asta? Vom discuta în această dimineaţă cu dl Secretar general al Guvernului Victor Bodiu, negociatorul şef din partea Chişinăului pentru acordul privind Spaţiul Aerian Comun.

Europa Liberă: Ultima rundă de negocieri privind Spaţiul Aerian Comun urmează să se desfăşoare la Chişinău, până la sfârşitul acestei luni. Negocierile sunt pe final, iar deznodământul aşteptat pare să-i facă mândri de performanţă pe membrii guvernului. Până a vorbi de necesitatea şi efectele acordului respectiv, spuneţi-ne ce mai este de făcut şi ce va urma?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Victor Bodiu despre Spațiul Aerian Comun, exigențele și avantajele sale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:34 0:00
Link direct


Victor Bodiu: „Practic, suntem pe ultima sută de metri, aşa cum aţi menţionat şi dvs, a rămas ultima rundă de negocieri, una în
Victor Bodiu
Victor Bodiu
care urmează să parafăm proiectul acordului, care va fi apoi semnat de toate ţările Uniunii Europene şi de către Republica Moldova.

Acest acord va deschide posibilitatea, în primul rând, pentru operatorii aerieni din Republica Moldova să zboare liber în orice ţară a Uniunii Europene, dar şi vice-versa, orice operator din Uniunea Europeană va avea posibilitatea, fără mari formalităţi, să facă zboruri către Republica Moldova, ceea ce va deschide o perspectivă bună, într-un final, pentru cetăţeni.”

Europa Liberă: Dar cât poate dura această procedură până ajungem la varianta bătută în cuie, semnată de toată lumea?

Victor Bodiu:
„Pot să vă deschid paranteza. De fapt, varianta bătută în cuie a fost definitivată în cadrul acestei a doua runde de negocieri care am avut-o la Brussels în data de 3-5 octombrie. Urmează parafarea acordului până la finele lunii octombrie, este o problemă legată de partea europeană, trebuie să ne încadrăm în agenda lor, fie că va fi la finele acestei luni, fie la finele lunii noiembrie, după care va urma procedura internă de coordonare cu ţările membre ale Uniunii Europene.

Semnarea durează, ştim din practica altor ţări, cam 3-4 luni, deci ne putem aştepta că în luna martie, aprilie a anului viitor să avem semnat acest acord.”

Europa Liberă: Înţelegem că la negocierile de până acum deja s-a convenit asupra principalilor parametri ai Acordului privind SAC, acord ce ar urma să asigure condiţii de transport aerian de pasageri mai sigur şi mai accesibil. Ce va oferi, în primul rând, acest acord astfel încât călătoria cu avionul să nu mai provoace găuri uriaşe în bugetul familiilor?

Victor Bodiu:
„În primul rând, aş vrea totuşi să vorbesc despre acele elemente cheie la baza cărora stă acest acord şi aici vorbim, în primul rând, despre operatorii aerieni din Republica Moldova, care operează nave de tip sovietic, nave care din punct de vedere al siguranţei pasagerului şi securităţii zborului, nu întocmai corespund cerinţelor şi normelor europene.

Luând în consideraţie că aceşti operatori din Republica Moldova au oameni angajaţi, au
Uniunea Europeană a fost foarte deschisă şi ne-a oferit o perioadă de tranziţie, în care urmează să eliminăm din registrul aeronavelor din R. Moldova acest tip de aeronave de producţie sovietică...

un business şi trebuie să aibă previzibilitate, Uniunea Europeană a fost foarte deschisă şi ne-a oferit o perioadă de tranziţie, în perioada aceasta urmează să eliminăm din registrul aeronavelor din Republica Moldova acest tip de aeronave de producţie sovietică, ceea ce în primul rând are un efect benefic asupra oamenilor, pentru că oamenii trebuie să fie siguri că zboară în aeronave care corespond întru totul normelor.

Eu astăzi nu o să vă dau termenii care au fost negociaţi, urmează aceşti termeni să fie anunţaţi în cadrul ultimei runde de negocieri, dar să vreau să dau asigurări operatorilor care au astfel de tipuri de aeronave că s-a negociat un termen maxim şi un termen favorabil lor, unul care este chiar mai bun decât ceea ce a fost negociat cu alte ţări, cum ar fi Georgia sau Ucraina.”

Europa Liberă: Cui datorăm aceast termen de tranziţie mai lung?

Victor Bodiu:
„Datorăm în primul rând argumentelor aduse de autorităţile Republicii Moldova, vorbim de ASAC, autoritatea aeronautică care a adus argumente plauzibile în îmbunătăţirea managmentului acestor aeronave, în deservirea lor, în asigurarea securităţii zborului pentru cetăţeni, etc.

A fost chiar un proces în care autorităţile din Republica Moldova au venit cu argumente că vor exclude acele aeronave care nu corespund cerinţelor, pentru că Uniunea Europeană vrea ca aeronavele care au fost produse 40-50 de ani în urmă şi care astăzi se regăsesc în registrul aeronavelor, să fie excluse din acest registru, lucru care nu s-a întâmplat.

Avem circa 140 de nave de timp ex-sovietic, care astăzi nici măcar nu zboară, iar dintre ele operează circa 20 de aeronave. Acest lucru trebuie început şi de făcut regulă.”

Europa Liberă: Doar o precizare, dle Bodiu, atunci când vorbiţi de siguranţa şi securitatea zborului, de noile standarde, să înţelegem că până acum standardele de securitate şi siguranţă au fost. Cum să le spune, neglijent moldoveneşti cu tot ce presupune acest lucru?

Victor Bodiu:
„Nu, nu au fost neglijent moldoveneşti, avem circa
Avem circa 18 aeronave care sunt absolut conforme standardelor Uniunii Europene.

18 aeronave care sunt absolut conforme standardelor Uniunii Europene, aceste aeronave efectuează zboruri în spaţiul european. Celelalte aeronave despre care am vorbit de producţie ex-sovietică nu zboară la momentul actual în UE, sunt antrenate în diferite operaţiuni umanitare, pe linia ONU, în Afganistan, în Irak, sunt antrenate în zone unde cerinţele de securitate sunt mai „soft” faţă de cele din UE.

Acum am ajuns la etapa în care am ajustat ca chiar şi în zonele de conflict, acele aeronave care aparţin Republicii Moldova să corespundă standardelor maxime de securitate, ceea ce presupune eliminarea graduală a acestor aeronave sau un upgrade, astfel încât să corespondă cerinţelor.”

Europa Liberă: Revenind la întrebarea anterioară, dle Bodiu, cum e mai ieftin? De ce?

Victor Bodiu:
„Într-un final cetăţeanul trebuie să aibă zboruri sigure şi la preţuri rezonabile. Liberalizarea şi deschiderea spaţiului european, dar aici vorbim despre un drum cu două sensuri, presupune, în primul rând, că operatorii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să zboare în toate ţările UE şi viceversa, orice operator din UE va avea dreptul să zboare în Republica Moldova, ceea ce presupune o competiţie mai mare, o deschidere mai mare şi, în final, micşorarea preţurilor. Acest lucru s-a întâmplat în alte ţări care au negociat un astfel de acord şi aşteptăm să avem aceleaşi beneficii şi noi.”

Europa Liberă: Aţi fost citat promiţând prin acest acord condiţii pentru operatorii avia din Republica Moldova pentru a-şi dezvolta afacerile, inclusiv în spaţiul aviatic european. Cum, de vreme ce vor intra firesc în competiţie cu companii mai experimentate, mai dotate şi evident mai bogate?

Victor Bodiu:
„Vorbim despre operatori moldoveni care operează, de fapt, încărcături cargo şi vorbim despre operatorii din Republica Moldova care au în dotare helicoptere de tip sovietic, or pe acest segment ei sunt destul de puternici şi operatorii europeni nu vor putea să le aducă mare competiţie.

Dacă e să vorbim despre operatorii Air-Moldova şi Moldavian Airilnes care operează curse în UE, acest acord le va da posibilitate să zboare în mai multe ţări, să deservească mai mulţi pasageri, ceea ce presupune o competiţie normală şi firească. Nu este problema doar în a dezvolta operatorii din Republica Moldova, important este să asigurăm condiţii necesare cetăţenilor ca să aibă posibilitatea să zboare la preţuri mai mici.”

Europa Liberă: Toată lumea din arcul guvernării este fericită cu finalizarea acestui acord sau sunt şi nemulţumiţi? Întrebarea este cu atât mai legitimă cu cât moldovenii sunt cei mai scumpi până acum la călătoria cu avionul.

Victor Bodiu:
„Eu nu pot să zic despre fericirea diferitor ministere şi departamente care au fost incluse în grupul de negociere, vreau să vă spun că rolul Ministerului Transportului care a fost reprezentant masiv la negocieri, a fost de a asigura, în primul rând, beneficiul cetăţeanului, iar termenii pe care i-am negociat sunt agreaţi şi de asociaţiile patronale ale acelor operatori care au aeronave de tip sovietic.

Eu sper că ceea ce am obţinut noi este un compromis bun atât pentru cetăţenii R. Moldova, cât şi pentru operatori şi cei care lucrează în industria avia din Republica Moldova. Vreau să fac doar o remarcă, este important ca aceşti operatori pe perioada pe care am obţinut-o, şi vă spun că este o perioadă foarte bună decât alte ţări, să poată să-şi ajusteze businessul, să achiziţioneze nave de tip european care corespund standardelor şi să continue să activeze în domeniu.”

Europa Liberă: Şi credeţi că au suficientă forţă competitivă?

Victor Bodiu:
„Vreau să vă spun că un termen mai mare de 10 ani de tranziţie, nu vreau să dau astăzi un termen exact, cred că presupune anume ajustarea şi creşterea afacerii astfel încât să fie competitivă. Cunoaşteţi regulile pieţii: reuşeşte cel care este cel mai abil şi cel mai eficient.”

Europa Liberă: Pe această notă încurajatoare, dle Bodiu, punem punct acestui interviu.
XS
SM
MD
LG