Linkuri accesibilitate

„Inima” sectorului energetic în pericol


Guvernul spune că întreprinderea de stat „Moldelectrica” este în mare pericol din cauza unei datorii pretinse de ucrainieni.


Guvernul a spus astăzi că întreprinderea de stat „Moldelectrica” se află în mare pericol. Firma ucrainiană „Energoalians” susține că i-ar datora 60 de milioane de dolari, iar instanțele și arbitrajele îi dau deocamdată dreptate. Autoritățile moldovene insistă că judecățile sunt strâmbe și spun că suma pretinsă de ucraineni este de trei ori mai mare decât bugetul „Moldelectricii”, de 20 de milioane de dolari anual, așa că eventuala plată ar ruina-o. Mai multe, despre acest pericol și despre posibile salvări, în relatarea corespondentei noastre la Chișinău, Liliana Barbăroșie.


„Moldelectrica” în pericol
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct


Litigiul dintre cele două companii este mai vechi, dar a fost readus în discuţie astăzi, odată cu convocarea de către preşedintele interimar, Marian Lupu, a Consiliul Suprem de Securitate în această problemă. La sfârşitul lui octombrie, o instanţă de la Chișinău va trebui să aprobe sau, invers, să respingă hotărârea unui arbitraj de la Kiev care dă câştig de cauză companiei ucrainiene ce pretinde de la cea moldovenească o datorie cât trei bugete anuale ale acesteia. Membrii Consiliului au căutat, se pare, căi de acţiune pentru preîntâmpinarea unei decizii în favoarea companiei ucrainiene, despre care cred că a inventat datoria prin scheme similare celor aplicate în cazul atacurilor asupra băncilor moldoveneşti de acum câteva luni.

După încheierea discuţiilor din Consiliul Suprem de Securitate, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că cu greu îşi poate imagina ce s-ar putea întâmpla dacă şi justiţia moldovenească se va plasa de partea pretinsului creditor:

„Aşa numitul atac raider asupra sistemului bancar este floare la ureche în raport cu acest litigiu. Pentru că vizează integritatea inimii sectorului energetic naţional, activele Moldelectrica care asigură dispeceratul şi funcţionarea liniilor de transmisiune a energiei electrice.”

Premierul Vlad Filat, care este şi el membru al CSS, nu a mers la şedinţă, aparent fără vreun motiv serios. Ulterior, la guvern, premierul a recunoscut că ar exista pericole, dar a spus că mai are o speranţă că ele se vor risipi:

„Nu este totul pierdut. Însă trebuie să muncim foarte serios ca să nu avem această pierdere, inclusiv cu colegii noştri ucrainieni.”

O investigaţie a ziarului Adevărul avertiza încă în luna septembrie că întreg sectorul energetic din gestiunea statului ar putea ajunge pe mâna unor afacerişti, dacă două decizii ale instanţelor din Ucraina vor fi executate pe teritoriul Republicii Moldova. I-am solicitat o opinie autorului acestei anchete, jurnalistul şi expertul în probleme energetice Ion Preaşcă:

Ion Preaşcă
Ion Preaşcă
„Moldelectrica asigură dispeceratul şi sistemul de transport, atât la noi, cât şi în Transnistria. E ca o inimă a sectorului energetic şi dacă statul pierde controlul asupra ei, riscul e major pentru securitatea ţării întrucât în orice moment cineva poate bloca furnizarea energiei electrice către consumatori. În 2002, amintiţi-vă, chiar sediul Ministerului Energeticii a fost sechestrat tot în cadrul acestui proces. Atunci autorităţile au reacţionat mai prompt şi au blocat toate căile de manevră. În 2008 însă, se pare că portiţă a fost deschisă.”

Potrivit unor speculaţii, în spatele litigiului s-ar afla businessman-ul de la Chişinău cu un trecut întunecos, Veaceslav Platon, adus pentru o scurtă perioadă în Parlament de fostul lider al AMN, Serafim Urechean. De ce aceste suspecţii, l-am întrebat pe jurnalistul de la Adevărul:

„Iţele duc spre dânsul pentru că el a avut un proces similar, după scheme identice, cu ucrainienii. A pretins 60 mln. de dolari de la cel mai mare producător de energie din Ucraina Energoatom şi s-a ajuns până la o curte de arbitraj internaţională, unde a obţinut doar 5 mln. Tot erau nişte datorii inventate, pentru un utilaj care nu cred că ar trebui cuiva din Republica Moldova sau Ucraina. Dar ucrainienii, spre deosebire de moldoveni, au luat măsuri mult mai drastic atunci”, ne-a spus jurnalistul, expert în probleme energetice Ion Preaşcă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG