Linkuri accesibilitate

Michael McFaul: politica „relansării” relaţiilor ruso-americane va continua


Michael McFaul

Arhitectul relansării relaţiilor cu Rusia este candidatul Casei Albe la funcţia de ambasador la Moscova.


În cursul nopţii Michael McFaul a fost audiat în comisia de politică externă a Senatului american, ocazie pentru el de a reafirma că problemele drepturilor omului nu vor fi sacrificate pentru interese de colaborare strategică. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash:


Candidatul Casei Albe la funcţia de ambasador la Moscova a fost audiat în Senat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link directMcFaul a ţinut în primul rând să sublinieze că politica „relansării” relaţiilor bilaterale va continua, indiferent că revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin ar putea crea anumite dificultăţi.

O să colaboram cu guvernul rus, a precizat McFaul , dar dacă voi fi ambasador, vom colabora şi sprijini şi dezvoltarea societăţii civile. Nu vom accepta nici un troc de genul pentru o colaborare într-o problemă strategică, Statele Unite se ţin de o parte când vine vorba de societatea civilă din Rusia.

McFaul este considerat arhitectul politicii de relansare a relaţiilor americano-ruse, care a adus o serie de succese: noul acord de reducere a armelor nucleare START, colaborarea în cadrul operaţiunilor internaţionale din Afganistan sau în problema Iranului. Dar în toată această perioadă, America nu a renunţat să discute despre probleme legate de drepturile omului sau despre integritatea teritorială a Georgiei.

Revenirea lui Vladimir Putin la preşedinţie, a declarat McFaul, nu va încetini cooperarea bilaterală, dar ca ambasador va încerca să obţin de la Congres mai multe mijloace financiare pentru a sprijini şi dezvoltarea societăţii civile.

În vârstă de 47 de ani, McFaul şi-a făcut doctoratul la Universitatea Oxford din Anglia şi a predat ştiinţe politice la Universitatea Stanford din California până în anul 2009, când a venit să lucreze pentru administraţia Obama. A fost şi preşedintele comisiei prezidenţiale americano-ruse pentru dezvoltarea societăţii civile.

Candidatura lui McFaul la funcţia de ambasador în Rusia a fost salutată de ministerul de externe de la Moscova. Şi este de aşteptat să fie confirmată, fără probleme, de Senatul american.

Şi care sunt problemele relaţiilor bilaterale, în viziunea lui McFaul ?

În primul rând scutul antirachetă, pe care Rusia îl respinge categoric. Mai mult, Moscova cere asigurări scrise că acest sistem defensiv nu va folosit împotriva Rusiei.

McFaul a declarat în Senat că negocierile vor fi grele şi că nu crede că se va ajunge la un compromis înainte de summitul NATO din mai 2012.

Pe de altă parte, McFaul a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru candidatura Rusiei la Organizaţia internaţională a comerţului. Ar fi o şansă ca şi Rusia să „joace” după regulile internaţionale.

Pentru moment, aderarea Rusiei este blocată de Georgia, iar într-o declaraţie scrisă, înaintată Senatului, McFaul a precizat că America nu va forţa Georgia să-şi schimbe poziţia.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG